Većnici i banjonačelnik



Nebojša Ljubić, Samostalnost: Vranjska Banja

U budućoj Opštinskoj upravi radiće desetoro činovnika, ali neće biti novih zapošljavanja. Službenike koji već rade u Gradskoj upravi a žive ili su rodom iz Banje i okoline prebacićemo tamo



 



Samostalnost: Vranjska BanjaPočetkom sledeće godine stanovnici Vranjske Banje ispuniće svoj dugogodišnji san. Ovo naselje zvanično je postalo opština 14. decembra kada je izmenjen Statut Grada, ali će punu samostalnost i značajne ingerencije preuzeti tek posle novogodišnjih praznika, na jednoj od sednica gradskog parlamenta. Rok za konstituisanje organa opštinske vlasti je 90 dana od dana izmene Statuta, ali nadležni očekuju da će čitav posao biti završen ranije. Gradska opština Vranjske Banja, kako rekosmo, imaće prilično velike ingerencije: svoj godišnji budžet i završni račun, statut, program uređenja gradskog građevinskog zemljišta, donosiće odluke o formiranju javnih preduzeća i postavljati njihove organe upravljanja, imati svoje praznike i nagrade…

ODBORNICI BIRAJU

Prema rečima Nebojše LjUBIĆA, načelnika Gradske uprave Vranja, prvi korak ka osamostaljivanju Opštine Vranjska Banja već je učinjen usvajanjem budžeta za 2011. u kome je Banji namenjeno 52,48 miliona dinara:

– Od toga je blizu 44 miliona za Javno preduzeće Uprava Banje a ostatak za funkcionisanje opštinske administracije – kaže Ljubić.

Iako još uvek nije određen tačan datum održavanja sednice gradske Skupštine na kojoj bi trebalo da se krene u realizaciju osamostaljivanja banjske opštine, detalji kako će sve da izgleda i funkcioniše već su poznati. Banjčani će svoje predstavnike u vlasti moći da biraju tek na redovnim izborima 2012, a do tada, u prelaznom periodu, organe vlasti biraće vranjski odbornici. Ljubić objašnjava da će sve biti gotovo u „prvim mesecima sledeće godine“. Banju će, dakle, voditi predsednik opštine koga će birati Opštinsko veće sastavljeno od 13 članova-većnika (vidi okvir).

U skladu sa parlom Banja Banjčanima, većnici koje budu predlagale odborničke grupe moraće da, pored opštih, ispune još jedan uslov – da imaju prebivalište u Vranjskoj Banji.

– U Opštinskoj upravi Vranjske Banje radiće desetoro činovnika, ali neće biti novih zapošljavanja. Službenike koji već rade u Gradskoj upravi a žive ili su rodom iz Banje i okoline prebacićemo tamo – kaže Ljubić.

Uprava Banje za sada ostaje jedino javno preduzeće u novoj gradskoj opštini, dok će ostala imati u Banji svoje ispostave. Iako se može pretpostaviti da će članice vladajuće koalicije u Vranju (DS, SPS, G17, NS) preko svojih odborničkih grupa učiniti sve da dobiju presudan uticaj u novoj gradskoj opštini, plen će, kako saznajemo, biti podeljen shodno snazi u parlamentu. Pa je tako, prema rečima upućenih, već je gotova stvar pitanje predsednika opštine, „banjonačelnika“, koji će doći iz redova Demokratske stranke obzirom da  socijalisti imaju gradonačelnika.

Prema rečima  Slobodana Stamenkovića, predsednika Komisije za podelu grada na više opština koju je formiralo Gradsko veće, grad je podeljen na Gradsku opštinu Vranje i GO Vranjska Banja u kojoj će pitanje vlasti biti rešeno koalicionim dogovorima:

– Procenili smo da je referendum nepotreban u trećoj četvrtini ovog izbornog ciklusa. Na prvoj sledećoj sednici Skupštine biće promenjen Statut grada, i već u januaru sve će biti spremno za formiranje banjske opštine – kaže Stamenković.

TEK ĆEMO DA RAZGOVARAMO

Iako stranke tek treba da razgovaraju o kadrovskim rešenjima i kvotama, utisak je da bi najviše bi mogla biti oštećena Nova Srbija koja je u Banji na izborima 2008. osvojila ubedljivo najviše glasova, ali je zbog unutarstranačkih turbulenicija sada daleko od ranijeg uticaja i popularnosti. Međutim, Slobodan Nešić, predsednik vranjskog opdbora NS koja je na izborima 2008. u Banji osvojila oko 40 odsto glasova, očekuje zastupljenost u lokalnoj vlasti shodno ovim rezultatima.

Nebojša LjubićVEĆNIKE PREDLAŽU ODBORNIČKE GRUPE

– Većnike će birati Skupština Grada Vranja javnim glasanjem, a predlagaće ih odborničke grupe. Predsednik Skupštine, u ovom slučaju Slobodan Stamenković, zatim zakazuje sednicu Veća koje će izabrati predsednika opštine i zamenika, i to će tako funkcionisati do izbora, kada će Opština Vranjske Banja dobiti odbornike koje će građani birati direktno na izborima – kaže Ljubić.

– Prema tim rezultatima, očekujemo barem tri od mesta u Veću od 13 članova. Ali, tek slede dogovori sa partnerima, a mnogo će zavisiti i od toga da li će biti izabrani većnici iz svih odborničkih grupa ili samo iz vladajućih stranaka. Ono što sad mogu da kažem je da će naši kandidati biti Banjčani – kaže Nešić.

Ni u Demokratskoj stranci ne znaju mnogo detalja oko izbora većnika. Miroslav Nešić, šef odborničke grupe te stranke u Skupštini grada kaže da se o tome nije ni razgovaralo, što potvrđuje i njegova stranačka drugarica Slavica Sotirović, koja važi za jednog od kandidata za prvog banjskog predsednika.

– Tek treba da razgovaramo sa koalicionim partnerima o imenima i zastupljenosti stranaka u Veću. Banja je zvanično postala opština 14. Decembra, a očekujem da organe vlasti dobije ubrzo posle praznika – kaže Sotirović.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar