Svi tražimo BratkaU dubokoj pustinji, na obroncima Besne kobile, a na ranču jednog od velikih mudrih drugova, pod budnim okom RTV Vranja, odvija se završno veče ovogodišnje vranjske Farme. Nagrada je ogromna – diplomatsko konzularno predstavništvo u Vukojebini (Donjoj), a za farmera koji dobije najviše glasova publike. Telefoni su usijani, direktor Muja, i sam učesnik Farme, zadovoljno trlja ruke, a prisutni  farmeri, njih dvadesetak, okupljeni su oko petrolejske lampe na mermernom stolu Diretove vikendice, u kojoj se sve i dešava. Tu su prvi čovek DIRE i njegov zamenik NADRNDANOV, pa onda viđeniji gradski momci APSOLVENT ZANTIĆ, NOVI NIKA, TUROŠ, SLIZA, RENZI i još nekoliko njih, tu su deputati TALE, ZUBAR i STARI NIKA, pa direktori  MUJA i DžASMILA, pa članovi BELA, DINAMOVIĆ JOVA, ZAJDIĆ, a tu je i obavezni duhovnik ONODIJE. Povremeno se pojavljuju još neki usputni likovi, u velikoj međuzavisnosti sa farmerima.NADRNDANOV: Dire, mogao si da obezbediš struju bar za finalno veče.

DIRE: Ma nisam ja kriv, jer ja nikad ni za šta nisam kriv, nego je kriv onaj Oran, šefko Distribucije. Podseti me da ga smenim čim ovo prođe.

NADRNDANOV: Pa jeste, a ne da se ovde smrzavamo. A evo ga tu je je i duhovnik Onodije, a znaš kako je on nezgodan u polumraku.

(Ulazi Onodije)

ONODIJE: Braćo, deco moja! Imam za vas veliku vest – u manastiru, tu, izviše, pronađen je, sakriven i ni od koga izazvan, naš heroj, naš čovek, naš Bog – Bratko Mladić lično! Braćo,dečice moja, šta da radimo u ovom teškom času?

SVI: Ko bre?

ONODIJE: Bratko! On lično! 

NADRNDANOV: Pa nema tu šta da se misli. Da zajebemo mi Farmu, nego za vašega heroja da uzmemo 10 miliona dolara, i ćao Vukojebino Donja.

APSOLVENT ZANTIĆ: Ma ne damo našeg heroja ni za kakve pare! Pre ću ja videti Hag nego Bratko, uvalim ti kratko!

ONODIJE: Dobro, o tome ćemo posle da razgovaramo, pusti sad to u trenucima velike nacionalne odgovornosti. Velika je odgovornost naslonjena na naša nejaka ramena i donji deo leđa. Šta raditi? Deset miliona nije mala para, ali i nacionalni obraz je važna stvar.

DIRE: Kad bi se zajebavali. Evo, ja sam dobio orden i od Buša i od Miška, i od naših i od njihovih, pa šta mi fali? A plus ne znam ni da beknem engleski, samo klimam glavom sa razumevanjem.

STARI NIKA: Da pitamo Tatka šta da radimo?

APSOLVENT ZANTIĆ: Ma pusti Tatka, daj mi da se dogovorimo. Evo, ja i Renzi smo protiv izručenja Hagu.

NADRNDANOV: Dire li nije sa vaše strane?

APSOLVENT ZANTIĆ: To je taj demokratski potencijal naše stranke. Em nas ima u svim patijama, em svi si mislimo kako nam padne na pamet.

TUROŠ: Naša stranka smatra da su pare najvažnije.

BELA: Slažem se u svemu sa šefom, mada nije nevažno i nekog svog što možemo da zaposlimo.

NOVI NIKA: Pustite sada to, ima vremena za zapošljavanje kad mi dođemo na vlast, nego da vidimo sa Bratkom. Evo, mogu ja da ga branim, mogu da padam u nesvest u sudnici, mogu da glumim ludilo…

TALE: Dobro, u redu je, razumeli smo. Ja sam da se uzmu pare, pa posle da vidimo.

TUROŠ: Svi smo da se uzmu pare.

DžASMILA: Mene pare ne interesuju.

DIRE: To što je bilo bilo je, sad se to ne važi. Idemo opet.

ONODIJE: Nego, šta ćemo, deco moja?

SVI: Da uzmemo pare, da uzmemo pare!

ONODIJE: Da uzmemo. Nego, kako da ga uhvatimo?

NOVI NIKA: Niže.

ONODIJE: Ma ne to, nego možda će se braniti, i pucaće! Je li majka rodila junaka da ga nekako uhvati, makar i više, makar i na prevaru?

DžASMILA: E ja sam verzirana, za te prevare. Mogu li nekakako da pomognem?

TALE: Ma ne, ovo je čisto muški posao.

TUROŠ: Pusti ženu neka radi. Uvek ste protiv nas, pa i kad su ovako velike nacionalne stvari u pitanju.

BRATKO: (Ulazi obučen u Deda Mraza): HOV, HOV, HOV. Gde ste izdajnici? Oćete da me prodate mrskom Hagu, da trunem tamo mlad i nedužan? E, proklete pare. Nego, braćo i sestre, vidim da mi je došao zadnji čas. Vi bi i rođenu majku prodali, a ne mene, pa sam odlučio sam da se predam. Samo, šteta da se baci onolika lova. Nego, ja kao da se predam, a vi uzmite pola para, a pola meni da ostane. Dil?

APSOLVENT ZANTIĆ: Ma kakav dil, ne predajemo mi tebe čak ni ako ti sam to hoćeš.

DIRE: Pa, slušaj, Bratko, može. Trebaće nam para za narednu gej paradu. Kakva će to svetkovina biti – na čelu Onodije, mi za njim…

STARI NIKA: Da ipak pitamo mi Tatka?

ZAJDIĆ: On se ovde više ni za šta ne pita, od kada je Sebe Vranje postalo Novi Žbevac.

NOVI NIKA: A tebe kao neko nešto pita?

ZAJDIĆ: Ne, tebe će te pitamo!

BRATKO: Ljudi, vama ništa nije sveto. Na ovome svetome mestu, u neto završenoj Diretovoj vikendici, u direktnom prenosu na Njihovoj televiziji, vi se svađate ko političari. Uzdržite se brate, ovo da rešimo, pa posle kako znate.

DIRE: Da rešimo. Nadrndanove, jesi li za?

NADRNDANOV: Ma ja sam protiv tebe uvek, al neka ti bude. Da uzmemo pare.

SVI: Da uzmemo pare.

KERA: Of, of, of…  

GLAS SPIKERA: Još minut do kraja glasanja. Publika je rekla svoje, a sada će naši farmeri da glasaju ko će koga da izbaci. Počinjemo od Zantića.

APSOLVENT ZANTIĆ: Što od mene, ja imam imunitet.

STARI NIKA: Ljudi, ima li neki mobilni da pitamo Tatka?

TALE: Ja sam za.

ZUBAR: Ja sam protiv, čim je Tale za.

NOVI NIKA: Ja ću da padnem u nesvest dok brojite glasove.

DINAMOVIĆ JOVA: Ma nije ni bitno, sve dok ima neko da izbroji pare za Dinamo.

DžASMILA: Ja taj problem nemam, već sam se nafatirala.

BELA: Sram te bilo, starija gospođa, a nosi minjaka. Betmenko!

DžASMILA: Našo se ko će da mi kaže.

RENZI: Ja taj problem nemam, ja sam već izbačen.

NADRNDANOV: Blago tebi.

DIRE: Tišina, ja sam gazda ove nedelje na Farmi, a i inače. Zantiću, narani Keru i ne diraj ništa. Braćo i sestre, izvini Onodije, i ti Bratko, ja mislim da sve ostane po starom, da ne diramo ništa. Dok smo u prenosu, kao nešto da se izbacujemo, a kad završimo, svi na svoje radne zadatke i tišina. Da sve ostane kako je bilo. A mi ćemo da se dogovorimo koga ćemo da delegiramo u Vukojebinu Donju.

NADRNDANOV: Ja sam za promene.

ZUBAR: Ti jedini.

MUJA: Čekaj, ne može to tako.

DIRE: Ti da ćutiš, ionako se ništa ne pitaš. Znači, dogovorili smo se?

BRATKO: Čekaj, a ja?

DIRE: Kad bi mogli da nekako uzmemo pare, a ti da se i dalje kriješ?

STARI NIKA: Da pitamo Tatka, on je subspecijalista za ta pitanja, mislim da uzmemo pare a onda nista?

NOVI NIKA: Daj mobilni.

MUJA: Poštovani gledaoci, došlo je do prekida programa. Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo. Ovaj, mislim, nije potpisan ugovor sa Farmom, a ja sam poznati demokrata i legalista, pa mislim, došlo je do prekida…

TALE: Mujo, tišina!

DIRE: Braćo, dogovorili smo se. Niko ne ispada, svi ostajemo, pare delimo na ravne časti, a Bratko ima da se krije i dalje. Jel sve jasno?

BELA: Pa, onako.

BRATKO: Onodije, odoh ja da se i dalje zlopatim u ilegali. Da se izljubimo!

ONODIJE: Bratko, nemaš ti te godine. Samo pozdrav!

BRATKO: (Odlazi utučen). E ovo je čudo jedno. Ne može čovek ni da se preda kad mu padne napamet.  • Ostavi komentar