IZBOR ZA VRANjANCA DECENIJE



, , , ,

 




MOMČILO ZLATANOVIĆ (1934)
, univerzitetski profesor, doktor filoloških nauka, najveći istraživački autoritet i sakupljač narodnog blaga našeg kraja više od četrdeset godina, stalni saradnik Matice srpske u Novom Sadu. Najviše se bavi narodnim pesništvom i leksikografijom. Njegova izabrana dela u deset knjiga, objavile su „Vranjske knjige“.



EKREM MAMUTOVIĆ (1982), trubač, praunuk Bakije Bakića, vođa istoimenog orkestra. U Guči osvojio sva najveća priznanja: „Zlatnu trubu“ (2007), nagrade za najizvorniju interpretaciju (2008), za najbolji orkestar (2009), te Prvu trubu (2010), što znači da je nezvanični prvak sveta. Sa svojim orkestrom svira širom sveta.

MILAN VASIĆ (1979), glumac, završio Pozorišnu akademiju u Prištini, u klasi profesora Svetozara Rapajića, a diplomirao u Vranju, gde je donedavno i živeo i glumio u vranjskom pozorištu. Popularnost je stekao u filmu „Konji vrani“, a potom i u najglednaijim serijama: „Ono naše što nekad bejaše“, „Ranjeni Orao“, „Jesen stiže Dunjo moja“. Zaposlen je u Prištinskom pozorištu.

 

ALEKSANDAR TASIĆ (1976), klarinetista, profesor na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu. Pre Akademije, kao izuzetan umetnik, u periodu 1991–1994, svirao u Beogradskoj filharmoniji mladih. Diplomirao i magistrirao na Univerzitetu u Novom Sadu, u klasi N. Srdića. Usavršavao se u Njujorku, Londonu i Parizu. Iza sebe ima brojne solo nastupe (između ostalog i u Karnegi holu) kao i nastupe sa različitim orkestrima, na festivalima u zemlji i inostranstvu. Sarađivao sa svetski poznatim kompozitorima: Levinom, Mehtom, Naganom,Temirkanovim idr. Od 2000. nastupa kao prvi solo klarinetista švajcarskog “UBS Verbier Festival Orchestra”.

DRAGAN MARJANOVIĆ (1965), glumac, petnaest godina bio član Pozorišta „Bora Stanković“, gde je bio jedan od najboljih i najangažovanijih glumaca. Ostvario je niz značajnih uloga i igrao u preko četrdeset premijera. Sada je zaposlen u Narodnom pozorištu u Leskovcu. Sa nekoliko svojih, sada već kultnih monodrama, koje je videlo na hiljade ljudi, nastupa širom Srbije. Odigrao je i nekoliko manjih uloga u popularnim televizijskim serijama.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar