Tropska prašuma u Vranju



Vlasnik najvećeg IQ u Srbiji, četvrti na svetu, planinari, splavari, piše romane, priče za decu, bavi se slikarstvom i fotografijom



 



Ako vam je Petrović, predsednik MENSE Srbije, poznat samo kao izuzetno inteligentan čovek, onda ste upućeni samo u jedan deo priče o njemu. Ovaj genijalac, što mu je priznato i zvanično jer ima najveći IQ u Srbiji a četvrti na svetu (viši od 156), planinari, splavari, piše romane, priče za decu, bavi se slikarstvom i fotografijom, dizajnira mušku garderobu sopstvene robne marke u svojoj firmi, a imaće svoje književno veče u Vranju u okviru Svetosavske nedelje, koja se organizuje od 21 – 26. januara.

PROFIL

Uroš Petrović  je do sada objavio romane: „Aven i jazopas u Zemlji Vauka“ (2003, 2005), „Peti leptir“ (2007), „Misterije Ginkove ulice“ (2008), zbirku priča: „Priče s one strane“ (2004) i knjige logičkih pitalica: „Zagonetne priče – knjiga prva“ (2006), „Zagonetne priče – knjiga druga“ (2006), „Zagonetne priče – knjiga treća“ (2007) i „Misterije Ginkove ulice“ (2008) i “Zagonetne priče 4”, (2009).

Iako epska fantastika, žanr kojim se bavi, nije dovoljno promovisan ni cenjen, on ima ogroman broj fanova, a naš pisac Zoran Živković prvi je dobitnik Svetske nagrade za fantastiku. Uroš Petrović kaže da se ovom žanru posvetio slučajno jer je prva zbirka priča, koju je sam i ilustrovao, nastala od priča koje je pričao svojoj deci. Njegova poslednja knjiga „Zagonetne priče 4“, zbirka je maštovitih literarnih rebusa. On o njoj kaže:

– Kada pročitate zagonetnu priču, potom se neko vreme oko nje pomučite i konačno, otkrijete rešenje. Uživanje je trostruko. Postoji i korak dalje – podelite li sa nekim nešto od te drevne magičnosti zagonetanja, čitava stvar postaje još bolja. Redovno čitam „Politikin zabavnik“, gledam Simpsonove, volim da crtam neobična bića i izmišljam priče…

Zanimljivo je da Petrović do 2003. godine nije napisao skoro ništa, a onda je napisao dve pesme, jednu od jednog, a drugu od 10.000 stihova („Usudi Balkana“, na papiru A4 su smeštene četiri futrolice sa po deset redova koje kombinacijom zajedno daju 10.000 stihova). Ova pesma je okarakterisana kao matematička kombinatorika u službi poezije, jer da su kucani normalno stihovi bi zauzeli 2.000 stranica i za nju je dobio i svoju prvu književnu nagradu.

Što se tiče ilustratorskog dela, „Čudesna džungla“, knjiga dugačka 12 metara koju je crtao skoro godinu dana, bila je izložena na EXIT festivalu.

ŽENE BALKANSKE

Pokušavajući da odgonetne izvor večnog sukoba oko pitanja muške i ženske inteligencije, Uroš Petrović, razmišlja:
– Postoji logično objašnjenje za to. Žene koje imaju visok IQ u velikom procentu studiraju i godinama potom postavljaju temelje za karijeru. U međuvremenu se dogodi da porani raskrinkavanje nepodnošljive lakoće muškog poimanja sveta i radikalizuje se kriterijum pri odabiru partnera. Balkanski muškarci snose lavovski deo krivice nelavovskim povlačenjem pred intelektualnom dominacijom partnerke, jer između muške i ženske inteligencije nema nikakve razlike.

– Ni sam ne znam šta me je nateralo na to. Radi se o prizoru iz tropske prašume sa preko tri stotine izmeštanih životinja i gljiva, od kojih je veliki broj skriven. Samo dugo, strpljivo posmatranje dovodi do pronalaženja različitih prikrivenih bića – otkriva Petrović.

Iako je bilo različitih ponuda da unovči svoj IQ, Petrović ih je sve odbio jer su sve one, kako kaže, uključivale bitnu promenu načina života i bitno smanjen udeo zabave i uživanja u onome što radi.

Kao što vidite radi se o više nego interesantnom čoveku. Dođite na njegovo književno veče i uverite se i sami.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar