Potražujemo 100 miliona dinara



U JP Vodovod su izračunali da dug prema ovom preduzeću, po raznim osnovama, trenutno iznosi 100 miliona dinara. Iako su, zbog porasta nezaposlenosti i drastičnog pada standarda, kućni budžeti građana sve manji, naš sagovornik kaže da su oni zapravo najredovnije platiše.
Koliko je i kada voda poslednji put poskupela, ko su najveći dužnici i na koji način se taj problem može rešiti, razgovaramo sa Stojanom Dimčićem, direktorom JP Vodovod.



 

Šta sve obuhvata dug od 100 miliona?



– Ovaj dug je napravljen za poslednjih sedam godina, a obuhvata dugovanja za izvedene radove (30 miliona), dugovanja pravnih lica za utrošenu vodu (60 miliona) i dugovanja fizičkih lica (10 miliona).

Ko su najveći dužnici u Vranju?

– Od pravnik lica najveći dužnik je Jumko, a tu su i preduzeća koja su u stečaju ili pred likvidacijom, a u blokadi su godinama. Izmene Zakona o privatizaciji onemogućile su prinudnu naplatu od dužnika sve dok se oni nalaze u postupku svojinske transformacije. Tako je naplata ovih dugovanja postala još neizvesnija.

Koliko duguje prosečno domaćinstavo?

– Različita su dugovanja, idu i do 12.000. Godišnje pokrenemo oko tri hiljade postupaka radi prinudne naplate od privatnih domaćinstava. Fizička lica nam duguju 10 miliona (obuhvaćena su potraživanja od pre pet, šest godina), utuženi su, ali postupak naplate nije sproveden do kraja.

Postoje li ovde slučajevi krađe vode i kako se to sankcioniše?

– Radnici na terenu povremeno otkrivaju ovakve slučajeve pa ih vrlo brzo otklanjamo. Ovi slučajevi su retki i po pravilu se javljaju kod građevinskih objekata građenih bez dozvole kada ne postoje zakonski uslovi za priključenje na javnu vodovodnu mrežu. Za to ne postoje novčane kazne ali mi podnosimo krivične prijave protiv vinovnika.

Kada je poslednji put poskupela voda i koliko ona košta u ostalim gradovima Srbije?

– Poslednje poskupljenje odobrilo je Gradsko veće 1. maja prošle godine u visini od 6,5 posto na postojeću cenu. U toku 2010. došlo je do poskupljenja imputa koji ulaze u cenu vode u daleko većem procentu od dozvoljenog poskupljenja, međutim GV nije dozvolilo da se cena vode uveća u procentu koji je bio opravdan i neophodan radi održanja poslovanja na dotadašnjem nivou. Nemamo podataka kakva je situacija u drugim gradovima jer cena zavisi od načina na koji se dolazi do pitke vode.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar