Odlazak bankara od poverenja



Kreditiranje bez pokrića: Nebojša Spasić, ,

U centrali Komercijalne banke kažu da je Spasić napustio direktorsko mesto ekspoziture u Vranju na vlastiti zahtev – Nezvanično, govori se o tome da je Spasić poverenje nadređenih u prestonici počeo da gubi kada je otkriveno da je davao kredite bez adekvatnih garancija firmama „Elkab Mestieri“ i „Strada Mestieri“, stvorenih kapitalom Gorana Tasića Gokčeta, o čemu su Vranjske već pisale



 



Kreditiranje bez pokrića: Nebojša SpasićNebojša Spasić više neće biti direktor ekspoziture Komercijalne banke u Vranju – ova vest munjevito je obišla grad krajem prošle sedmice. Dok je lokalna javnost nagađala da li je reč o otkazu, smeni, premeštanju na drugu funkciju ili pak o Spasićevom odlasku na neko bolje mesto van ove banke po vlastitoj želji, „Vranjske“ prvog radnog dana ove nedelje nisu mogle dobiti zvaničnu potvrdu ni o Spasićevom odlasku, a kamoli o razlozima zbog kojih ova banka u Vranju ostaje bez dugogodišnjeg direktora.

U ponedeljak su Spasićevi mobilni telefoni još i zvonili. Ali nije odgovarao na novinarske pozive. Ljubazna sekretarica u ekspozituri u Vranju je govorila:

– Direktor je izašao, tu je negde.

 U službi za odnose s medijima centrale banke u Beogradu kazali su:

– Dobićete informaciju sutra.

 U utorak je Spasić već bio nedostupan. Isključio je sve telefone. I tako je bilo do zaključenja ovog broja. Sekretarica iz ekspoziture u Vranju nas je obavestila u utorak:

– Direktor je na godišnjem odmoru.

 Prava, ne znamo i koliko iskrena informacija stiže iz Beograda, od Gorana MILIĆEVIĆA, izvršnog direktora za marketing Komercijalne banke:

– Čovek nije smenjen, niti mu je uručen otkaz. Sam je otišao iz banke – tvrdi Milićević, ne želeći da obrazlaže bilo šta u vezi ovog slučaja što zadire u okvire poslovne politike banke.

RADOSLAV MOJSILOVIĆ
NE ZNAM DETALjE

Radoslav Mojsilović nije želeo da posebno komentariše odlazak Nebojše Spasića, a o slučaju kredita za „Elkab“ i „Stradu“, te svojevremenim odlascima sa Goranom Tasićem kod direktora ekspoziture u Vranju kaže:
– Znam da su ti krediti podignuti, ali ne znam na koji način. Koja je prava istina u celoj priči i da li je kod davanja kredita poštovan zakon i procedura banke utvrdiće nadležni organi. Ne želim da se mešam u poslovnu politiku banke. Sigurno imaju svoje razloge ukoliko je Spasić doveden pred svršen čin da mora otići – kaže Mojsilović.

No, nezvanične priče govore nešto sasvim drugo. Dobar poznavalac prilika u ekspozituri Komercijalne banke u Vranju napominje da su nevolje po Spasića počele odmah nakon što su Vranjske (broj 692; 27.maj 2010.) obelodanile pod kojim su uslovima davani krediti firmama „Elkab Mestieri“ i „Strada Mestieri“, privatnim preduzećima sa skromnim poslovnim prihodima koje je u septembru 2008. osnovao Goran Tasić Gokče, kontraverzni biznismen iz Vranja, koji je pre dve nedelje osuđen nepravosnažnom presudom Višeg suda na pet i po godina zatvora zbog krivičnog dela „ubistvo u pokušaju“. Firme su se zvanično vodile na imena Tasićevog pašenoga Nenada Kostadinovića, te Stojana Zlonoge.

Da li je Nebojša Boki Spasić, kao što se priča, sada žrtva nepoštovanja procedure kod davanja kredita Tasićevim preduzećima i da li zaista ima istine u neproverenim glasinama po kojima nije mogao da odbije „ponudu“ centrale da ode sa mesta direktora ekspoziture u Vranju?

– Bio je pod pritiskom da se sam povuče, jer su uočeni neki propusti u radu ekspoziture. Teško podnosi sve ovo – kaže nam dobar poznavalac prilika. 

Pomenuta afera oko kredita „Elkabu“ i „Stradi“ isplivala je na svetlo dana u maju ove godine. Tasić je, najpre, probao da, koristeći se poslaničkim autoritetom Radoslava Mojsilovića, poslanika Nove Srbije iz Vranja sa kojim je u kritično vreme bio u dobrim odnosima (sada su suprotstavljene strane u krivičnom postupku gde je Mojsilović navodno žrtva iznude za koju je osumnjičen Tasić) uzme kredit u Komercijalnoj banci. Poslanik je u to vreme, kako je potvrdio u pretkrivičnom postupku pred istražnim sudijom, bio u paničnom strahu od Gokčeta, izložen permanentnim pritiscima i pretnjama, čak i smrću, pa je pristao da prisustvuje prvom kontaktu u vezi kredita na relaciji Spasić-Tasić.

To se dešavalo u septembru 2009. godine. U kancelariji direktora banke Gokče je za „Elkab“ i „Stradu“ tražio po 5 miliona dinara. Pošto je po Spasićevom izrazu lica i objašnjenjima o bankarskoj proceduri video da od tolikih para nema ni govora, rekao je da bi se zadovoljio i sa po 2,5 miliona. Spasić je odbio da mu izađe u susret, saopštavajući da u banci smatraju kako ove firme ne ispunjavaju uslove za kredit. Oni koji su se zatekli blizu kancelarije čuli su Gokčetov povišen ton, pretnje i psovke na Spasićev račun.

Spasić nije popustio. Čak ni kada je kao jemac za „Elkab“ i „Stradu“ ponuđen kapital „Vodogradnje“ gde je Mojsilovićev otac bio krupni akcionar. Tasić je tada pribegao novoj taktici. Tražio je od Mojsilovića da posreduje kod „Vodogradnje“ i obezbedi mu 5 miliona dinara kredita preko te firme, pa da ih transferiše „Elkabu“ i „Stradi“. Spasić je odobrio kredit „Vodogradnji“.

– Gokče je potom, početkom ove godine godine, ponovo vršio pritisak na Spasića u pogledu kredita za svoje firme. Ovog puta Spasić je popustio i odobrio mu ukupno 10 miliona, po 5 za obe firme – tvrdi dobro obavešteni izvor „Vranjskih“, napominjući da je Gokče u nastavku priče odbijen za stambeni kredit.

ZORAN PETROVIĆ
IMAM PONUDU, NISAM ODLUČIO

Zoran PETROVIĆ, direktor filijale Rajfajzen banke u Vranju, pominje se kao mogući naslednik Nebojše Spasića na mestu direktora ekspoziture Komercijalne banke.
– Ponuda stoji, ali nisam još ništa odlučio – jedino je što na čaršijske priče ima da kaže Petrović.

Krediti su, navodno, dati uprkos činjenici da su „Elkab“ i „Strada“ nemaju adekvatna sredstva obezbeđenja (jemca ili hipoteku).

– Čuo sam čak da sam Spasić plaćao neke dospele rate „Strade“ i „Elkaba“. Teško je bilo odoleti takvom pritisku – tvrdi isti izvor.

Tasić po sličnom scenariju uspeva da kod „Komercijalne banke“ uzme kredit od 5 miliona i za firmu „Metaleks“ koja se vodila na ime Slavoljuba Stankovića Švabe iz Vranjske Banje. Reč je o ortačkom društvu koje se u tom periodu nalazilo u finansijskoj blokadi.

Izgleda da je jedan Vranjanac, čije ime naš izvor ne želi da saopšti, potencijalno mogao biti ugrožen pa i uhapšen zbog ovakvih transakcija, pa je u svemu u više navrata telefonom i elektronskom poštom upozoravao centralu Komercijalne banke o onom što se dešavalo oko odobravanja spornih kredita, tvrdeći istovremeno da sa tim nema nikakve veze.

– Hteli su da umešaju jednog čoveka koji je navodno podigao pare za Tasićeve firme u banci na ruke. Pošto ta informacija nije tačna, rešio je da predupredi „igru“ koja mu je mogla biti smeštena i obavestio centralu Komercijalne banke o nekim stvarima koje se dešavaju u Vranju – govori izvor „Vranjskih“ o svojim saznanjima.

Podsećanja radi, kad se podigla medijska prašina oko ovih slučajeva u maju centrala Komercijalne banke zaštitila je Spasića:

– Kod odobravanja kredita firmama „Elkab Mestieri“ i „Strada Mestieri“, ispoštovane su propisane procedure, isti su odobreni u skladu sa bonitetom klijenata, činjenicom da klijenti izvode radove za javna preduzeća u gradu, a uzeti su instrumenti obezbeđenja u skladu sa propisanom odlukom. Klijenti su odobrene kredite vraćali uredno do momenta hapšenja jednog od vlasnika – poručeno je tada pismenim dopisom iz centrale u Beogradu.

– Logično je što nisu odmah reagovali, jer bi time priznali da u njihovoj poslovnoj strukturi postoje ljudi koji ne poštuju neke procedure banke, što bi svakako štetilo bančinom ugledu. Čekali su da se stvari stišaju i sada su Spasića pustili niz vodu, relativizujući razloge njegovog odlaska – kaže nam dobro upućeni izvor.

I posle odlaska Spasića ostaće otvorena neka pitanja. Da li se on kao direktor ekspoziture pobrinuo da sagleda do detalja poslovnu i ličnu reputaciju vlasnika firmi kojima je davao kredite, pa bili to i oni koji se vode kao zvanične gazde. Da li su oženjeni, imaju li decu, kakvu poslovnu tradiciju imaju firme, nisu li vlasnici ili nosioci kapitala iz kriminalnog miljea, ko zapravo stoji iza preduzeća koja konkurišu za milionske iznose?

– A to se sve gleda prilikom odobravanja kredita u sličnim situacijama – potvrđuje nam jedan lokalni bankar.

Sagovornik „Vranjskih“ koji je želeo da ostane anoniman, kaže na kraju da je Spasić sebi, navodno, već obezbedio novo radno mesto.

– Nebojša će se zaposliti u filijali „Dunav banke“ (nekadašnja Kosovsko-metohijska banka čiji je većinski paket akcija u junu kupila kompanija „Dunav osiguranje“, p.a.) koja uskoro treba da bude otvorena u Vranju – najavljuje naš sagovornik.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar