Ma, to nije moguće



Riza Halimi

Dik Marti je politički šarlatan,
a njegov izveštaj je krajnje sumnjiv i vidljivo politički motivisan



 



Ni jedan od političkih lidera Albanaca na jugu Srbije nije spreman da iole ozbiljnije prihvati izveštaj Dika Martija, specijalnog izvestioca Saveta Evrope za ljudska prava, koji je optužio kosovskog (bivšeg i verovatno budućeg) premijera Hašima Tačija za trgovinu ljudskim organima. Oni se u glas pitaju zašto se već dve-tri godine o tom osetljivom pitanju i tajnama „žute kuće na severu Albanije” priča i piše samo na nivou političkih insinuacija, a da pravosuđe o tome uporno ćuti.  Riza Halimi predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD), dr Skender Destani iz Demokratske unije doline (DUD) i Orhan Redžepi iz Nacionalnog pokrteta Albanaca (NPA), slažu se da je izveštaj Dika Martija šokirao evropsku javnost, ali da je on „krajnje sumnjiv i vidljivo politički motivisan”. Oni se slažu da je trgovina ljudskim organima izuzetno osetljiva tema, zbog čega je dobro osmišljena, ali se zasniva na” podacima rekla-kazala iz memoarske knjige Karle del Ponte”.

– Izveštaj Dika Martija je priča političke prirode. Ako nije, zašto međunarodne institucije odmah ne krenu sa sudskim postupkom jer je tu toliko materijala za pravosuđe – kaže narodni poslanik Riza Halimi.

On priznaje da je ova tema „strašno osetljiva”, pa utoliko nema opravdanja da se, s vremena na vreme, iz dnevno političkih potreba ona plasira u medijima, po pravilu pred neke važnije dogadjaje. Zbog toga Halimi smatra da su to puka nagađanja.

– Vidite, na Kosovu samo što su završeni parlamentarni izbori. Sada je tamo aktuelno pitanje formiranja koalicione vlade. Potom slede najvljeni pregovori Beograda i Prištine, koji će dugo trajati s obzirom na pitanja koja će biti na dnevnom redu. I baš sada se pojavljuje taj optužujući izveštaj. To je dovoljan razlog da se posumnja u njegovu verodostojnost. Ako je sve ovo tačno, nema na svetu tog lidera koji bi mogao da izbegne odgovornost. Osim toga, zašto se odmah ne ide na procesuiranje. Utoliko pre mislim da su to nečija nagađanja, koja idu dotle da je navodno Unmik uništio DNK analize. Pa zar to nije neozbiljno – pita se Halimi.

On postavlja pitanje zašto se problemom trgovine organima, pre dve-tri godine nije bavila Karla del Ponte, glavna tužiteljica Tribunala, onda kada je to sve otkrila i kada je bila na vrhuncu političke moći.

– Zašto je ćutala o tome, da bi to plasirala potom u svojim memoarima? Ko je taj Dik Marti, ko mu je dao mandat, i da li je on u svom optužujućem izveštaju otišao dalje od „činjenica” Karle del Ponte?

Riza HalimiRiza Halimi postavlja pitanje odgovornosti za sve koji su se bavili ovom temom. On smatra da bi na tom spisku morali biti Del Ponteova, švajcarski tužilac Dik Marti, ali i Vlada Kosova koja je prelazila preko kleveta.

Skender Destani, predsednik Demokratske unije doline najpre izražava sumnju da se tako nešto, u ono ratno vreme, uopšte moglo dogoditi.

–  Kada je reč o trgovini organima, kao lekar tvrdim da se tako nešto, u onim uslovima, nije moglo dogoditi. Tvrdim dakle da je taj deo izveštaja lažan, a sve ostalo je moguće, te to ostavljam pravosudnim organima – kaže Destani.

Kako je izveštaj poprilično uzdrmao javnost, dr Destani očekuje da će se njime sada baviti pravosudni organi, ali i Euleks na Kosovu. On prognozira da će u toj fazi izveštaj pasti, jer su njegovi najjači argumenti podaci iz knjige Karle del Ponte, koji su već demantovani. Zato je on siguran da je neko sve ovo dobro smislio i celu priču pustio u javnost pred istorijske pregovore Beograda i Prisstine.

– Međunarodna zajednica se ozbiljno priprema za dijalog Beograda i Prištine. U tom dijalogu pregovarači treba da spuste loptu i da na početku budu kaksimalno mekani, a Tači ponajviše. Tako je ovaj izveštaj najbolji instrument da se obe strane disciplinuju, Tači posebno – kaže Destani.

– Ne kao Albanac, već kao čovek, kao građanin, ne bih želeo da se dokaže da je ovakvih postupaka bilo. Čovek je ipak nešto najvrednije. Zato, izvaditi mu organe  zločin je koji čovek ne može da prihvati bez obzira koje je vere, rase ili političkog opredeljenja – zaključuje Destani.

Radikalni Orhan Redžepi, lider Nacionalnog pokreta Albanaca (NPA), najpre konstatuje da je Dik Marti „politički šarlatan”, koji ovim izveštajem bez i jednog validnog argumenta, planira nove „političke igre” o statusu severnog dela Kosova.

– Marti je politički šarlatan kome ne treba pridavati nikakvu pažnju. Njegov izveštaj ima za cilj da isključi Srbe iz buduće koalicije koja će formirati Vladu Kosova. Ta politička igra zove se ‘Sever Kosova’ a servirana je pred početak pregovora Kosova i Srbije – analizira Redžepi.

Redžepi dalje kaže da za ovu političku „igru” međunarodne zajednice nije slučajno izabran Dik Marti i to potkrepljuje „tvrdnjom” da je on od početka bio protiv nezavisnosti Kosova, a da je u izveštaju koristio srpske argunente.

– Marti se u svom izveštaju koristio srpskim podacima. Sve ono što je naveo srpske vlasti u izobilju koriste poslednjih godina. Zato je taj izveštaj bez osnova, – zaključuje lider desničarskog Nacionalnog pokreta Albanaca.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar