Glupo je umreti od izlečive bolesti



Dr Dejan Stojanović

Naš sagovornik, specijalista ginekologije i akušerstva, kaže da je potrebno da se svaka žena pregleda makar jednom u tri godine kako bi se isključio svaki rizik



 



Svakog dana u Srbiji  od tumora na grliću materice umre jedna, a obole četiri žene, po čemu je Srbija prva u Evropi. Iako je ovu bolest moguće potpuno izlečiti, svake godine otkrije se oko 1.400 novih slučajeva, a od tog broja godišnje u proseku umre oko 500 žena. Ministarstvo zdravlja uskoro pokreće nacionalni program za otkrivanje ove bolesti u okviru koga će žene na kućne adrese dobijati pozive na besplatne preventivne preglede.

NACIONALNI SKRININGDr Dejan Stojanović

Međutim, praksa pokazuje da mali broj od ukupnog broja žena ide na redovne preglede. Dr Dejan Stojanović, specijalista ginekologije, koji podseća da je potrebno pet do 15 godina da tumor postane zloćudan a samo kod trećine žena se otkrije na vreme dok jedva petina njih dolazi na redovne preglede, upućuje na  organizovani nacionalni skrining:

– Organizovani skrining podrazumeva ciljano pozivanje svih žena na prreglede. Cilj je da svaka žena dođe na pregled ako ne jednom u tri godine, onda bar jednom u životu čime bismo upola smanjili broj slučajeva raka grlića. Smisao nacionalnog skrininga je da se u domovima zdravlja pregleda što više žena koje se nalaze u rizičnom dobu – od 25 do 65 godine života – ističe dr Stojanović.

Karcinom grlića materice je uzrok smrti u 5,8 odsto slučajeva ukupne smrtnosti, i čini 12 odsto svih malignih oboljenja kod žena. Ovaj tumor sporo napreduje, lako se otkriva na pregledu i relativno jednostavno se dijagnostikuje. Ipak, mogućnosti razumevanja uzroka i rizika, kao i edukacija u vezi sa njim su još uvek ograničene. Kako se najčešće javlja oko 35 godine života suvišno je govoriti o uticaju koji ima na reproduktivno zdravlje i reproduktivne funkcije žena.

– U odnosu na ostale tumore, po svojoj učestalosti ovo oboljenje nalazi se na drugom mestu, odmah iza karcinoma dojke. Ipak, kako statistika kaže, redovnom kontrolom ovaj tumor može se otkriti u svojoj početnoj fazi kada je i moguće potpuno izlečenje. Iz navedenih činjenica može se videti značaj redovnih, takozvanih ciljanih, sistematskih pregleda žena – kaže dr Stojanović.

SISTEMATSKI PREGLEDI

Rano stupanje u seksualne odnose, česte promene partnera, loš socio-ekonomski status samos u neki od faktora nastanka raka grlića materice.

-Infekcija humanim papiloma virusima HPV( tip 16,18, 31,33,35), koji se prenose seksualnim putem, smatra se glavnim etiološkim faktorom i predstavlja neophodan, mada ne i dovoljan uslov za nastanak raka grlića. Pušenje i imunosupresija su dva najvažnija kofaktora u patogenezi raka grlića materice, promiskuitet (česte promene partnera), muški partneri iz visoko rizičnih grupa, -kaže dr Dejan Stojanović.

-Sam početak bolesti je podmukao i dugo nema posebnih simptoma koji bi ženi ukazali na neophodnost pregleda i lečenja. Zato redovni kontrolni pregledi imaju poseban značaj. Oni se mogu obaviti u Dispanzeru za žene DZ Vranje pojedinačno, zakazivanjem sa overenom zdravstvenom knjižicom ili kao organizovani sistematski pregledi žena koje su zaposlene, ugovaranjem sa njihovim radnim organizacijama – objašnjava dr Stojanović.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar