Nikada se nećemo odreći Tomića



Milan Nikolić je poslanik SPS, i mnogo veće obaveze je imao na republičkom nivou. Svojim dosadašnjim radom je zaslužio da, u najmanju ruku, bude član Glavnog odbora.To nije mimo unutarstranačkog  izbornog procesa



 



VRANjSKE: Šta je 8. Kongres SPS doneo novo jugu Srbije, pre svega Vranju?

TONČEV: Kongres kao najviši organ stranke ima stratešku ulogu opredeljivanja kojim će pravcem  partija ići. Ne bavi se regionalnim pitanjima, što ne znači da  nije zainteresovan za ravnomeran razvoj regiona Srbije. Naš cilj je jedinstvo Srbije i ekonomski razvoj. Vranje kao nedovoljno razvijeno područje neće biti zaboravljeno i nemojte smetnuti s uma da je predsednik Ivica Dačić sa juga Srbije.

Pretkongresna zbivanja u ovdašnjem SPS, pa i sam Kongres, ovde je označen kao bitka „reformista“ protiv „simpovaca“ koji su, po toj logici, valjda predstavljali prevaziđene snage i  prevaziđene ideje? Koliko je tačna ovakva konstatacija?

– Mi ne delimo članstvo na „simpovce“ i „reformiste“, nego se borimo da jedinstveno nastupamo i ostvarujemo programske ciljeve. Sukob ne postoji, a zna se šta „Simpo“ kao kompanija znači za ceo region.

REFORMISTI I SIMPOVCI

Ovdašnjoj javnosti nije baš najjasnije u čemu je razlika između „reformista“ i „simpovaca“. Da li vi možda znate oko čega je nastao sukob i da li je on ideološki ili predstavlja samo borbu za prevlast unutar stranke?

– Za nas ne postoji nikakav sukob, što ne znači da unutar stranke nema borbe mišljenja. Ali stavovi koje zauzme kongres su obaveza za sve.

Ako nema te podele, kako objašnjavate činjenicu da su „simpovci“ do nogu potučeni  na Izbornoj konferenciji u Vranju i da izborno sito nije prošao nijedan kandidat ove struje?

– Izbori su izbori,  i izborni rezultati se poštuju, a određeni broj kandidata može biti kooptiran.

Da li je ovaj sukob doneo više koristi ili štete SPS?

– Već sam Vam rekao da za nas sukob ne postoji, a izbori će pokazati šta je 8. kongres doneo SPS.

Imajući sve ovo u obzir, kakve su pozicije Dragomira Tomića? Da li je on i dalje neprikosnoveni prvi čovek socijalista na jugu Srtbije? Ako nije, zašto nije?

– Dragan Tomić je zaslužan čovek SPS i juga Srbije, vrstan ekonomista i  dugogodišnji predsednik kompanije, ovenčan mnogim društvenim priznanjima za svoj rad. SPS se nikada neće odreći njegovog iskustva i znanja.

Ko je uticajniji u SPS: Dragomir Tomić ili Zoran Antić?

– Mi ne delimo ljude na uticajne i one druge. Svako doprinosi koliko može i zna, u oblasti kojom se bavi.

Imajući u vidu sve ovo što se dešavalo na i oko 8. kongresa, kao i koketiranje Dragana Tomića sa drugim strankama, da li su Tomić i Simpo i dalje glavni oslonac SPS na jugu Srbije?

– Koliko je meni poznato, gospodin Dragan Tomić  je jedan džentlmen i nikada ne bi radio nešto iza leđa svoje stranke.

Da li vam je poznato da su lideri takozvane „reformističke struje“, Zoran Antić i Branimir Stojančić, javno podržali Ratka Mladića? Ili da isti dvojac ne komunicira sa pojedinim novinarima i medijima nezadovoljan njihovim pisanjem? Da li je to „reformisani SPS“?

– Prvo, ne radim u Službi za odnose s medijima i nije mi baš poznat svaki javni nastup navedenih drugova. Drugo, u kom smislu podrška? Podrška onome što je on svojevremeno činio kao general, ili sada kada mu je  „za petama“ Sud u Hagu? Ako neko ne komunicira sa novinarima, to ne znači a priori da je novinar u pravu.

STARIJI BRAT

Koliko štete SPS nanose sada već sve češća otvorena neslaganja između vašeg brata Novice, predsednika Opštine Surdulica, i vas?

– On čovek radi svoj posao , ja radim svoj. U biznisu mi nemamo dodirnih tačaka. On nije moj partner, on je moj stariji brat. SPS od nas ne može da ima štete, a da li će imati koristi, pokazaće vreme.

SPS I MLADIĆ

Da li vam je poznato da su lideri takozvane „reformističke struje“, Zoran Antić i Branimir Stojančić, javno podržali Ratka Mladića? Ili da isti dvojac ne komunicira sa pojedinim novinarima i medijima nezadovoljan njihovim pisanjem? Da li je to „reformisani SPS“?
– Prvo, ne radim u Službi za odnose s medijima i nije mi baš poznat svaki javni nastup navedenih drugova. Drugo, u kom smislu podrška? Podrška onome što je on svojevremeno činio kao general, ili sada kada mu je  „za petama“ Sud u Hagu? Ako neko ne komunicira sa novinarima, to ne znači a priori da je novinar u pravu.

Zašto vaša izborna baza nije bio jug Srbije već Kragujevac? Da li je to posledica animoziteta koji prema vama gaje ovdašnji socijalisti?

– Moja izborna baza je cela Srbija, ne samo jug. Kragujevac i Šumadija su mi ukazali poverenje, a ja ću nastojati ta to poverenje opravdam.

Da li je tačan utisak da niste baš omiljeni u ovdašnjim SPS krugovima zbog vaše bliskosti sa Dačićem?

– U svim partijama, ne samo u Srbiji nego u celom svetu, postoji određena doza surevnjivosti prema savetnicima lidera, ma koja oblast da je u pitanju. Ali, nemam utisak da sam neomiljen, naprotiv, u mnogim sredinama ljudi me prihvataju jer nastojim da pomognem i da premostim određeni jaz koji bi mogao nastati između lokalnih sredina i lidera stranke.

Koliko ste vi zapravo bliski sa Ivicom Dačićem?

– Mi smo prijatelji dugi niz godina i stranački saborci. Da on nije lider stranke, ja se sigurno ne bih odazvao i trudio se da učinim sve što je u mojoj moći da ta stranka napreduje.

LINIJA NIŠ-PREŠEVO

Kakvi su vaši kontakti sa ovdašnjim socijalistima? Da li vam se, recimo, obraćaju za pomoć ili savet? Ili vas najčešće zaobilaze, kao što se priča?

– Za pomoć se često obraćaju, za savet retko.

BANE I MILAN

Zašto je Milan Nikolić naknadno ubačen na listu kandidata za članove Glavnog odbora, umesto Branimira Stojačića, mimo unutrastranačkog izbornog procesa?
– Milan Nikolić je poslanik SPS, i mnogo veće obaveze je imao na republičkom nivou. Svojim dosadašnjim radom je zaslužio da, u najmanju ruku, bude član Glavnog odbora.To nije mimo unutarstranačkog  izbornog procesa.
Da li vam je poznato da se na poslednjem ovogodišnjem obraćanju SPS lokalnoj javnosti i koktelu koji je usledio nije pojavio nijedan „Simpov“ kadar?
– Prvi put čujem za to. Čak i da je tako, iz toga se ne mogu izvlačiti neposredni politički zaključci.

Koliko ste u mogućnosti da kao jedan od najbližih Dačićevih saradnika pomognete jugu Srbije u rešavanju konkretnih problema i da li uopšte pomažete?

– Uvek savetujem i molim domaće i strane investitore da posebnu pažnju obrate na potencijal juga Srbije, na linije Niš-Preševo. Konkretno, pomogao sam u posredovanju da fabrika obuće dođe u Surdulicu. Ona sada zapošljava preko 100 radnika, i to je tek početak. Značajne državne institucije, kao što je MUP, svoje važne  punktove preselili su na jug Srbije, vođeni našom idejom da svi zajedno treba da pomognemo ovom regionu. Poseban potencijal postoji u energetici. U svakom susretu sa investitorima naglašavam značaj obnovljivih izvora energije. Za Vlasinsko jezero postoje značajni projekti i od naše spremnosti da prihvatimo te ideje zavisi da li će investitori doći ovde ili otići u neki drugi region.

Da li je tačno da ste vi presudno uticali na postavljenje Negovana Stankovića za državnog sekretara?

– Presudan je bio njegov partijski angažman, a moja je uloga bila pre toga u formulisanju ideje da i jug Srbije ima predstavnike na visokim državnim funkcijama.

Kakva je bila vaša uloga u imenovanju Slađana Velinovića za načelnika vranjskog SUP-a? Da li je on imenovan na predlog SPS?

– Gospodin Velinović je svojim dosadašnjim radom ušao u krug kandidata za odgovorne funkcije. Moj fokus rada nije kadrovska politika MUP, jer je reč o vrlo stručnom poslu, ali sam smatrao da zbog njegovih ljudskih kvaliteta nema smetnji da on bude predložen za tu funkciju. Lično se zalažem da u policiji dominira profesionalizam , a ne partijski ključ, i mislim da je gospodin Ivica Dačić svojim dosadašnjim velikim radom pokazao da je daleko od svake vrste „revanšizma“.

Svim žiteljima juga Srbije i svim građanima, bez obzira kojoj stranci, naciji i veri pripadaju,  želim uspešniju i bolju 2011 godinu, svestan da ona neće biti ni malo laka, ali  uveren da imamo snage da prevaziđemo teškoće.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar