Side ima i u Vranju



DR BILjANA POPOVIĆ

Prema podacima UN, više od 30 miliona ljudi širom sveta živi sa virusom HIV-a, a gotovo isto toliko ih je do sada umrlo. U Srbiji je više od 2.000 osoba HIV pozitivno, a polovina inficiranih mlađa je od 25 godina.



Povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side, razgovaramo sa dr Biljanom Popović, epidemiologom, savetnicom u Savetovalištu za dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje (DPST) na HIV i ostale seksualno prenosive infekcije pri ZZJZ.



 

DR BILjANA POPOVIĆKoliko ima obolelih u Pčinjskom regionu, a koliko u Vranju?

– Stopa obolelih u periodu 2005 – 2009. godine za Pčinjski okrug iznosi 0.44 na 100. 000 stanovnika. Prema podacima kojima raspolaže Savetovalište od 1999. godine do danas u Vranju je testirana 1339 osoba, petoro je bilo HIV pozitivno, a jedna osoba je umrla. Što se tiče novootkrivenih slučajeva obolelih od side, Vranje je na sedmom mestu u Srbiji, iza Beograda, Požarevca, Niša, Smedereva, Kragujevca i Bora, što je izuzetno loš rezultat.

Da li nosioci HIV-a uvek obole od side?

– Da, to je završni stadijum infekcije HIV-om iako inkubacioni period kod nekih osoba može da traje, za sada, i više od 27 godina. HIV pozitivan status predstavlja hroničnu infekciju poput mnogih drugih hroničnih infekcija (virusi hepatitisa B i C) ili drugih hroničnih masovnih nezaraznih bolesti (dijabetes).

Kako se inficiranost manifestuje i kada se javljaju prvi simptomi?

– Sama infekcija HIV-om nema nikakvih simptoma, to je asimptomatski inkubacioni period infekcije HIV-om. Dužina trajanja tog inkubacionog perioda je različita i individualna za svaku osobu. Na to da li će trajati duže ili kraće u mnogome utiče rizično ponašanje osobe koja živi sa HIV-om.   

Na koji način se u Vranju može izvršiti testiranje na HIV?

– Testiranje se obavlja traženjem antitela i antigena na HIV iz venske krvi. Svi zainteresovani mogu se testirati u ZZJZ, svakog dana i prve subote u mesecu. Testiranje je pod šifrom, anonimno, bez zdravstvene knjižice i bez lične karte. Čekanje rezultata je do sedam dana. Dolazak se može zakazati telefonom (422-296) ili elektronskom poštom  (([email protected]; [email protected])).

Koliko normalno se može živeti sa HIV-om?

– Oni se leče kod svojih izabranih lekara, s tim što su pod redovnom kontrolom lekara infektologa na Infektivnim klinikama u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu. Na ovim klinikama, oboleli od side, dobijaju i recepte za lekove.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar