Vuvuzele za Mireta

Eko Taxi Vranje

Ne brini Zoki, tvoje vreme tek dolazi: Stojčić, Dosta, bre, to kečenje: Jova Stajls, Izazvali oduševljenje i smeh: ekipa Gradske uprave, Mani glavu Jovo, pazi na stomak: Janja

Antara je počeo utakmicu u prvoj postavi i nakon nekoliko minuta,
premoren od zagrevanja, zatražio izmenu 

Ne brini Zoki, tvoje vreme tek dolazi: StojčićTurnir povodom oslobođenja Vranja od Turaka okupio je reprezentativne ekipe Garnizona Vranje, na čelu sa đeneralom Simovićem, Policijske uprave grada, na čelu sa načelnikom Velinovićem, Gradske uprave, na čelu sa gradonačelnikom Stojčićem i novinara, na čelu za direktorom RTV Zoranom Veličkovićem.

–  Fali još samo ekipa iz Turske, recimo iz bratske Anadolije, pa da događaj dobije emocionalnu dimenziju – konstatovao je jedan navijač.

Dvodnevni turnir pratilo je više od 1.000 ljubitelja fudbala i fanova pojedinih harizmatičnih učesnika.

– Došao sam da vidim da li su svi pohađali nastavu fizičkog vaspitanja – zamišljeno će jedan poznati profesor pomenutog predmeta.

ANTARA I JOVA

Prvi dan turnira otvoren je utakmicom između ekipa novinara i policije. Selektor Veličković mogao je da računa samo na svoje novinare iz RTV, a od pojačanja opredelio se za robusnog Mikloša Dimitrijevića iz TVKaktus, prvog dana, a drugog za mlađanog i talentovanog Srđana Ilića sa TV 017. Ekipa je bila znatno oslabljena, novinari Vranjskih nisu učestvovali jer nisu prošli doping kontrolu. Iako najmlađa, ekipa novinara, posebno napadač Miki, pokazali su da lopta ipak nije skroz okrugla. Zbog dugog sedenja na stolicama, videlo su da su fizički nepripremljeni, pa su usledile povrede dvojica glavnih aduta – Bubnja i Siniše Sikija. Bubanj, koji je plenio pojavom i za koga su sašivene posebne gaće, na žalost brojnih obožavateljki sam se povredio, a da nije bio svestan kako i zašto.

Dosta, bre, to kečenje: Jova Stajls-Učinilo mi se kao da propade parket i ode mišić na nogu. Sreća, mogla je da pukne tetiva, pa bih završio kao predsednik Tadić, na štakama – izjavio je posle meča, vidno razočaran, Srđan Nikolić Bubanj.

Ekipa novinara delovala je nepovezano, iako je selektor Veličković sve vreme bodrio svoje pulene. Na drugoj strani, ekipa policije delovala je moćno, sa nekoliko načelnika u ekipi što je dodatno destabilizovalo nezavisne novinare. Slađan Velinović, Saša Stamenković, Dejan Stanojković, Obrad, Mile, Mape i naravno Vedran Tašković koji zbog hronične povrede nije mogao u potpunosti da iskaže svoje bokserske mogućnosti. Ekipa policije bila je superiorna i lako savladala novinare, rezultatom 4:2.

Duga utakmica, između Gradske uprave i Garnizona Vranje, za koju je vladalo nezapamćeno interesovanje opštinara i vojnika, opravdala je očekivanja. Pojava selektora Miroljuba Stojčića izazvala je erupciju oduševljenja njegovih pristalica, a ton navijanju davao je duvajući u trubu njegov savetnik Boban Stanković.

– Bolje da mu je Mire dao vuvuzelu – čuo se glasan komentar u publici.

U ekipi Gradske uprave istakli su se Zoran Antić Antara i Dejan Jovanović Jova, koji su preozbiljno shvatili meč. Antara se pola sata pre utakmice zagrevao iza gola i pokazao vidno umeće u razgibavanju, a kratkim šprintevima izmamio je aplauze. Počeo je utakmicu u prvoj postavi ali je, nakon nekoliko minuta, premoren od zagrevanja, zatražio izmenu. Gledaoci su u njemu prepoznali kvalitet jednog Saše Ćurčića, posebno u drugoj utakmici protiv novinara kada je nakon solo prodora postigao gol i skočio u zagrljaj Igoru Andonovu i Stojčiću.

KAO TENKISTA

Dejan Ivanović Jova oduševio je svojom borbenošću, navijači vojske pomislili su u jednom trenutku da je neki od njihovih tenkista. Ali, nije. Ivanović je igrom i umećem podsetio na čuvenog engleskog reprezentativca Nobija Stajlsa koga pamte stariji ljubitelji fudbala. Kod „gradskih upravljača“ nekoliko igrača izazvalo je veliku pažnju. Pre svih, Dragan Janjić Janja iz G17 čija je boja nogu odudarala od drugih zbog korišćenja solarijuma. Greškom selektora Stojčića igrao je u veznom redu.

– Nije se najbolje snašao, ima predug korak, a to je posledica njegovog intezivnog skijanja na Besnoj kobili, posebno brzog hodanja na skijama- izjavili su njegovi saigrači.

Izazvali oduševljenje i smeh: ekipa Gradske upraveNačelnik Nebojša Ljubić, „strah i trepet“ u Gradskoj upravi na terenu je hteo da popravi sliku o sebi i uporno je oponašao kretanjem Inijestu iz Barselone.

– Da barem šutnu loptu jedanput, da nek pukne gde hoće – okretali su glavu u stranu njegovi saigrači.

Zapažen od publike bio je i Srđan Vasiljević, savetnik Stojčića za poljoprivredu. On je nosio plave štitnike na  kolenima (zašto ne žute, to će biti otvoreno pitanje).

– Ogrešismo se o Srđana, nismo mu rekli da se igra fudbalska utakmica, mislio je da je odbojka u pitanju -kažu njegovi partijski saigrači.

Golman Dragan Spirić, koji je izabran za najboljeg na turniru, čuvao je gol kao opštinski trezor. Ali, sve što je on sačuvao, saigrači su prosuli lošim postavljanjem. Treba spomenuti i veliki trud na terenu direktora Novog doma Gorana Petrovića.

– Opterećen je krivičnim prijavama koje mu je podneo lokalni LDP, inače videli bi kako „Musa dere jarca“- čulo se šaputanje u publici. Najviše poznavanje fudbala iskazao je Slobodan Stamenković, predsednik Skupštine. Doktor Boban, psihički je odlično spremio ekipu, tako da je Antara služio za primer svima.

– Ne krijem da sam fudbalsko umeće stekao igrajući na male goliće u Šaprancu, učeći od Dudeta, Mite, Ćufte, Bobana Rusa i drugih – bio je iskren Stamenković.

Mani glavu Jovo, pazi na stomak: JanjaBio je glavni strelac u svojoj ekipi, kretao se u krugu od dva metra jer mu gornji gabariti nisu dozvoljavali da kao neki luta po terenu. Igor Andonov, zamenik gradonačelnika, nije se upuštao mnogo u igru, igrao je po sistemu „taknuto-maknuto“, ali je na drugoj utakmici pokazao da je puno bolji selektor od Stojčića. Odlično je vodio ekipu protiv novinara, a kada je uveo u igru talentovanog Stojčića izazvao je delirijum oduševljenja u publici.  Gradonačelnik Mire pokazao je da je „češljarsko dete“ i da je loptu udarao o limene garaže. Lep prijem lopte i suptilno, pravovremeno dodavanje levom nogom.

– Pljunuti Pol Gaskojn- bili su opšti komentari.

Šta reći za pobednika turnira, ekipu Garnizona Vranje koju je predvodio đeneral Simke.

– Prepodne polažu testove fizičke spremnosti, uveče došli da igraju- jadali se opštinari.

– Mi samo pucamo i landaramo pendrekom, nemamo posebne pripreme-pravdali su se policajci.

NAVIJAČICE

Među vojskom istakao se je Dejanović, načelnik štaba, potom kapetan Vlada Jovanović, koji je posebno bio interesantan ženskom delu publike.

– Ovaj je spreman tri dana i tri noći bez prekida da bude fizički aktivan. Sila od čoveka, on mnogo može i zato je za nas najbolji – izjavila je jedna navijačica.

Nije samo Vlada imponovao snagom, tu je bio i njegov prezimenjak Zoran. Kad je dao gol opštinarima koji je odlučio pobednika, u čast viteštva, uradio je desetak sklekova što je publika nagradila aplauzom.

Utakmice su sudili Boža Tomić i Dejan Stajić iz Vranja. Stajić je vojnik po ugovoru, u finalnom susretu svirao je pred kraj meča nekoliko faulova pred golom Garnizona u korist policije. U publici se čuo komentar njegovih pretpostavljenih:

– Ako izgubimo, bićeš ti meni 10 godina u zastavnom vodu za odavanje počasti, pod šlemom.

Turnir je pokazao mnogo, pre svega da narod voli da gleda i smeje se svojim predstavnicima. Drugo, FK Dinamo bi mogao da profitira angažovanjem Antare i Jove jer bi za male pare doveo dvojicu iskusnih fudbalera, Ćurčića i Stajlsa.

Nakon proglašenja pobednika, oficijelni spiker je izjavio da je na turniru prikazan kvalitetan fudbal i da se nada da će dogodine biti još kvalitetniji s obzirom da će svi igrači biti za godinu dana iskusniji.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)  • Ostavi komentar