Pa, gde je ta roda



Nisam pazila na ishranu: Milena Stošić

Svi problemi u trudnoći zaborave se kada vidite te okice i dodirnete ručice koje beba pruža prema vama



 



Vranjanka Milena Stošić (28) nakon sedmogodišnje pauze na svet je donela drugo dete, prelepu devojčicu. Ime devojčice se još uvek ne zna. Suprug Branislav i ona čekaju da kum donese odluku. Milena objašnjava da je trudnoću iznela do kraja kako treba i da je sve prošlo u najboljem redu.

– Bilo je nekih malih problema, ali to je individualno. Nečiji ogranizam je jači, nečiji slabiji. Moram da pohvalim kolege sa Ginekologije koji svoj posao rade profesionalno. Kad sam došle ovde videla sam drugu ženu koja se porodila pre mene, videla sam njenu bebu i ceo timski rad sestara i doktora i stvarno sam oduševljena – kaže Stošićeva, inače viši rentgen tehničar.

DIVLjANjE HORMONA

Osetljivost, strepnja i «divljanje koje donose hormoni» na drugoj strani opravdani su razlozi za drugačije ponašanje žene u drugom stanju. Međutim, stresovi i nervoza, nemir i brige bivaju zamenjeni neizmernom ljubavlju, toplim rečima i zagrljajima kada se dete rodi. Milena govori o samom porođaju i ističe da taj čin nije strašan kao što većina mladih žena misli.

Nisam pazila na ishranu: Milena Stošić– Porođaj nije tako strašan kao što se čini. To jeste individualno ali svaka žena treba, i tokom trudnoće i tokom porođaja, da misli samo na bebu, na one male okice koje će da se rode i one nežne i sićušne ručice. Ja sam u svakom momentu tokom trudnoće kada mi je bilo teško mislila samo na bebu.

Milena kaže da ima punu podršku i pomoć svog supruga Branislava koji, iako radi kao vojno lice, odsutnost  nadoknađuje ljubavlju i pažnjom. On je, kako kaže Milena, presrećan ali i previše brine jer je beba u inkubatoru. Filip, Milenin sedmogodišnji sin nestrpljivo je dočekao rođenje bebe.

– Filip je stalno kukao kako je sam i kako nema nikoga. Jednom prilikom je rekao kako je samo on siroče na ovom svetu i kako svi imaju nekog sem njega. Bilo je  sa naše strane objašnjenja poput onog da roda nije htela da dođe i donese bebu. A kada je saznao da će dobiti sestru, svakog dana je govorio kako su se sve bebe dosad rodile sem ove koja mnogo kasni – smeje se Milena.

Činjenica je da se “nove” mame teško snalaze sa prvorođenom bebom – kako je držati,hraniti… Da li je to bio slučaj i sa Milenom?

– Ja nisam imala pomoć sa strane jer živimo sami. Sama sam se snalazila oko čuvanja prvog deteta. Nije bilo lako, ali sam se snašla. Bilo me strah da ga uzmem, bio je sićušan. Pratila sam medije, iskoristila svoje iskustvo sa prakse iz škole, kupovala literaturu, brošure o dojenju. Ipak, mora svaka majka da se informiše kako sama sebi ne bi stvorila probleme. Sa drugom bebom je drugačije, i osećaj je drugačiji. Jedva čekam da odem kući i budem sama sa bebom, ipak je sedam godina čekam.

STRAH OD TRUDNOĆE

Milena Stošić misli da se mnoge žene plaše trudnoće zbog stereotipa.

– Žene se plaše trudoće. To je nešto što nam je televizija usadila u glavu. Kao, moderno je biti fit, vežbati i paziti na liniju u trudnoći. To je, po meni, stvarno nespojivo. To je velika greška jer fit forma dovodi do problema. Bebe su mahom nedonešene, imaju manju težinu, slabo su otporne, a majke se teže oporavljaju od porođaja i stradaju im zubi u trudnoći. Žene se isto tako boje dojenja nakon porođaja zbog priča da će grudi da se opuste i da neće da izgledaju lepo kao ranije. Ja sam se u trudnoći ugojila 12 kg, tolerancija je do 14. Nisam pazila na ishranu uopšte, ali to mi nije smetalo jer je na kraju sve ispalo kako treba. Žena treba sve vreme da misli na svoju bebu. Sve što se desilo s njenim organizmom i životom desilo se zbog deteta.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar