Misliti kao preduzetnik



Program Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj (PBILD), vredan osam miliona dolara, zajednički je program šest agencija UN i u Pčinjskom i Jablaničkom regionu će se sprovoditi do 2012. godine. Za razliku od brojnih drugih programa na ovom području, PBILD se fokusira na ljude, kao osnovu dugoročnom održivom razvoju juga zemlje.
Na koji način će PBILD pomoći Vranju i kojim ćemo projektnim predlozima konkurisati, razgovaramo sa Bobanom Stankovićem, pomoćnikom gradonačelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj (LER)



 



Šta lokalna samouprava dobija uključivanjem u ovaj program?

– Grad Vranje, ukljućivanjem u program PBILD, želi da realizacijom svojih projektnih ideja stvori uslove za dalji ekonomski razvoj i to ne samo kao nosilac projektne ideje već i kao partner sa drugim opštinama iz Pčinjskog i Jablaničkog regiona.

PBILD se bavi zapošljavanjem, uključujući i probleme vezane za stručno usavršavanje i prilagođavanje školskih programa. O čemu se konkretno radi?

– Upravo u ovom delu smo partneri sa Leskovcem na projektu ”Misli kao preduzetnik”, gde će u okviru ovog projekta biti uključene i dve vranjske srednje škole, Poljoprivredna i Hemijsko-tehnološka.

Sa kojim projektnim predlozima će konkurisati grad Vranje?

– Grad Vranje je već konkurisao sa dva projekta kao nosilac i to ”Razvoj reciklaže i mogućnost zapošljavanja” i “Briga o građevinskom otpadu”. Kao partnerska opština učestvujemo u sledećim projektima: zajedno sa Preševom na projektu “SMS parkiranje”, sa Bujanovcem na projektu ,,Sajam poljoprivrede” i sa Leskovcem na projektu ,,Misli kao preduzetnik”.

PBILD se sprovodi od 2009. godine. Da li je Kancelarija za Lokalni ekonomski razvoj do sada sarađivala sa njima i na kojim projektima?

– Ovo je prvi poziv koji nam je upućen od PBILD za podnošenje projekata od strane lokalnih samouprava. Dosadašnja saradnja bila je upravo u smislu priprema lokalnih samouprava kroz treninge za podnošenje projekata.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar