Ne daju nam rezultate obdukcije



Tužiću Nevenu Karanović: Bojan Marinković, Čekaju se rezultati: Dečije odeljenje ZC

Ranije su nam obećali da ćemo dobiti taj nalaz, a sada nam ga ne daju! Zbog čega? Zašto nam ne daju da vidimo šta piše u njemu. Takav postupak suda prosto nas tera da sumnjamo u sve



 



Dve nedelje pošto je petogodišnja Dijana Marinković iz Ćukovca 8.januara preminula na Dečijem odeljenju vranjskog Zdravstvenog centra (ZC), porodici je stigao telegram saučešća od Nevene Karanović, državne sekretarke Ministarstva zdravlja. Porodicu, međutim, nije razgnevilo to što je telegram stigao prekasno, tek kada su se mediji zainteresovali za ovaj slučaj, već činjenica da im je saučešće izjavila osoba koja je samo nekoliko dana ranije izjavila da lekarsko osoblje u Vranju nije krivo za smrt deteta.

– Na jednoj strani govore kako treba da se sačekaju Tužiću Nevenu Karanović: Bojan Marinkovićnalazi obdukcije i rezultati komisija koje ispituju okolnosti pod kojima je preminula moja ćerka, a ovamo ta Karanovićka lakonski izjavljuje da su lekari učinili sve što su mogli. Pa, otkud je ona to mogla da zna – pita se Bojan Marinković, Dijanin otac.

– Planiram – nastavlja on – da zbog toga podnesem privatnu tužbu protiv Karanovićke.

U INTERESU ISTRAGE

Rezultati obdukcije stigli su prošle nedelje iz niškog Instituta za sudsku medicinu kod istražnog sudije Osnovnog suda u Vranju Vladana Mićovića, ali su odmah prosleđeni Sudsko-medicinskom odboru Medicinskog fakulteta u Beogradu. Bojan Marinković kaže da u obdukcioni nalaz nije imao uvid, što kod njega samo podgreva razne sumnje:

– Ranije su nam obećali da ćemo dobiti taj nalaz, a sada nam ga ne daju! Zbog čega? Zašto nam ne daju da vidimo šta piše u njemu. Takav postupak suda prosto nas tera da sumnjamo u sve – kaže Marinković.

Srboljub Milosavljević, portparol Osnovnog suda koji je po nalogu Tužilaštva pokrenuo istragu, kaže za naš nedeljnik da će nalaz, sve dok se ne vrati iz Beograda, biti nedostupan i porodici i medijima:

– To je u interesu istrage jer Odbor na Medicinskom fakultetu treba da donese odluku o tome da li je bilo propusta medicinskog osoblja prilikom smrti devojčice – kaže Milosavljević.

Dijana je preminula 8.januara u jutarnjim časovima, a njena porodica za smrt okrivljuje lekare koji su se te noći našli na odeljenju. Sve je počelo dan ranije, na Božić, kada se Dijana požalila na bol u grlu. Odveli su je na Dečiji dispanzer Doma zdravlja, gde joj je doktor Nenad Mladenović prepisao jugocilin i diklofen. Mladenović je kazao za Vranjske da je devojčica tada imala jaku upalu ždrela i krajnika, te da je u protokolu zavedena kao hitan slučaj, ali da stanje nije bilo za bolničko lečenje. Roditelji vraćaju dete kući. Uveče je devojčici temperatura porasla do 40 stepeni, pa su je odveli u Hitnu. Bojan Marinković tvrdi da tamo nije bilo dežurnog lekara, već da su ih primile medicinske sestre koje su špricale dete, bez da mu izmere temperaturu. Dijani je bilo bolje, pa je ostala da spava kod babe i dede. Deda Slavoljub Mihajlović kaže kako je devojčica nešto iza ponoći počela da se guši, pa su je ponovo odveli u Vranje, najpre u Hitnu po uput pa na Dečije:

VANREDNO STANjE

Prema rečima jednog od lekara ZC, upućenog u dešavanja oko smrti Dijane Marinković, u ovoj ustanovi je pravo vanredno stanje.
– Izgleda da su svi nadležni odlučili da ovaj nesrećan slučaj ne prepuste zaboravu. Sve živo se kontroliše, posebno su na udaru lekari koji su dežurali te noći. Videćemo šta će da bude kad stignu nalazi iz Beograda – kaže ova sagovornik.
Inače, na pismo sa pitanjima o eventualnim nalaziva inspekcije u ZC, koje smo elektronskom poštom poslali portparolki ustanove, nismo dobili odgovor do odlaska ovog broja novina u štampu.
Pokušali smo da dobijemo izjavu i od nadležnih u Lekarskoj komori Srbije, ali nam je tamo rečeno da će direktorka Tatjana Radosavljević biti zauzeta do četvrta. Mobilni telefon državne sekretarke Nevene Karanović, koju smo takođe pokušali da kontaktiramo, bio je zauzet i nedostupan.

–  Tamo kao da nije bilo žive duše. Dijana je grcala, disala sve teže. Razvalili smo vrata. Na prizemlju nije bilo nikoga, takođe ni na prvom i drugom spratu. Tek na trećem samo zatekli dve žene, verovatno čistačicu i sestru, koje je na hodnik izmamila buka. Odmah se pojavila i dežurna doktorka Desa Milenković. Pošto je pogledala dete konstatovala je da je stvar ozbiljna i da moramo u Niš. Pozvala je Hitnu a ambulantna kola došla su za pet minuta – kaže Bojan.

Dijanina porodica bila je van sebe od straha i panike kada su na Odeljenje počeli da pristižu drugi lekari:

– Sa ORL je došao Darko Civkarovski, onda načelnik Laza Stanković i anesteziolog Slaviša Kanački. Kasnije je stigao još jedan anesteziolog, Slavko Živković. Počeli su da se dogovaraju šta da čine. Odlučili su da je najbolje da oni tu pokušaju da spasu dete jer, navodno, kako su procenili, ne bi izdržalo put do Niša. Onda se desilo nešto zaista neobično. Doktorku Desu i nas isterali su iz ordinacije, doktorka je kasnije sve vreme provela sa nama i uopšte, kao ni mi, nije znala šta se unutra dešava sa našim detetom – sećaju se Slavoljub i Bojan.

Naši sagovornici dalji tok događaja rekonstruišu na osnovu onoga što su čuli iza vrata i na hodniku. Sećaju se da je naredni period protekao u opštoj gužvi, konfuziji i metežu:

– Koliko smo uspeli da čujemo, Dijani je trebalo da se napravi rupica u grlu kao bi dobila vazduh, ali se ispostavilo da to nemaju čime da urade. Onda su se rastrčali po hodnicima tražeći skalpel, gaze, igle, pojmam nemam šta sve ne. Onda je neki od lekara, mislim Živković, rekao da mu donesu bilo kakav nož. Doneli su mu odnekud onaj reckavi, kuhinjski – pričaju uglas Slavoljub i Bojan.

VERA U PRAVNU DRŽAVU

Čekaju se rezultati: Dečije odeljenje ZCPorodici koja je kao u kakvom bunilu stajala u hodniku, rekli su oko pola pet da im je jedinica mrtva. Bojan tvrdi da je, desetak minuta nakon toga, u jednoj od kancelarija zatekao lekare kako pijuckaju rakiju.

Zdravstveni centar i resorno Ministarstvo oglasili su se nedelju dana od smrti devojčice, tek kada su mediji alarmirali javnost o događaju. Naravno, nadležni su odmah „amnestirali“ svoje osoblje rečima da lekari nisu krivi, te da ZC ima svu neophodnu opremu, sve bez nalaza obdukcije i rezultata istrage internih inspekcija. Tako je Nevena Karanović kazala kako ima uveravanja iz Vranja da je sve učinjeno kako treba:

 – Imam uveravanja direktora vranjskog ZC, što je potvrđeno i inspekcijskim nadzorom, da je sve urađeno po pravilima. Nije tačno da nije bilo neophodnih instrumenata, što se moglo čuti u medijima – rekla je Karanovićka i najavila vanredni stručni nadzor.

Porodica Marinković, međutim, ne odustaje od svojih tvrdnji namere da, kako kažu, istinu isteraju na čistinu:

– Verujemo u pravnu državu, a pojedincima neka služi na čast sve što govore-kaže Bojan Marinković.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar