Čiji je Ristićev potpis



Ne želim više o tome da pričam: Zupančić, , Dejan Ivanović, direktor FK Dinamo

Bivši fudbaler „Dinama“, Dejan Ristić, ostaje pri svome da 2008. nije dobio 1.500 evra na ime rate po profesionalnom ugovoru i da nije potpisao nikakvu priznanicu. Eks predsednik „Dinama“ Nebojša Zupančić pred istražnim sudijom izjavio da priznanicu nikada nije ni video



 



Ne želim više o tome da pričam: ZupančićSudske istražne radnje u vezi navodno sporne i lažno prikazane isplate od 1.500 evra Nišliji Dejanu Ristiću, fudbaleru koji je u sezoni 2008/2009. nastupao za vranjskog prvoligaša FK „Dinamo“, usmerene su na utvrđivanje identiteta osobe koja je stavljanjem potpisa na fingiranu priznanicu želela da prikaže kako je novac ovom fudbaleru zaista i predat neutvrđenog dana 2008. godine.

Opravdano ili ne, u žižu javnosti povodom ove maglovite finansijske transakcije dospelo je ime bivšeg predsednika „Dinama“ i poznatog gradskog biznismena Nebojše Zupančića. Protiv njega je fudbaler Ristić, smatrajući da je Zupančić kao tadašnji predsednik kluba bio odgovoran za isplate igračima, 8. februara prošle godine podneo krivičnu prijavu. Ristić je pravosuđu kao dokaz da nije potpisao sporni papir i nije primio novac priložio svoje potpise na ugovoru sa FK „Dinamo“ od 13. avgusta 2008. i potonjeg aneksa ugovora bez datuma koji su identični, a drastično se razlikuju od sumnjivog potpisa sa sporne priznanice.

KAFIĆ VREMEPLOV

Dejan Ivanović, direktor FK DinamoRistićeva krivična prijava inicirala je sudski postupak protiv Zupančića po zahtevu Osnovnog javnog tužilaštva od 18. juna 2010. godine za preduzimanje određenih istražnih radnji. Tužilaštvo u ovom zahtevu navodi da pomenute radnje protiv Zupančića preduzima „u pravcu utvrđivanja postojanja krivičnog dela falsifikovanje isprave“ (član 355, stav 1 Krivičnog zakonika – zaprećena kazna zatvora do tri godine) i „zloupotreba službenog položaja“ (član 359, stav 1 istog zakona – zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina).

Zupančić je ovih dana, rezigniran što se ovom događaju opet pridaje medijska pažnja, odbio razgovor za „Vranjske“ (u februaru 2010. godine izjavio je za naš list da nema veze s tom isplatom, niti da je on falsifikovao bilo čiji potpis).  

DEJAN RISTIĆ

NISAM DOBIO PARE

Fudbaler Dejan RISTIĆ u telefonskoj izjavi za „Vranjske“ kaže da je prema ugovoru od 13.avgusta 2008. godine „Dinamo“ bio dužan da mu isplati dve rate po 5.000 evra. Prvu je ratu, kako kaže, dobio „na ruke“. Očekivao je drugu, shodno ugovoru, 15. decembra 2008.
– Kada je pre toga u novembru došlo novo rukovodstvo, pitali su me: „Šta tebi dugujemo?“. Rekao sam ništa, što je u tom momentu bilo tačno, a da još 5.000 evra po ugovoru očekujem u decembru.
Onda su Ristiću pokazali priznanicu bez datuma po kojoj je, osim onih 5.000, navodno dobio još 1.500 evra, te da je preostalo dugovanje prema njemu 3.500 evra.
– Kako sam ja do tog momenta bio isplaćen, upitao sam zašto bi neko meni uopšte u zemlji Srbiji unapred davao pare kada je datum isplate bio tek 15. decembar. Naravno da taj novac nikada nisam primio, niti sam potpisao priznanicu na taj iznos. Potpis koji sam video nije sigurno moj.
Ristić kaže da drugu polovinu od 5.000 evra na ime potpisanog ugovora sa Dinamom nikada nije dobio, zbog čega je podneo tužbu protiv vranjskog kluba.
– Taj je postupak pri kraju i nadam se da ću konačno naplatiti dugovanje – zaključuje Ristić.
Podsećanja radi, u broju 677 „Vranjskih“ od 11. februara 2010. bivšu upravu su za neizmirena dugovanja optuživali i fudbaleri Vladimir Lukić (3.000 evra) i Davor Nikolić (3.500). Ovaj drugi pomenuo je da je klub na sličan način kao u njegovom i slučaju Ristića ostao dužan i Ivanu Puzoviću, Nikoli Djokiću i Milanu Kneževiću koji, navodno, potražuju pojedinačno od 2.000 do 4.000 evra.

Kako se brani na sudu? Prema izvorima bliskim istrazi, Zupančić je istražnom sudiji kazao kako je, zbog činjenice da je tada opština Vranje, kao finansijer, kasnila sa servisiranjem finansijskih obaveza prema klubu, on u ličnom kontaktu sa igračima (koji su sumnjali da će biti prevareni u pogledu isplata po ugovorima) dogovorio da im pruža garanciju ličnim novcem u iznosu koji im klub duguje.

To je funkcionisalo na sledeći način. Fudbaler bi potpisao priznanicu o prijemu novca od Zupančića, a po dobijanju novca od kluba vratio bi predsedniku kluba pare koje je ovaj dao iz svog džepa. U vezi „Slučaja Ristić“, Zupančič je izjavio da je tom igraču dao 1.500 evra u kafiću „Vremeplov“, te da nije bilo svedoka „primopredaje“, kao i da Ristić priznanicu nije potpisao pred njim, već u prostorijama kluba na poziv bivšeg sekretara Ivana Mladenovića.

SPORNA PRIZNANICA

– Ristić je istu potpisao preda mnom u kafani „Evropa“. Datum na priznanici nisam upisivao jer nisam smatrao potrebnim, a priznanice sam sačinjavao kada mi nalog izda Zupančić. Nismo ih zavodili u poslovne knjige iz razloga što nisu predstavljale zvaničnu dokumentaciju kluba, ali se jesu odnosile na odnose iz zaključenih ugovora – predočio je Mladenović.

U istrazi je saslušan i Goran NASTIĆ, čovek koji je nasledio Mladenovića na funkciji generalnog sekretara Dinama. On je istražnom sudiji kazao da je spornu priznanicu prvi put video u vreme dok je Radna grupa ispitivala poslovanje kluba krajem 2008. godine kada su utvrđivana dugovanja prema fudbalerima.

– Tadašnji sekretar Mladenović prezentovao je priznanicu na 1.500 evra po kojoj je Zupančić navodno dao lični novac fudbaleru Dejanu Ristiću – rekao je Nastić.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar