Glumci i patriote

Eko Taxi Vranje

Nedžat Behljulji, Oliver Trajković

Nedžat Beljulji: Moramo iz procesa odlučivanja ukloniti Albance kojima je patriotizam zanimanjeOliver Trajković: Ako ovde uskoro ne bude novih radnih mesta onda je priča o jugu Srbije završena

 

Seriju tekstova pod zajeničkim naslovom „Kriza na jugu Srbije – deset godina posle“, ipak nastavljamo u ovom i sledećem broju. Posle osam političara, u ovom broju govore vlasnici dva elektronska medija u Bujanovcu: Nedžat Beljulji, vlasnik RTV „Spektri“, najgledanije televizije na albanskom govornom području juga Srbije i Oliver Trajković, vlasnik slušanog Ema radija na srpskom jeziku.

Vranjske: Kako ocenjujete delovanje države i Koordinacionog tela u proteklih deset godina na jugu Srbije?

TEŽI DEO POSLANedžat Behljulji

Beljulji: Samo zlonamerni mogu da kažu da Koordinaciono u proteklih deset godina nije ostvarilo svoj cilj. Rezultati su vidljivi: uspostavljeni su mir i bezbednost, uloženo je mnogo u infrastrukturu, stvorena je povoljna klima za zajednicki suživot. Ipak, to ne znači da je sada ovde situacija sjajna. Mnogo smo daleko od toga. Sledi teži deo izazova, koji se zove borba protiv ekonomskog kolapsa. Sada moramo raditi na tome da zadržimo stanovnike Bujanovca i Preševa, i Srbe i Albance, koji masovno napuštaju ove sredine.

Trajković: U radu Koordinacionog tela ja razlikujem tri faze. Na početku krize, u vreme Nebojše Čovića, kada je Koordinaciono telo bilo prisutno na terenu sa svim svojim kapacitetima, rezulte su bili jako dobri. U vreme Rasima Ljajića nastupila je totalna stagnacija u svim sferama delovanja. U poslednje dve godine, dolaskom ministra Milan Marković, Koordinaciono telo je ponovo stavilo sve svoje potencijale u poboljšnje kvaliteta života gradjana.  

Nabrojte neke značajnije poteze u radu Koordinacionog tela?

Beljulji: Mir i bezbednost, opšta povoljna klima i uspostavljanje poverenja. Ali, ovi  kvaliteti su istovremeno zasluga gradjana svih nacionalnih zajednica, kao i rukovodstava lokalnih samouprava. Jer, rukovodstva nekih zajednica, i pored opiranja unutar sebe, imala su iskren i konstruktivan odnos prema državnim institucijama čak i onda kada nisu bili uključeni u rad Koordinacionog tela. Šteta je prava što sada, kada su stvoreni neki važni preduslovi, Koordinaciono telo ne funkcioniše u meri u kojoj bi gradjani želeli.

Trajković: Najznačajnije na početku je bilo što su konflikti rešeni na miran način i što su stvoreni elementarni uslovi za zajednički život. Nakon toga značajna su infrastrukturna ulaganja. U poslednje dve godine čine se ogromni napori da se stvore kakve-takve mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta. Neće biti dobro ako se tu ne dogode kvalitetni pomaci.

Za koje poteze Koordinacionog tela kažete da su loši? Ko je za njih odgovoran?

Oliver TrajkovićBeljulji: RTV “Spektri” je najgledanija albanska televizija na jugu Srbije. Ona pruža veliku medijsku podršku radu Koordinacionog tela i lokalnim rukovodstvima Bujanovca i Preševa. Ja, kao vlasnik te televizije primećujem da tu mnoge stvari ne funkcionišu kako treba, da nema korektne i iskrene saradnje u pristupu životnim pitanjima gradjana. Ko je kriv za to? Na jednoj strani krivci su pojedini “veliki Albanci”, po zanimanju “patriote”, a na drugoj pojedini državni funkcioneri i politički “glumci” koji vode ovu važnu državnu instituciju.

Trajković: Ja bih u ovom delu izdvojio dva loša poteza. Prvi je taj što je 2002. godine, urađen izuzetno loš popis građana juga Srbije. Drugi je loš izbor rukovodilaca i funkcionera same kancelarije Koordinacionog tela u  Bujanovcu. Koja su to pitanja koja država Srbija i Koordinaciono telo moraju hitno da reše na jugu Srbije?

Beljulji: Vreme konflikata je iza nas. Došlo je vreme da se država svim svojim kapacitetima usredsredi na ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta. Ukoliko Srbija i Koordinacionalno telo, korektnom saradnjom sa lokalnim vlastima, ne pronadju način da se izbore sa problemom nezaposlenosti, svi naši rezultati pašće u vodu, a ovaj kraj će doživeti ekonomski kolaps. Privredni zaokret se ovde može postići samo ako se, umesto profesora i akademika, večitih političara, “patriota” i “glumaca”, u timove za bolje sutra i na rukovodeća mesta, uključe dokazani privrednici, oni koji i sada održavaju socijalni mir. To je danas jednostavno zahtev vremena.

Trajković: Pokretanje proizvodnje, otvaranje novih radnih mesta u privredi, uspostavljanje novih mostova regionalne i prekogranične saradnje, jedini su putevi koji mogu građanima juga Srbije doneti bolji život. Ne budu li tu država i Koordinaciono telo napravili novi kvalitet, onda je naša priča završena.  • Ostavi komentar