Spremanje mlade



Kandidat SPS ili NS: Nebojša Stojanović, Slavica Sotirović,

Glavni kandidati za mesto prvog predsednika Gradske opštine Vranjska Banja su Slavica Sotirović iz DS, Svetislav Stošić, šef odbora Nove Srbije u Banji, njegov parnjak iz G17 plus Slaviša Bulatović, ali i sadašnji direktor Uprave Banje Nebojša Stojanović koga, iako je član NS, forsiraju socijalisti



 



Meštani Vranjske Banje će početkom naredne godine ostvariti svoj dugogodišnji san jer će ovo naselje tada postati opština, a jedan od tamošnjih političkih prvaka ući će u istoriju kao prvi predsednik novoformirane lokalne vlasti. Ipak, na terenu se najveća borba vodi oko metoda na koji će biti birani članovi budućeg Veća gradske opštine, tela koje će imenovati predsednika Banje. Biće tu još utešnih funkcija, a najveće probleme pravi Nova Srbija, koja je na izborima 2008. godine dobila ubedljivo najviše banjskih glasova, i sada drži mesnu zajednicu i JP Uprava Banje, sa idejom da joj pripadaju i sve druge vodeće funkcije, što se nikako ne dopada ostalima. Situaciju komplikuju i lični apetiti, pa treba očekivati otvoreni rat, u kome će Banja i njen prosperitet, u koji se svi inače kunu, da budu potpuno u pozadini, ustupajući mesto partijskim i ličnim sujetama.  

NOVOSRBIJANSKI KAPITAL

Tako demokrate računaju da je, ako SPS u Vranju ima gradonačelnika a oni predsednika Skupštine, logično da u Banji bude obrnuto. Takav je koalicioni sporazum, i tu ne bi imalo šta da se priča da se SPS ne poziva na volju građana, koji su na izborima 2008. u velikom broju glasali za njihovog partnera NS, tada predvođenu Radoslavom Mojsilovćem i još više Goranom Gogčetom Tasićem, čovekom koji se trenutno nalazi u pritvoru. NS je na izborima uzela 1.700 od oko 4.000 glasova, pa sada, dok je ona u rasulu, SPS smatra da nije zgoreg iskoristiti taj besplatan kapital. Ali, najpre valja izabrati većnike novog opštinskog Veća, koji će pak među sobom izabrati predsednika Banje. Njihov broj se stalno povećava, počelo se sa devet, a već stiglo do njih 13. Kako to podeliti da svi budu zadovoljni? Mesta se mora naći za četiri partije koje čine vranjsku vlast – SPS, DS, NS i G17 – ali i za predstavnike mesnih zajednica, od kojih one veće traže po dva mesta u Veću. Cirkus će se tako spustiti do najnižih organizacionih slojeva, ali to neće umanjiti njegovu atraktivnost.

Slavica SotirovićSlavica Sotirović, lekar iz Banje i odbornik DS Skupštini grada izgleda je jednoglasan izbor ove stranke, mada svi izbegavaju da to i zvanično potvrde. 

– Nismo zvanično razgovarali o ličnostima. Izbegavamo tu priču jer bi ona ugrozila politički dogovor o formiranju opštine. Ali, stav DS-a je nedvosmislen – Banju treba vratiti Banjčanima – kaže predsednik Okružnog odbora DS Slobodan Stamenković.

– Za sada nismo razgovarali o imenima, a prvi predsednik Banje mora biti ličnost od integriteta i bez putera na glavi – smatra i sama Sotirovićeva.

Problem oko izbora protivkandidata iz koalicije SPS – NS mnogo je ozbiljniji i teže rešiv. NS ima svog kandidata, Svetislava Stošića, a SPS ima takođe novosrbijanskog kandidata, Nebojšu Stojanovića. Slobodan Nešić, v.d. predsednika vranjskog odbora NS kaže da u stranci po pitanju Banje postoji potpuno jedinstvo.

– Naš kandidat je doktor Stošić, mada to još nije definitivno. Nama je najvažnije što imamo najmanje 50 odsto glasova više nego bilo ko drugi u Banji. Videćemo, još nismo razgovarali sa partnerima – kaže Nešić.

Elegantno izbegavanje izbora

Prema rečima  Slobodana Stamenkovića, predsednika Komisije za podelu grada na više opština koju je formiralo Gradsko veće, grad je podeljen na Gradsku opštinu Vranje i GO Vranjska Banja. Prema planu, GO Vranje opsluživaće sadašnja gradska uprava, a problem nastao odvajanjem Banje biće u ovom času rešen koalicionim dogovorima, koji će zameniti narodno izjašnjavanje. 
– Procenili smo da je referendum nepotreban u trećoj trećini ovog izbornog ciklusa. Na prvoj sledećoj sednici Skupštine biće promenjen Statut grada, i već u januaru sve će biti spremno za formiranje banjske opštine – kaže Stamenković.

On nije želeo da komentariše priče da postoji razdor između NS i SPS po pitanju Nebojše Stojanovića.

– Smešno je da oni nama guraju našeg kandidata – ocenjuje Nešić.

Ni sam Stojanović nije mnogo rečitiji.

– Ne znam, nisam upućen u te stvari.

Socijalisti ćute i ne žele da govore za „Vranjske“, a Zoran Antić, kao zamenik predsednika parlamenta, kaže da će se čitava priča razrešiti na za građane najbolji način. Kao, dogovoreno je da se uvaži volja birača, i sadašnja slika vranjskog parlamenta preslika u Banji. G17 takođe ćuti, a ima nameru, čini se, da u toj poziciji ostane do kraja.

KARTE SU OTVORENE

Njihov nezvanični kandidat je Slaviša Bulatović, čiji je otac Velimir bio doskora potpredsednik vranjskog odbora SRS, a onda je iz privatnih razloga podneo ostavku na tu funkciju. Radikali, kojima stariji Bulatović još pripada, ipak ne žele da otkriju svoje namere glede banjske opštinske budućnosti.

– Kad mogu kombi stranke, možemo i mi. Nisu izbori sutra, odlučićemo – kaže čelnik SRS-a Predrag Stojković.

Ni radikalni mlađi i evropskiji brat, SNS, nema ovakvoj logici mnogo šta da doda.

Kandidat SPS ili NS: Nebojša Stojanović– Imamo kandidata, ali za izbore. Sada ne možemo da utičemo na situaciju, pa se nećemo mešati. Neka oni sami podele taj plen – kaže okružni poverenik naprednjaka Dragan Nikolić.

I iz DSS-a su sličnog mišljenja, mada ne odbijaju mogućnost da imaju svog čoveka za kandidata koji će preuzeti Banju. Pominje se direktor Komercijalne banke Nebojša Spasić, ali ne sada, nego kad građani budu direktno birali.

I, to je to.  Sve su karte otvorene, sve se zna, osim ko će zaista prvi sesti u tri do pet fotelja koje se otvaraju u Banji. Ima tu mnogo problema, od prostorija u kojima će vlast biti smeštena, pa do novca kojim će se čitava priča finansirati. U budžetu za 2011. godinu planirana su određena sredstva za te namene, opština Banja biće smeštena u neke od kancelarija Uprave Banje, koja će sada prerasti u Direkciju, ali i pored tako upadljivih promena sve će se završiti na šminkanju banjskog lica. Samo, hoće li to biti priprema mlade za venčanje, ili šminkanje mrtvaca?

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar