Krv nije voda



Novica Tončev, Ivica Tončev

Oba brata su na funkcijama koje Surdulici mogu da donesu jaku političku i ekonomsku logističku podršku, ali je javna tajna da odnosi među njima nisu idilični, mada braća to negiraju, uz izvesne nedorečene stvari



 



Osma izborna konferencija Socijalističke partije Srbije (SPS) na primeru  Surdulice je pokazala da, po staroj narodnoj poslovici, “ne pada sneg da pokrije breg, nego da svaka zverka pokaže svoj trag”. Tako je Novica TONČEV, predsednik Opštine Surdulica, možda to i nehotice, po izbornim rezultatima svrstan u “reformiste”, nasuprot “Simpovcima”, ali je za građane Surdulice bitan i drugi plan predstave, u kome mlađi brat, Ivica TONČEV, za sada ostaje na klupi za rezerve, bar što se lokala tiče. Naime, oba brata su na funkcijama koje Surdulici mogu da donesu jaku političku i ekonomsku logističku podršku, ali je javna tajna da odnosi među njima nisu idilični, mada braća to negiraju, uz izvesne nedorečenosti.

DVE DUŽINE

Novica TončevNovica Tončev je predsednik Opštine Surdulica, u ambicioznom graditeljskom i političkom zamahu; Ivica Tončev je, koliko se zna, vlasnik građevinske firme u Austriji, a priča se da gazduje i lancem kladionica i kockarnica u istoj zemlji. Međutim, već nekoliko godina je u Srbiji, kao intimus i, na zvaničnoj funkciji, savetnik za evropske integracije potpredsednika Vlade Srbije Ivice Dačića, u isto vreme i ministra unutrašnjih poslova. Dakle, obojica na svoj način mogu mnogo da učine za razvoj Surdulice, ali Izborna konferencija SPS pokazuje da i javni interes, i bratska sloga, mogu da ustuknu zbog iracionalnih razloga.

-Na nivou Pčinjskog okruga – kaže Novica Tončev – od šest opštinskih konferencija, na tri sam predložen za potpredsednika SPS, a na svih šest za člana Predsedništva SPS. Na Glavnom odboru u Vranju, izabran sam za člana Predsedništva stranke. Pri tome, na celoj teritoriji Srbije, imam još oko 20 predloga za za člana Predsedništva.

Ništa to ne bi bilo neobično za Novicu Tončeva, u njegovom ambicioznom političkom i stručnom zamahu, da izvesnu ulogu ne igra i mlađi brat Ivica Tončev, savetnik potpredsednika Vlade Srbije Ivice Dačića za evropske integracije. No, čini se da je on u defanzivi; za sada.

-Predložen sam – kaže Ivica – u preko 30 opština u Srbiji, za visoke partijske funkcije, u nekoliko za člana Predsedništva partije, u nekoliko za potpredsednika. Međutim, mene ne interesuje nikakva visoka funkcija u partiji. Moram da zahvalim bazi, ljudima koji su me predložili, ali većih ambicija, za sada, još uvek nemam.

To je drugi sloj; u prvom, Novica Tončev mahom se sudario sa Milanom Nikolićem, predsednikom Upravnog odbora “Simpa” i večitim čovekom od poverenja Dragana Tomića. U Pčinjskom okrugu, Novica Tončev je imao sedam predloga za člana Predsedništva SPS i tri za potpredsednika partije, dok je Nikolić imao pet predloga za potpredsednika i samo jedan za člana Predsedništva. Bujanovac, Preševo i Vladičin Han su predložili obojicu za obe funkcije, Trgovište obojicu za potpredsednike, a samo Novicu za člana Predsedništva, dok su Surdulica i Bosilegrad predložili takođe samo starijeg Tončeva za obe funkcije. Gradska konferencija SPS u Vranju predložila je Nikolića za potpredsednika stranke, a Negovana Stankovića, Miroljuba Stojčića i Novicu Tončeva za članove Predsedništva. Mahom su ovi predlozi prošli jednoglasno, ali Novica Tončev u odnosu na Nikolića, po rezultatima, vodi bar za “dve dužine”.

Ivica Tončev-Dalja procedura je – kaže Tončev – da će naš predsednik stranke, sadašnji i budući, Ivica Dačić, po svom diskrecionom pravu izabrati svoju ekipu i predložiti je Glavnom odboru SPS na usvajanje.

Novica Tončev, dakle, prestiže Nikolića, što može da implicira problem, jer se ranije unapred znalo ko je kandidat, i čiji, i tu nije bilo dilema – “faktor Tomić” je igrao svoju ulogu. Sada se, međutim, situacija drastično menja, i pitanje je da li stariji Tončev nije zagazio u duboku vodu sa kratkim štapom?

– Partija je jedinstvena – oprezan je on – nju ne čine ni “simpovci” ni “reformisti”, već simpatizeri i članovi SPS. Ja sam u stalnom kontaktu sa vrhom partije, i ne vidim da sa bilo koje strane ima otpora prema mom izboru na partijske funkcije.

BRATSKA STVAR

No, tu je i “bratska stvar”. Po zapisniku sa izborne konferencije SPS u  Surdulici, doktor građevine Novica Tončev je predložen za člana Glavnog odbora SPS, za člana Predsedništva partije i za potpredsednika SPS – jednoglasno. Pod tačkom “D – OSTALO”, kako piše u dokumentu, konferencija je pored ostalog predložila i “za visoke funkcije u Partiji”, na prvom mestu nekakvog “Miletić Mihajlović, narodni poslanik iz Petrovca na Mlavi” pa posle njega “Ivica Tončev”; samo toliko.

Da li su se braća Tončev sudarila na nekom mestu, kako cela Surdulica bruji?

-Nisam to pratio – kaže Ivica Tončev – i ne interesuje me. Što se tiče tih priča o “dve struje” u SPS, nikada nisam pripadao nijednoj. A slažem se sa mojim predsednikom Dačićem, da ne postoje, niti su ikada postojale dve struje u SPS.

-Ne interesuje mene – nastavlja Ivica – šta je Novica rekao. Moj brat je predsednik Opštine, on zastupa lokalnu politiku, a ja se u u te stvari ne mešam, jer imam posebne zadatke, kao savetnik potpredsednika Vlade. A u kakvim smo odnosima, neka narod kaže u tim opštinama gde smo bili kandidovani. Tu ne postoji “ja ili on”; tu su samo profitirali opštinski odbori. Šta podrazumevate pod “predlogom”? Predlog je da kad jedna opština predloži samo Ivicu Tončeva, to je predlog, a nije predlog 15 osoba za jednu istu funkciju. Rezime je da Ivica Tončev nema ambicije za najviše funkcije u SPS. Ja sam zadovoljan svojim statusom i savesno obavljam svoj posao.

I Novica iznosi svoje argumente:

-Nismo se sudarili nigde sa Ivicom na izborima, u Pčinjskom okrugu. To što se priča da se ja pozivam na Ivicu kao Dačićevog savetnika, a bez njegovog znanja, to je suluda palanačka priča. Ja živim u Pčinjskom okrugu, tu sam se rodio, školovao, stvorio firmu, dok je Ivica bio u inostranstvu, i nedavno se vratio. Zbog čega bi me brat minirao, i gde bi mogao da me minira, kad je Ivica Dačić pre upoznao mene, nego njega.

Familijarno, dakle, sve lepo funkcioniše. Novica ima firmu u Srbiji, Ivica u Austriji. Ali, obijica braće Tončev ističu da se u politici niko nikome ne meša u posao.

-Iako sam ja predsednik Opštine Surdulica – kaže Novica – a moj brat savetnik    potpredsednika Vlade Srbije, ne postoji sukob interesa. Ja nikada nisam tražio od njega pomoć za svoju firmu, niti za opštinu. A te priče o meni i Ivici dolaze iz interesnih grupa, kojih ima i unutar partije, i van nje, iz drugih. Unutar partije su oni koji bi hteli veće položaje, i bolje mesto u partiji, a van partije su ljudi koji pokušavaju da je razjedine, podlo, putem bratske zavade.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar