Od Pukovca do Kuvajta



I Miljanić je bio u Kacij: Jovanović

Radeći u Dinamu stekao sam u gradu puno prijatelja sa kojima redovno održavam kontakt. Kad sam u zemlji, pozdravim se sa porodicom u Nišu i pravac Vranje

 



I Miljanić je bio u Kacij: JovanovićIvan Jovanović (53), trenutno radi kao fudbalski trener u Kuvajtu, u FK Kacija gde vodi drugu ekipu, fudbalere stare do 21 godine. Jovanović je ostao upamćen ljubiteljima fudbala u Vranju kao trener koji je FK Dinamo u sezoni 2005/2006. godine uveo u Prvu ligu Srbije.

– Za Vranje me vezuju najlepše sportske uspomene. Radeći u Dinamu stekao sam u gradu puno prijatelja sa kojima redovno održavam kontakt. Kad sam u zemlji, pozdravim se sa porodicom u Nišu i pravac Vranje – priča za „Vranjske“, Jovanović. 



VRANjE JE POSEBNA PRIČA

Kada je stigao u Dinamo, klub je imao ambiciju da se plasira u gornji deo tabele.

– Tadašnja uprava Dinama, mlada i ambiciozna, dala mi je punu podršku. Krenuo sam da redim bez opterećenja što se plasmana tiče. Cilj je bio mesto u vrhu tabele, ali ako se ukaže šansa i borba za prvo mesto i prelazak u Prvu ligu – seća se Jovanović.

PROFIL

Ime i prezime: Ivan Jovanović
Rođen: 19. 3. 1957.
Mesto rođenja: Niš
Klub (kao fudbaler): FK Radnički (Niš), FK Radnički (Pirot), FK Pelister (Bitolj).
Klub (kao trener): FK Mramor, FK Železničar (Niš), FK Sinđelić (Niš), FK Radnički (Niš), FK Pukovac, FK Radnički (Niš), Železničar (Niš), FK Kazma (Kuvajt), FK Dinamo (Vranje), FK Svrljig, FK Morava (Vladičin han), FK Žitorađa, FK Hejtan (Kuvajt), FK Kacija (Kuvajt).

Imao je bogatu sportsku karijeru. Kao fudbaler prošao je sve mlađe kategorije u FK Radnički iz Niša, a za prvi tim potpisao ugovor o stipendiranju 1975. Godine. Debitovao je na kup utakmici protiv Hajduka iz Splita. Profesionalni ugovor potpisao je 1977. godine i igrao za Nišlije do 1980. kada je prešao u Radnički iz Pirota. Za Piroćance je igrao do 1986. godine, a potom prešao u FK Pelister iz Bitolja, gde je završio fudbalsku karijeru i 1988. godine otisnuo se u trenerske vode.

– Mnogo klubova sam sa uspehom vodio, ulazio sa njima u viši rang. Izdvojio bih ulazak u Srpsku ligu sa Pukovcem, osvojeno treće mesto u Drugoj ligi Jugoslavije sa niškim Železničarem i naravno ulazak u Prvu ligu sa Dinamom – ističe Jovanović.

Dinamo je za njega posebna priča. U prvenstvu su nadmoćno osvojili prvo mesto, od 34 utakmica imali su 25 pobeda, sedam nerešenih i dva poraza. Osvojili 82 boda, 12 više od drugoplasiranog niškog Sinđelića.  

– Imali smo kompaktnu upravu koju je predvodio predsednik Nebojša Zupančić koja se svakodnevno sastajala na stadionu i rešavala probleme u hodu. Stvorili smo tim, prepoznatljivu igru i nakon 10 odigranih kola uvideli da možemo da osvojimo prvo mesto. Dobili smo podršku grada i sve je funkcionisalo kao sat. Po ulasku u Prvu ligu uprava se odlučila za drugog trenera. Ne želim da komentarišem taj potez, ali osećao sam se poniženo. Očekivao sam da će mi biti ponuđeno bilo koje mesto u klubu, valjda sam toliko zaslužio. Uprkos svemu, o tadašnjoj upravi Dinama imam najbolje mišljenje – kaže Jovanović.

PIHTIJE I KISEO KUPUS

Ono što Jovanovića jedino muči u Kuvajtu je nostalgija za porodicom i, kako kaže, za Vranjem:
– Sada bi, da sam u Vranju, sa prijateljima mezetio pihtije i kiseo kupus.

OBEĆANA ZEMLjA

S ponosom, ističe svoj rad u karijeri sa mlađim kategorijama. U niškom Radničkom je vodio nekoliko generacija kadeta, omladinaca, a jedno vreme, u tandemu sa Boškom Antićem, i prvi tim. Stvorio je brojne prvoligaške fudbalere, poput Vaskovića, Bratisalava Ristića, Trajkovića, Mrdakovića, Djorđevića… 

– U Kuvajtu sam po drugi put. Uslovi su na najvišem nivou, ulaže se u sportsku infrastrukturu, ceni se i plaća naš rad. Trenutno radim sa drugim timom najpopularnijeg i najtrofejnijeg tima Kuvajta, ekipe Kacije. Imam odličnu saradnju i podršku od Gorana Tufegdžića, našeg trenera koji je selektor reprezentacije Kuvajta – navodi Jovanović.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar