Živeo teča!!!

Eko Taxi Vranje

Ajmo svi u planine: planinari i ljubitelji prirode, Gostoljubiva domaćica: Miljana, Raj: Besna Kobila, Promotivne cene: Planinarski dom

Do pre nekoliko godina čitav ovaj kraj, zadnja pošta Kriva Feja, bio je sinonim za tugu i propast. A onda je tadašnja gradska vlast početkom  2008. odlučila da formira Javno preduzeće „Skijalište Besna kobila“ najavljujući pompezno da će ova destanacija uskoro postati zimskim „turističkim biserom“, nešto kao Šamoni ili bar Kopaonik 

Ajmo svi u planine: planinari i ljubitelji prirodePođete li ovih dana put Besne Kobile obavezno imajte u kolima zimsku opremu,   posebno zbog dva uspona od Krive Feje do Planinarskog doma „Dragan Spasić“ na 1.462 metra iznad mora. Nemojte dozvoliti da vas poslednji, tik uz „tečinu“ vikendicu, na sto metara od Doma odvrati od cilja. A nama se baš desilo da nam auto zašlajfuje baš na mestu gde su tetin i tetinče podigli svoju planinsku oazu. Ali, nismo odstali.

– Tu je najlito – kaže prijatelj vozač, dok guramo kola.

 – Teča, ili tetinče znali su gde da naprave vikendicu, na krivinu, u sred uspona gde nema stajanja, mora da daš gas i svirneš u znak pozdrava.

JEDNOJAJČANI PETOBLIZANCI

Raj: Besna KobilaNužda zakon menja, pa smo zbog litih guma morali da stanemo i ukopamo se pred „tečinom“ vikendicom i tu sačekamo „prvu pomoć“ iz Krive Feje sa zimskom opremom – kršni momci sa žuljevitim rukama spremni da guraju koliko treba. Besna kobila pravi je primer ekonomske teorije po kojoj pravovremena informacija para vredi. Do pre nekoliko godina čitav ovaj kraj, zadnja pošta Kriva Feja, četrdesetak kilometara od Vranja, bio je sinonim za tugu i propast. A onda je tadašnja gradska vlast u Vranju, kome ovaj krajolik administrativno pripada, krajem februara 2008. odlučila da formira Javno preduzeće „Skijalište Besna kobila“ najavljujući pompezno da će ova destanacija uskoro postati zimskim „turističkim biserom“, nešto kao Šamoni ili bar Kopaonik.

Gostoljubiva domaćica: Miljana– Vikendica se vodi na tetinče gradonačelnikovo. Čija god da je, prava vikendica, tri sprata kao da ima. Ovo kad se završi i osvetli ima da bude kao svetionik, da obasja okolinu i šire. Ma, kakav Planinarski dom, jeste sređen i lep, ali sakriven pored dolinu, kad počne vetar da duva će  odnese gosti u Ljubatu – kaže nam prijatelj šofer.

SKIJALIŠTE

Prilikom otvaranja obnovljenog Planinarskog doma pre godinu dana, tadašnji direktor JP „Skijalište Besna kobila“ Dejan Manić rekao je da je od Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja stiglo 40 miliona dinara za prilazni put i trafo stanicu, 30 miliona od lokalne samouprave za uređenje okoline i 11 miliona za sređivanje samog doma. Inače, prema projektu koji je uradila specijalizovana kanadska kompanija „Ecosign“, na Besnoj kobili moguće je napraviti 48 modernih ski staza. Ali, za to treba 120 miliona evra. I da se asfaltira još nekoliko kilometara puta pride, do doma.

Nailaze deca iz Krive Feje, sramežljivo viču „dobar dan“, ali kad čuše da treba da se slikaju ispred „tečine“ vikendice usta ne zatvaraju. Od silne graje, samo se čuje:

– I mi hoćemo ovakvu lepu kuću, barem polovinu od nje, ali ne ovde nego dole, u selo, pored rudnik. Em rabota, em ovakva kuća – to je život.

Kažemo im da je to „tečina“ kuća, a teča je jedan i prvi među jednakima. Nasta oduševljenje među decom.

– Živeo, teča – odapeše glas kao strelu i pohitaše prema domu.  

Dok čekamo „krivofejsku zimsku službu“ vreme ubijamo švrljajući oko „tečine“ vikendice. Kad, na blagom uzvišenju iznad prekrasan pogled na pet identičnih vikendica-kuća.

– Kao jednojajčani petoblizanci. Ovo su one gotove, izliješ ploču i oni ti je posade kao šimšir u baštu – kaže prijatelj, sa željom da naš boravak ima edukativan karakter.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

   • Ostavi komentar