Uroš plaća 134.000 dinara



Čast i ugled: Veličković, Šteta: Uroš Trajković

Zdravstveni centar i „Vranjske“ su u martu prošle godine, nakon što je naš nedeljnik izabran kao najbolji ponuđač na tenderu, potpisali ugovor o mesečnom izrađivanju i štampanju bilten-informatora za zdravstvene radnike i pacijente ZC. Onda je ZC jednostrano raskinuo ugovor



 



Šteta: Uroš TrajkovićZdravstveni centar (ZC) u Vranju izgubio je proces po tužbi NIP „Vranjske“ i platiće ukupno 133.950 dinara jer nije ispunio ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sklopljen u martu prošle godine. Jednostranim raskidom ugovora, ustanovio je Privredni sud u Leskovcu, načinjena je šteta „Vranjskim“ od 82.500 dinara, dok su troškovi postupka 51.450 dinara.

U predmetu P.br.1.P.767/2010, koji je vodila sudija pojedinac Privrednog suda Nadežda Stojanović, doneta je presudu kojom se usvaja tužbeni zahtev NIP „Vranjske“, a odlukom da se „Vranjskim“ nadoknadi šteta i plate troškovi postupka praktično je naneta šteta državi, jer se šteta posredno plaća novcem poreskih obveznika.

Pre spora pred Privrednim sudom u Leskovcu, između „Vranjskih“ i  ZC 30. marta 2009. godine zaključen je ugovor o dodeli javne nabavke kojim su se „Vranjske“obavezale da do kraja te godine, svakog meseca izrađuju i štampaju informator-bilten Zdravstvenog centra. Svemu je prethodio postupak javne nabavke koji je sproveo ZC, a „Vranjske“ su radi učešća na tenderu i izvršenja ugovorene obaveze angažovale svoje stručne i tehničke kapacitete kako bi uslugu realizovale u skladu sa ponudom.

Rukovodstvo ZC je želelo da se na ovaj način medijski afirmiše i bolje informišu javnost i zaposlene o zbivanjima u lokalnom zdravstvu. Za takvu uslugu bila je dogovorena mesečna nadoknada od 33.000 dinara i „Vranjske“ su revnosno ispunjavale svoju obavezu kao i ZC do 31. jula 2009.

Tog dana ZC je obavestio „Vranjske“ da zbog sveukupne finansijske situacije nije u muogućnosti da nastavi dalju saradnju po ugovoru i da ne može obezbediti sredstva za isplatu biltena. Usledio je jednostrani raskid ugovora pre isteka roka važenja (rok bio 31. decembar 2009), čime je, ocenio je sud, tuženi ZC pričinio štetu „Vranjskim“ i onemogućio dobit ovom listu.

ZC je, u odgovoru na tužbu „Vranjskih“, pokušao da se „vadi“ na informaciju da su „Vranjske“, navodno, nereagovanjem na najavu ZC o prekidu saradnje, prećutno dale saglasnost za raskid, ali  sud ovakav izgovor nije uvažio. Sud je zaključio da su od momenta raskida ugovora „Vranjske“ u narednih pet meseci pretrpele štetu u vidu izmakle dobiti koju su precizno izračunali sudski veštaci.

Direktor Zdravstvenog centra Uroš Trajković nije odgovorio na pitanja koja smo elektronskom poštom poslali portparolu ZC Bebi Kanački.

– Direktor je u Beogradu – kazala nam je portparolka, obrazlažući zašto nismo dobili Trajkovićev komentar na ovakav ishod procesa.

***

DIREKTOR RTV VRANjE PODNEO PRIJAVU
PROTIV RADOMANA IRIĆA

Čast i ugled: VeličkovićZoran Veličković, direktor regionalne Radio televizije Vranje (RTV) podneo je krivičnu prijavu za klevetu i uvredu protiv poverenika NUNS-a za Pčinjski okrug, novinara Radomana Irića zbog saopštenja za javnost u kome se Irić, u svojstvu poverenika pomenutog novinarskog udruženja, oglasio povodom neprikazivanja filma o 5. oktobru na programu RTV.

– Koliko sam obavešten, Veličković je između ostalog imao primedbe što su u saopštenju stajala imena 38 novinara iz regiona koji su ga podržali, ali ne i njihovi potpisi – kaže Irić.

On navodi da je 12. oktobra napisao saopštenje za javnost i prosledio ga, „kao i stotine drugih do sada“, na sve e-mail adrese pisanih i elektronskih medija, kao i svih novinara koji rade u nekom od medija u sedam opština Pčinjskog okruga.

– Našao sam za shodno, kao i u drugim sličnim situacijama, da ponudim kolegama da stanu iza ovog saopštenja.. Animiranje i saglasnost kolega tražio sam telefonom. Po slobodnoj proceni, saopštenje je podržalo između 80 i 90 odsto ljudi sa spiska – navodi Irić.

Irić kaže da se oglasio saopštenjem po službenoj i profesionalnoj dužnosti.

– Kao poverenik NUNS-a za Pčinjski okrug profesionalno sam bio dužan da stanem u odbranu slobodnog i nezavisnog informisanja javnosti. To sam i učinio, jer je u, sada već „Slučaju Veličković“ izvršen grub i bestijalan atak na profesiju. Šta više, u mojoj 35-godišnjoj novinarskoj karijeri, ja nisam čuo za ovakav slučaj. A, poštovanje zakona, za mene je najveća civilizacijska vrednost – naglašava Irić.  

– Veličković je, po Zakonu o informisanju i Statutu JP RT Vranje,  samovlasnim skidanjem sa programa emisije „Peti oktobar, dan kada sam odlučio da ostanem“ učinio krivično delo – kaže Irić.

Program, programska šema, koncepcija programa, objašnjava poverenik NUNS, ne spadaju u ingerencije direktora, već glavnog i odgovornog urednika.

– A to je Ljubica Zdravković. Na ovaj način, što je normalno, stao sam u profesionalnu i etičku odbranu glavne i odgovorne urednice RTV prema kojoj se direktor kuće poneo neprofesionalno i nemoralno – zaključuje Irić.

OSUMNjIČENI ZA KRIJUMČARENjE PALESTINACA

Fidan Z. (24) i Ćerim. A. (24), obojica iz sela Crtnotince kod Preševa, uhapšeni su 6. decembra ove godine pod sumnjom da su od makedonske granice prema Preševu pokušali da prevezu četiri Palestinca, saopštila je Policijska uprava Vranje.
Oni su se, pod velom mraka, automobilom kretali pravcem Miratovac – Preševo, kada ih je iznenadila patrola preševske policije. Ustanovljeno je da su Palestinci prethodno prešli makedonsko-srpsku granicu sa namerom da nastave putovanje preko teritorije Srbije prema zapadnoj Evropi.
Palestinci su zbog nezakonitog prelaska državne grtanice iz Makedonije u Srbiju privedeni sudiji Prekršajnog suda u Preševu koji im je izrekao kaznu zatvora u trajanju od sedam dana. Istražni sudija je Fidanu Z. i Ćerimu A. odredio pritvor do mesec dana. Policija ih sumnjiči da su počinili krivična dela „nedozvoljen  prelaz državne granice“ i „krijumčarenje ljudi“.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar