Gubitaši će biti izvoznici



Vranjske: Da li ćete nešto posebno uraditi za krajeve koji su, poput Vranja i juga Srbije, najviše osetili negativne posledice tranzicije?



Dinkić: Predvideli smo olakšice za devastirana i ugrožena područja, a očekujemo ne samo sredstva od privatizacije koja predviđa zakon, već i dodatna ulaganja koja će od preduzeća gubitaša napraviti izvoznike. Takođe, nastojaćemo da takva preduzeća dobijaju kredite po nižim kamatnim stopama. A u ovakva područja usmeravaćemo sredstva iz Fonda za razvoj nerazvijenih krajeva, pod mnogo povoljnijim uslovima i nižim kamatama od bankarskih, koje su visoke, ali se krediti, ipak, dobijaju. Konačno, iz Fonda za razvoj Republike kreditiraćemo proizvodnju zdrave hrane na jugu Srbije i podsticati poljoprivrednike da se okrenu gajenju duvana, zbog BAT-DIV koji odlučno posluje.

Šta ćete učiniti da zaustavite divljanje javne potrošnje na svim nivoima koja preti da uguši i ono malo što je ostalo od privrede?



– Javna potrošnja, posebno plate u ovom sektoru, i na nivou Republike i na nivou lokalne samouprave, probila je dozvoljeni okvir. Dakle, naša politika plata u javnom sektoru, koja je dozvoljavala povećanje do sedam odsto, izmakla je kontroli i došlo je do povećanja od trideset odsto. Novim zakonom o javnim preduzećima ćemo ograničiti i zarade na lokalnom nivou, ali i cene komunalnih taksi i usluga, jer su iz tih para povećane plate, umesto da se ide u investicije.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar