Uspostavljanje međukulturalne saradnje



''Stari Dani'', Mantafe

''Stari Dani'', MantafeJedan od važnijih ciljeva koje je rukovodstvo Grada postavilo sebi u nastupajućem periodu je afirmacija lokalne kulturno-turističke ponude, najpre na prostore bivše Jugoslavije, a potom i po regionu. Iako je komunikacija sa kulturnim poslenicima van zemlje u jednom trenutku bila prekinuta, uspostavljanjem olakšica viznog režima, saradnja sa partnerima iz inostranstva postaje ponovo moguća.



Prošle godine u Ljubljani je nastupila grupa “Izvor”, a ove godine će na Svetog Savu, u periodu od 27. do 30. januara tamo, u hotelu “Portal”, gostovati grupa od pedesetak Vranjanaca. Obe posete organizovane su na poziv Mome Jorgačevića, privatnog preduzetnika koji u Sloveniji ima lanac ugostiteljskih objekata. On se godinama bavi ovim poslom i organizuje kulturne programe za naše iseljenike u Sloveniji. Ovaj uspešan biznismen plaće sve troškove delegaciji Grada, a oni nisu mali i podrazumevaju: putovanje svih pedeset učesnika i njihov boravak u Ljubljani uključujući i izlet do Bledskog jezera. Nikakvi honorari za učesnike nisu predviđeni, ali ukoliko dođe do dugoročnije saradnje ovdašnji umetnici će imati priliku da samostalno ostvare saradnju u nekom drugačijem aranžmanu.

Jorgačević je sa rukovodstvom Grada načinio kompletan dogovor, a Zoran Najdić, član Gradskog veća za kulturu, zadužen je za organizaciju programa. O ovome je zvanično razgovarano na Gradskom veću 15. januara, predlog je podržan i odlučeno je da u delegaciji Grada, pored Najdića, budu i Branimir Stojančić, Nela Cvetković i Jovica Stošić.



Program koji su Vranjanci pripremili pratiće, isto kao i prošle godine,  službenici naše Ambasade u Sloveniji. Aleksandra Stanković, ataše za kulturu, zvanično je podržala afirmaciju naših umetnika van granica Srbije.

PROGRAM

Program u “Portalu” će predstavi vranjsku kulturu i tradiciju iz različitih uglova. Glumci pozorišta “Bora Stankovic” (Nenad Nedeljković, Dragan Živković, Dragan Stanković, Milena Marković, Tamara Stošić, Radmila Djorđević, Ninoslav Trajković i Marija Djorić), izvešće predstavu za decu, mantafe i odlomke iz Borinog dela; narodne igre iz vranjskog kraja predstaviće GKUD Sevdah; vokalni solista Branimir Stošić Kace pevaće tradicionalne vranjske pesme, a orkestar “Kolorado” će predstaviti mlađe gradske muzičare. Slađan Stojanović će napravi neke kontakte u vezi sa festivalom Dokument, a Miša Stojmenović, profesionalni fotograf, zadužen je za foto arhiviranje putovanja. Turistička organizacija Vranje (Mira Malinić i Izabela Savić) će prezentovati privredne, kulturne i turističke potencijale Vranja i Pčinskog okruga.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar