Preventiva je pola zdravlja



Naša sagovornica svim ženama savetuje da ne zanemaruju simptome već da oslušnu organizam i da redovno obavljaju ginekološke preglede



 



– Jajnici su žlezde sa unutrašnjim lučenjem, priradaju reproduktivnim organima žene i imaju dve funkcije: da stvaraju zrela jajašca i proizvode hormone estrogene i progesterone. Oni sadrže nezrela jajašca koja se razvijaju i sazrevaju tokom perioda polne zrelosti žene sve do menopauze. Funkcijom jajnika i drugih žlezdi u organizmu javlja se prva menstruacija kod devojčica, održava se mesečni cikluz, sazreva polna ćelija odgovorna za trudnoću.Značaj jajnika za reproduktivno zdravlje žene je veliki a bolesti poput upala, cisti, tumora najveći su njihovi neprijatelji – počinje razgovor za naše novine Miljana Mitrović , načelnica Dispanzera za žene u Vranju.

ABNORMALNE ĆELIJE

Ciste se, prema njenim rečima, mogu razviti unutar jajnika i one predstavljaju šupljine ispunjene tečnošću, čvrstom materijom ili kombinacijom obe i skoro uvek su benigne.

– Iz , za sada, nepoznatih razloga na janicima počnu da rastu abnormalne ćelije koje su odgovorne za nastanak dobroćudnih i malignih tumora. Na jajnicima se mogu stvoriti takozvani pseudo tumori – ciste koje su posledice izmenjene funkcije jajnika. Takve promene se u većini slučajeva pronađu slučajno i mahom ne zahtevaju nikakvu terapiju. Retko mogu biti komplikovane spontanim prskanjem ili posledičnim krvarenjem u trbuhu – kaže Mitrovićeva.

KASNA DIJAGNOZA UZROK
VELIKE SMRTNOSTI

Ciste na jajnicima se uglavnom dijagnostikuju ultrazvukom ili ginekološkim pregledom. Lečenje zavisi od veličine ciste, zatim od toga da li se nalazi samo na jednom ili oba jajnika, od neprijatnosti koju nosi i od starosti žene. Ukoliko je potrebno da se otkloni čitav jajnik to ne utiče na normalan menstrualni ciklus i proizvodnju hormona.
– Najčešće se maligni tumori, u čak 60 odsto slučajeva, oktriju u trećem ili četvrtom stadijumu kada su promene već zahvatile i susedne organe. Dijagnoza se postavlja ginekološkim i ultrazvučnim pregledom, doplerom krvnih sudova jajnika kao i određivanjem tumor markera iz krvi. Kad se oktrije proces na jajniku najbolje je da se uradi laparoskopska biopsija. Kod benignih tumora laparoskopskom operacijom lečenje je završeno. Ako se postavi dijagnoza maligniteta radi se radikalna operacija kroz trbuh pri čemu se otklanjaju i jajnici i okolni organi male kralice zavisno od stadijuma bolesti, nakon čega se uglavnom nastavlja sa hemoterapijom. Šanse za izlečenje kod malignih tumora su veće ako je proces dijagnostikovan u početnom stadijumu . Zbog problema u dijagnostifikovanju ranijih stadijuma karcinom jajnika je nažalost jedan od vodećih uzroka smrtnosti kod žena – upozorava Mitrovićeva.

Simptomi da postoji tumor ili cista na jajniku mogu sasvim da izostanu. Većina žena nema nikakve simptome pa su nesvesne prisustva ciste ili tumora. Međutim, poekad simptomi ciste na jajnicima mogu da budu zapravo rani simptomi raka jajnika. Bol u donjem delu stomaka u slučaju pucanja, uvrnuća ili krvarenja unutar ciste, ili bol tokom seksualnog odnosa samo su neki od simptoma raka jajnika.

– Kod nekih žena se javlja izostanak ciklusa, neregularno krvarenje dok neke ciste (endometriotične) mogu da budu uzrok steriliteta. Kada se jave podutost u trbuhu, zatvor, proliv, učestalo mokrenje, povraćanje, mučnina, gubitak apetita to već ukazuje na promene koje su možda posledica već uznapredovalog tumora jajnika – ističe Miljana Mitrović.

Po mestu nastajanja u jajniku postoje tri tipa tumora: epitelni koji se u 80-90 odsto slučajeva javlj kod starijih žena i nastaje od ćelija koje oblažu jajnik; tumoripolnih ćelija koji nastaju od ćelija iz kojih se razvija ženska polna ćelija i uglavnom nastaju kod mlađih žena i tumori tkiva jajnika koji nastaju od ćelija koje luče ženske polne hormone.

NASLEDNI GEN

Ipak, ciste su česte kod žena između 30-40 godine života, dok od raka jajnika najčešće oboljevaju žene preko 50-te godine života.

– Postoje rizične grupe žena za nastanak malignih tumora jajnika. Žene koje imaju nasledno izmenjen gen, starije su životne dobi i imaju ciste na jajnicima. Najčešće se ova bolest javlja kod žena iz ekonomski razvijenih zemalja. Činioci koji utiču na smanjenje rizika za pojavu tumora su: oralna kontracepcija, trudnoća u mlađoj životnoj dobi, veći broj trudnoća, kasna pojava i raniji gubitak menstruacije – kaže Mitrovićeva.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar