Saobraćajni prekršaji u porastu

Eko Taxi Vranje

Prošlo je godinu dana od kada je novi Zakon o saobraćaju počeo da se primenjuje, a od 1. januara stupio je na snagu i novi Zakon o prekršajima, a sve u cilju da se do 2012. godine prepolovi broj poginulih u saobraćajnim nesrećama. Pored visokih kazni koje se kreću od 5.000 do skoro milion dinara, vozači će za teže prekršaje odmah gubiti dozvolu, a zaprećene kazne zatvora su od 15 do 45 dana.Kakvi su rezultati primene novog Zakona o saobraćaju u Vranju, razgovaramo sa Draganom Stankovićem, v.d. predsednikom Prekršajnog suda.

Koliko je ukupno bilo prekršaja u prošloj godini i koliko je to u odnosu na period pre usvajanja novog Zakona o saobraćaju?

– Prva godina primene Zakona, pokazala je da je u Pčinjskom regionu, statistički posmatrano, u 2010. bilo više prekršaja nego u 2009. godini. Uprkos velikim očekivanjima jasno je da će za izgradnju saobraćajne kulture koja će na drumovima garantovati elementarnu bezbednost učesnicima u saobraćaju biti potrebno mnogo više od donošenja jednog sistemskog zakona.

Koliki broj prekršaja čine prekoračenje brzine, vožnja pod uticajem alkohola, nasilnička vožnja i nepoštovanja prava pešaka i koji je to deo od ukupnog broja prekršaja?

– Iskustvo govori da ovakva vrsta prekršaja predstavlja dve trećine od ukupnog broja prekršajnih prijava koje su podnete sudijama. U Prekršajnom sudu u Vranju, u 2010. godini, od ukupnog broja predmeta, čak 60 posto se odnosi na saobraćajne prekršaje. To je u tesnoj vezi sa činjenicom da je ovaj sud mesno nadležan za postupanje po prekršajima na teritoriji Vranja, Bujanovca, Trgovišta, Vladičinog Hana, Surdulice i Bosilegrada.

Koji je najdrastičniji slučaj pijanstva koji ste procesuirali u prošloj godini?

– U protekloj godini u ovom sudu bilo je desetak predmeta po kojima su okrivljeni upravljali vozilom pod dejstvom alkohola sa količinom od dva promila.

Prema izmenama Zakona, sudije imaju mogućnost da umesto obavezne zatvorske kazne, vozače kazne novčano. Kakva je situacija u Vranju?

– Posle izmene Zakona o saobraćaja, sudije Prekršajnog suda u Vranju najpre primenjuju blaže sakcije prema učiniocu, kao što je novčana kazna, dok se prema povratnicima izriču one strožije, tačnije, kazne zatvora.  • Ostavi komentar