Skandal na vratima



Nagrada se više neće dodeljivati po kuolarima: Najdić, Vaša pitanja ne smatram ozbiljnim: Mihailović

Vaša pitanja ne smatram ozbiljnim: MihailovićNagrada se više neće dodeljivati po kuolarima: NajdićIako je Književna zajednica “Borisav Stanković” odlukom Gradskog veća, zbog netransparentnog poslovanja aprila prošle godine skinuta sa budžeta grada, njenog urednika Miroslava Ceru Mihailovića to ne sprečava da najavi paralelno organizovanje još jedne manifestacije i dodelu još jedne nagrade. Mihailoviću i KZ  je takođe naloženo da se iseli iz Pribojčićeve kuće, koja je u vlasništvu Grada koji preuzima manifestaciju, pa je pre neki dan raspisao i konkurs za dodelu književne nagrade „Borisav Stanković”.



Sa druge strane, Zoran Najdić, član Gradskog veća (GV) zadužen za kulturu i predsednik Organizacionog odbora 45. Borine nedelje, navodi da su na poslednjoj sednici GV usvojeni novi pravilnici o organizaciji manifestacije i o ustanovljenju i dodeljivanju nove književne nagrade za najbolje prozno delo na srpskom jeziku objavljeno u prethodnoj godini.  

– Određeno je još desetoro članova Odbora koji će biti iz lokala, kao i članovi žirija za dodelu novoustanovljene nagrade „Borisav Stanković“, ali će njihova imena javno biti saopštena na narednoj sednici gradske Skupštine. „Borina nedelja“ je stalna manifestacija od značaja za Grad, koji je i organizator preko javne ustanove iz oblasti kulture čiji je osnivač takođe Grad i ne može biti vlasništvo udruženja građana Književna zajednica. Javna ustanova, organizator i realizator manifestacije, biraće se na osnovu javnog konkursa. Sa svim detaljima upoznato je i Ministarstvo kulture Republike Srbije – jasan je NAJDIĆ.



Najdić dodaje da će manifestaciju od sada zastupati i predstavlajti Umetnički savet preko člana imenovanog iz reda organa Grada, u skladu sa Pravilnikom manifestacije, i da će mandat predsednika trajati dve godine. Što se tiče žirija, iako ni Najdić nije hteo da otkrije imena pre nego što to prođe na Skupštini, „Vranjske“ su iz svojih izvora saznale da se radi o jednom od poslednjih dobitnika nagrade koju dodeljuje NIN, vlasniku velike izdavačke kuće, savetniku ministra za kulturu Republike Srbije i književniku, kritičaru i uredniku još jedne poznate izdavačke kuće, uz još dva predstavnika iz lokala.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar