Izraz narodne volje



Preševo

Posle Albanije, Makedonije i Kosova, i Albancima koji žive u Bujanovcu i Preševu ponudjeno je da, potpisom peticije, osude švajcarskog parlamentarca Dika Martija, specijalnog izvestioca Saveta Evrope za ljudska prava. Podsetimo: Marti je u svom izveštaju optužio Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK) i kosovskog premijera u ostavci Hašma Tačija, jednog od njenih komandanata po dva osnova. Najpre da su zarobljene Srbe odvodilui u severne delove Albanije, tamo ih mučili, ubijali, a njihove organe prodavali pacijentima u Zapadnoj Evropi i Izraelu. Istovremeno, Tači je, kao komandant „dreničke grupe“ osumnjičen za krijumčerenje droge i naoružanja. Marti svoj izveštaj trteba da podnese 25. januara na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Organizatori kampanje u Albaniji, Makedoniji i na Kosovu, ubedjeni su da će potpisi, blokirati usvajanje ovog izveštaja. Peticiju je u Bujanovcu i Preševu, saznaju „Vranjske“ od predsednika Organizacionog odbora Nagipa Bektašija, potpisalo oko 6.000 Albanaca, što čini oko 12 odsto biračkog tela.



– Mi smo upravo danas (ponedeljek, 17. januar, p.a.) završili sa prikupljanjem potpisa. Bilo je planirano da akcija traje do 15. janaua, ali smo je produžili dva dana.  Sakupili smo po 3.000 u Preševu i Bujanovcu – kaže Bektaši, inače predsednik Organizacije boraca Oslobodilačke vojske Preševa, Medvedje i Bujanovca (OV PMB) koja se krajem 2000. sukobili sa srpskim snagama bezbednosti.

PreševoMeđutim, od sagovornika nismo uspeli da saznamo ko je sve potpisao peticiju i kako su reagovali gradjani na ponudjeni tekst. Bektaši je takodje odbio da kaže da li je „plan“ ispunjen i da li je ovih 6.000 potpisa dovoljno za reprezentovanje Bujanovca i Preševa na nivou cele kampanje koju je počela i kojom koordinira Tirana. Nešto više od  Bektašija, za razgovor je bila raspoložena članica istog udruženja Drita Osmani, koja ističe da su Albanci u „velikom broju“ potpisali peticiju, te je Dik Marti neopravdano soptužio ce albanski narod.



– Peticija je proistekla iz naroda, jer Albanci ne žele da prihvate ono za šta ih optužuje Dik Marti. A on je krivicu, ako je uopšte ima, svalio na ceo albanski narod, na našu oslobodilačku vojsku, na sve naše vrednosti – kazala je Drita Osmani.

U kancelariji veterana OV PMB u centru Preševa od saznajemo da će peticija biti odmah prosledjena Prištini, odnosno tamošnjoj kancelariji Euleksa, čiji će je činovnici dostaviti Savetu Evrope.

Saznajemo ipak da akcija nije bila temeljito pripremljena, mada je u obe opštine bilo više uličnih punktova. Kao i u drugim sličnim situacijama, pripadnici nekadašnje OV PMB su sa spiskovima krstarili selima, ulicama, po preduzećima, školama. Gde god da su bili policija im nije pravila bilo kakve probleme.

Poznato je inače da su politički lideri Aklbanaca sa juga Srbije oštro reagovali na izveštaj Dika Martija, nazivajući čak pogrdnim imenima i njega i njegov izveštaj. Riza Halimi, narodni poslanik iz Preševa, Partije za demokratsko delovanje (PDD) podržava peticiju smatrajući da gradjani njome izražavaju svoj revolt.

– Peticija je rezultat revolrta Albanaca iz Preševa i Bujanovca, jer je njome u medjunarodnoj javnosti stvorena klima kolektivne odgovornosti čitavog jednog naroda. Tim pre što se pažljivim čitanjem i Martijevog izveštaja i knjige Karle del Ponte dolazi do podataka da su mnoge stvari tu proizvoljno navedene i bukvalno bez iole činjenica- ističe Halimi.

On na kraju kaže da nije dobro što se krivica pojedinaca, ako je nje uopšte i bilo, ovim politizuje i projektije na albanski narod. To će, smatra on, još više odložiti najavljene razgovore Beograda i Prištine i znatno pogoršati ukupnu situaciju u regionu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar