Gokčetu pet i po godina zatvora



Goran Tasić Gokče,

Presuda je nepravosnažna i o njoj će se u postupku po žalbi izjašnjavati Apelacioni sud
u Nišu. Ukoliko je „viša instanca“ potvrdi, takva odluka se više ne može pobijati.
Protiv Tasića su u toku još dva krivična postupka – za još jedno „ubistvo u pokušaju“
i „iznudu“, tako da je otvorena mogućnost „uvećanja“ ove kazne,
osim ukoliko u tim procesima ne bude oslobođen optužbi



 



Goran Tasić GokčeViši sud u Vranju osudio je Gorana Tasića Gokčeta (38) na pet i po godina zatvora zbog pokušaja ubistva Zorana Popovića Popa, potvrdila je „Vranjskim“ portparolka ovog suda Miroslava Ristić. Na izricanju presude 17. decembra (prošli petak) saopšteno je da je Tasić kriv što je 24. jula 2003. godine, oko 20.40 sati, u Ulici Peti kongres u Vranju, „sa umišljajem pokušao da liši života oštećenog Zorana Popovića“, tako što je „ispred kuće broj 63, upravljajući „audijem A6“, na oštećenog ispalio tri metka iz pištolja nepoznate marke, kalibra 7,65 milimetara“.

Presuda koju je donelo Veće petorice Višeg suda, sa sudijom Draganom Ilić-Marković kao predsedavajućom, nepravosnažna je, pa će eventualne i očekivane žalbe advokata odbrane i eventualno tužioca (ukoliko smatra da je kazna nedovoljna), morati da razmatra Apelacioni sud u Nišu čija je konačna reč presudna za ovaj predmet. 

PRESUDA POSLE ŠEST GODINA

Apelacioni sud, shodno Zakoniku o krivičnom postupku, može: presudu vranjskog suda potvrditi (ukoliko odbije žalbe koje advokatima odbrane, odnosno tužiocu stoje na raspolaganju); preinačiti presudu i osloboditi optuženog optužbe, a takođe i preinačiti presudu u pogledu odluke o kazni, povećanjem ili smanjenjem kazne; ukinuti presudu, ali samo ukoliko ranije nije ukidana. Pošto u ovom predmetu jeste, onda mora da se održi glavni pretres u Apelacionom sudu u Nišu na osnovu koga taj sud donosi konačnu odluku koja se dalje ne može pobijati.

Podsećanja radi, ovo suđenje trajalo je šest godina. Proces je pred prvostepenim sudom (tada Okružni sud u Vranju) najpre bio okončan u oktobru 2006. Tada je Tasić oslobođen krivice (presudom krivičnog veća sa Slobodanom Stojilkovićem na čelu), a po optužbi Okružnog tužilaštva za „ubistvo u pokušaju“ i „neovlašćeno nabavljanje, držanje i nošenje vatrenog oružja i municije“. Vrhovni sud  je u aprilu 2007. ukinuo tu presudu zbog propusta u dokaznom postupku i vratio proces na početak. Nezvanično se govori da su Tasićev položaj poslednjih meseci, u ponovljenom procesu, otežale izjave Popovićeve ćerke i jednog od ključnih svedoka kome je navodno nakon pucnjave nuđen mito da prikrije krivično delo, a koji su imali neposredna saznanja o ključnim događajima.

DRAGAN NIKOLIĆ
PRESUDA JE FINALE PRAVNOG NASILjA

Prema rečima advokata Dragana Nikolića, jednog od branilaca Gorana Tasića, presuda predstavlja „finale pravnog nasilja“.
– Ovde uopšte nema elemenata krivičnog dela „ubistvo u pokušaju“. Pre bi se moglo govoriti o „izazivanju opšte opasnosti“. Navodno oštećeni, uopšte i nije oštećen. On nije imao nikakve povrede. Nijedno ga zrno, ni rikošet nije okrznuo.
Nikolić ima primedbe i na visinu izrečene kazne zatvora.
– Kazna od pet i po godina je raritet. Praksa u Srbiji za ovakve slučajeve je dve, dve i po godine zatvora u slučajevima kada nije došlo do povređivanja oštećenog.
Protiv Gorana Tasića vode se još dva krivična postupka, tako da je otvorena mogućnost da on i duže od pet i po godina bude iza rešetaka. U predmetu gde se tereti za navodno iznuđivanje novca od narodnog poslanika NS iz Vranja, Radoslava Mojsilovića (krivično delo „iznuda“), nedavno je podignuta optužnica. Na optužni akt uložen je prigovor Tasićevog branioca i čeka se da se o njemu izjasni vanraspravno veća Višeg suda.
Sudi mu se duže vreme za još jedno „ubistvo u pokušaju“. Tužilaštvo ga tereti da je u julu 2009, na raskrsnici kod kafića „Tropikana“ u centru Vranja, pucao na Aleksandra Dimitrijevića (30) koji je tom prilikom lakše ranjen. Kao ključni svedok tužilaštva u ovom postupku najavljuje se pomenuti poslanik Mojsilović.
– On nije očevidac i ne znam o čemu će svedočiti – pita se advokat Nikolić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar