„Simpo“ potučen do nogu



Izvini Milane: Nikolić, Obradović i Stanković, Šta kaže politika: Mihajlović i Ilić

Sadašnji vlasnici socijalističke sreće nisu na stranačkim dozvolili nijednom „Simpovom“ kadru ni da priđe blizu nekoj funkciji



 



Izvini Milane: Nikolić, Obradović i StankovićNijedan kandidat vranjskog „Simpa“ za najviše funkcije u Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) nije dobio potrebno poverenje članova na 8. Izbornoj konferenciji stranke. Time je ozvaničen sukob „Simpovih“ kadrova sa praktično svima ostalima, i otvoren široki front sukoba pred Kongres stranke zakazan za 11. decembar u Beogradu. Povod za obračun bio je gotovo beznačajan – izbor kandidata za najviše organe partije za koje će se tek glasati na Kongresu, ali je pokazao i svu dubinu raskola zaraćenih strana. Iako se oni svi odreda trude da ostave utisak opšte sloge i ničim pomućenog jedinstva, stvarnost je ipak drugačija. Ako plasman ispod cenzusa Siniše Mitića i ne iznenađuje, jer iza njega stoji samo „Simpo“ i nikakav profesionalni ili partijski ugled, dotle je loš plasman Milana Nikolića ona crvena linija preko koje se neće preći ni jednostavno ni lako. Tek da pokažu kolika im je snaga pred lokalne partijske izbore, sadašnji vlasnici socijalističke sreće nisu dozvolili nijednom „Simpovom“ kadru ni da priđe nekoj funkciji. To je kvalitativno nova situacija koja se do sada nikada nije dogodila, i potvrda svih gradskih govorkanja o sukobima mladih i starih, reformista i tradicionalista, gradskih i „Simpovih“ ljudi.

MLADI I ŽENE

ĆUTANjE
Socijalisti su i ovoga puta ostali dosledni sebi, pa su, na ovaj ili onaj način, odbili da govore za „Vranjske“. Negovan Stanković i Milan Nikolić nisu se javljali na mobilni telefon, Branimir Stojančić i Zoran Antić pozvali su se na partijsku zabranu opštenja sa „Vranjskim“, a najzanimljiviji je slučaj Budimira Mihajlovića, koji je retko u svojoj kancelariji načelnika okruga, a broj njegovog mobilnog spada u red najčuvanijih tajni u gradu. Najdirektniji je bio Siniša Mitić, koji je na pitanje hoće li da komentariše izborne rezultate u SPS-u bio krajnje decidan.
– Neću – rekao je Mitić. 

Presudu je, ustvari, saopštio glavni gost Konferencije, zamenik predsednika SPS Žarko Obradović, obraćajući se skupu u Velikoj skupštinskoj sali.

– Mora da idu mladi i moraju žene. Mora! Ali, ne samo zato što su mladi, nego moraju da budu i pravi socijalisti – precizno je izdiktirao naredbu Obradović.

Svi su shvatili o čemu je reč, ali po čemu recimo Negovan Stanković i Miroljub Stojčić spadaju u mladiće? No, to nije smetalo prepunoj sali da ih gotovo aklamativno izabere. Prema procenama socijalista, na skupu je bilo oko 75 odsto pozvanih, a među njima ni jedan pripadnik neke bratske partije.

– Ni oni nas ne zovu – tvrde socijalisti.

Bilo kako bilo, prvi red na Konferenciji bio je rezervisan za zvanice koje kasne oko pola sata jer Mire ima nešto vrlo važno da saopšti ministru. U ekipi koja će prisustvovati sudbonosnim razgovorima su i Zoran Antić, Milan Nikolić, Negovan Stanković, Siniša Mitić i Novica Tončev, dakle sve suprostavljene strane. U sali, tek da vidi da li je sve pod kontrolom, usamljen u prvom redu sedi Budimir Mihajlović.

Ostali, kako se ko snašao. Recimo, u drugi red situiran je Stojan Dimčič, dosadašnji potpredsednik partije, uz Krstu Janjića, nekadašnjeg predsednika. Knežević je (za kaznu?), tek u trećem redu, a recimo direktor Bolnice Dušan Aleksić daleko od centra, pri vrhu sale. Govori su posebna priča. Milan Nikolić je, obraćajući se skupu, ocenio da su „porasle mnoge ambicije“, ali je insistirao na jedinstvu i „poštovanju među nama“.

RASPORED SNAGA
Protivkandidati Zorana Antića za člana Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS-a bili su Budimir Mihajlović, Milan Nikolić, Zoran Knežević… Od 209 Antić je dobio 207 glasova.
Za članove Predsedništva stranke, gde je Vranje do sada predstavljao Milan Nikolić, predložena je čitava prva ekipa SPS-a: Dimčić, Stanković, Nikolić, Tončev, Ilić, Mitić, Stojčić, Stojančić i Antić. Većinom glasova predloženi su Negovan Stanković, Novica Tončev i Miroljub Stojčić, što znači da će Milan Nikolić sigurno ostati bez najviše funkcije u partiji. Sada kreće lobiranje u centrali, kako bi Kongres dao zeleno svetlo svom kandidatu. Iako je tu i Stojčić, glavni takmaci biće Stanković i Tončev, koji su, zanimljivo, jednako bliski jedinom vrnajskom kandidatu za predsednika SPS-a, Ivici Dačiću.
Za potpredsednika GO SPS-a kandidovani su iz Vranja Antić, Stojčić, Stojančić i Milan Nikolić, pored čelnika iz centrale, a pobedili su Milan Nikolić, Žarko Obradović, Slavica Djukić Dejanović, Branko Ružić i Aleksandar Antić. Skup je, na inicijativu Zorana Antića, uputio molbu vrhu partije da podrži kandidaturu Milana Nikolića za mesto potpredsednika GO SPS-a.
Jedini vranjski kandidat za predsednika IO GO SPS-a bio je Budimir Mihajlović, ali ga je pobedio, gotovo aklamacijom, sadašnji gensek SPS-a Branko Ružić.

Posle govorancija elegantno se prešlo na glasanje, i posle tehničkih pauza sve je bilo jasno – „Simpo“ je potučen do nogu, nema ni jednog svog kandidata za najviše funkcije, osim predloga za Milana Nikolića koji ni prošli put nije uspeo da prođe na potpredsedničko mesto. (Vidi okvir). Siniša Mitić dobio je samo 67 glasova, a Budimir Mihajlović, kandidat za GO SPS, za IO GO SPS, za predsednika tog tela i za Nadzorni odbor, nigde nije prošao. Od „Simpovih“ kadrova prošao je još samo Krsta Janjić, koji je dobio podršku 166 delegata da postane član Nadzornog odbora. Potpuni debakl „Simpove“ struje nikoga nije ostavio ravnodušnim. Najglasniji je bio Siniša Mitić, koji se mlađim članovima stranke, pre svega Iliću i Dekiću, obratio ne birajući reči, u kuloarima Konferencije.

– Znate li vi šta radite? Da li ste normalni, gde to vodite partiju? Neće to tako da vam prođe, nećete vi da uništite sve što je do sada stvoreno – priča se da je vikao Mitić, ipak izbegavajući da se frontalno sukobi sa nekim od predvodnika mlađe struje u stranci.

RANjENI LAV

Sve u svemu, na kraju se može oceniti da je 8. Izborna konferencija SPS-a označila sumrak zvezde Milana Nikolića, dugo najsjanije na vranjskom socijalističkom nebu. Poslanik u pet mandata, zauzet u „Simpu“, Nikolić je sve manje operativno bio dostupan partiji, pa je ovo nekako i očekivan epilog. Biće da „Simpo“ više ne nudi onoliki broj glasova kao nekada, pa je deinstaliranje Nikolića potpuno logičan rasplet čitave priče. Ovde se dolazi do same suštine – vreme Tomićeve prve garniture već dobrano ističe, mnogi od nijh su u penziji, nekih više nema, i taj prirodni proces neumitan je. Sa druge strane, „Simpo“ nije ponudio kvalitetne kadrove za preuzimanje nasleđa, a to svakako nisu ni Budimir Mihajlović ni Siniša Mitić, što je glasanje na ovim stranačkim izborima i potvrdilo. Zvezda Negovana Stankovića sija jače nego ranije, dok je uspon Antića, Stojančića i njihovih ovde još samo jednom potvrđen. Neuspeh Dragana Ilića čini se ne iznenađuje ni njega samog, pa će SPS, posle osam godina, morati da traži novog prvog čoveka vranjskog odbora. Tu je i uvek prisutni Stojčić, koji je na glasanju odlično prošao i plasirao se među dobitnike. Priča se da njemu na umu nije partijska karijera, nego diplomatija, ali će sa nesumjnivom podrškom članstva nekako lakše izvesti i druge planove.Šta kaže politika: Mihajlović i Ilić

PROŠLI
Kandidati za članove Glavnog odbora SPS-a,
po broju glasova:
Zoran Antić                 – 200
Negovan Stanković     – 200
Miroljub Stojčić                 – 168
Branimir Stojančić   – 167
Nikola Stojanović (šef Mladih socijalista)      – 142
Snežana Stanković (sa kvote žena)    – 141
Dejan Ilić                    – 139

NISU PROŠLI
Milan Nikolić – 92
Dragan Ilić – 83
Srđan Dekić – 79
Predrag Milenković – 76
Siniša Mitić – 67
(Napomena: za prolaz je bilo potrebno 105 glasova od 209 prisutnih delegata)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sad je pitanje kako će na čitavu priču reagovati Dragomir Tomić. Dve su moguće opcije – frontalni rat, ili pokušaj d se preko centrale spasi što se spasiti može. Za prvi, čini se da Tomić nema dovoljno vojske, i da je toga bolno svestan. Ostaje mu mogućnost da kod Dačića isposluje instaliranje Milana Nikolića na neku visoku funckiju u stranci, recimo potpredsedničko mesto, pa da onda usledi teška paljba prema lokalu. Slede pravi partijski izbori i konačni obračun. Prvi deo posla „reformisti“ su uspešno obavili, uz naglasak na činjenicu da je to izuzetno razljutilo „Simpo“, i to niko, u svim zainteresovanim taborima, ne sme da zaboravi.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar