Saradnja na obostrano nezadovoljstvo



Nije Laguna jedina: Popović Irić

Vlasnik Lagune povukao je svoja izdanja i najavljuje otvaranje sopstvene radnje u Vranju. Direktorka Biblioteke misli da to neće ugroziti rad knjižare



 



Nije Laguna jedina: Popović IrićKako pokazuje istraživanje tržišta knjiga u Srbiji, koje je u oči ovogodišnjeg Sajma u Beogradu naručila Narodna biblioteka Srbije, većina biblioteka (58 odsto), pored bibliotekarstva, bavi još nekom delatnošću, od kojih je najčešća knjižarstvo (86 odsto). Ni Biblioteka “Bora Stanković” nije izuzetak. Međutim, ovih dana u gradu se spekuliše sa mogućnošću da ostanemo i bez ove jedine knjižare koju imamo, otvorene januara, prve prave knjižare od 1995. godine. Razlog tome je činjenica da je “Laguna”, najzastupljeniji izdavač u ovoj knjižari, povukla svoje knjige ne samo zbog neizmirenih dugovanja od 200.000 dinara.

ENTUZIJAZAM I INTERESI

Dejan PAPIĆ, vlasnik „Lagune“, koja je na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu proglašena za najboljeg izdavača u zemlji, i predsednik Srpskog udruženja izdavača i knjižara, ne fokusira se na ovaj dug  koliko na poslovni odnos koji postoji između njegove firme i vranjske Biblioteke u čijem je knjižara vlasništvu.

– U “Laguni” smo zaključili da trenutno ne postoji dovoljan nivo zainteresovanosti i entuzijazma za rad našeg Kluba čitalaca pri Biblioteci “Bora Stanković”. Mi želimo da svi naši partneri budu jednako posvećeni ovom poslu, kao i mi. To trenutno nije slučaj u Vranju. Zato, ne želeći da pravimo kompromise sa standardima našeg Kluba i usluge kakvu želimo da pružamo u njemu, odlučili smo da privremeno zatvorimo Klub u Vranju – jasan je Papić.

Međutim, priču o zatvaranju knjižare odlučno demantuje Suzana POPOVIĆ IRIĆ, direktorka Biblioteke “Bora Stanković”, iako ne spori da imaju dug prema “Laguni”. Ona dodaje i da nikada nije razgovarala sa Dejanom Papićem, vlasnikom „Lagune“ te, tako, nikako nije moguće ni da sa njim prekida saradnju.

– Knjižara neće prestati sa radom jer ona nije „Lagunina“, nego radi kao deo Biblioteke „Bora Stanković“. „Laguna“ ne odlučuje o tome kada će knjižara, eventualno, prestati sa radom. U našoj knjižari oni su samo jedan od desetak   izdavača čije knjige prodajemo, mada je tačno da su oni bili najzastupljeniji – kaže  Popović Irić i dodaje:

DANIJELA DjORDjEVIĆ

NOVCEM OD KNjIGA PLAĆALI SMO GREJANjE I VODU

Iako dug ovdašnje knjižare prema “Laguni” nije posebno veliki, on je, ispostavlja se, bitan razlog raskida dosadašnje saradnje. Dug je napravljen za vreme mandata Danijele DjORDjEVIĆ, sada već bivše direktorke Biblioteke “Bora Stanković”, o čemu ona kaže:
– Ugovor koji sam potpisala sa “Lagunom” je isplativ za Biblioteku “Bora Stanković” ako se posmatra ukupna prodaja knjiga. Dug je nastao jer na računu Knjižare više nije bilo novca koji je utoršen da bi se isplatili dugovi “Novom domu”, Vodovodu i razni računi iz 2007. i 2008. godine, za koje smo bili utuženi. Kako nam Grad nije isplaćivao novac koji nam je dodeljen iz budžeta, trošili smo ovaj od prodaje knjiga. To su komisione prodaje sa 30 do 50 posto rabata koji ostaje Biblioteci – tvrdi Djorđevićeva.
Ona dodaje i da Biblioteka ima mogućnosti da isplati dug iz sopstvenih sredstava, ali da je to sada pitanje načina rukovođenja nove direktorke.
– Bilo bi dobro da knjižara nastavi sa radom jer se po prihodima može videti da ljudi kupuju knjige, čime knjižara opravdava svoje postojanje – zaključuje Djorđevićeva.

– „Laguna“ je, do daljnjeg, povukla knjige iz naše knjižare, zbog duga koji imamo prema njima. Taj dug iznosi oko 200.000  dinara i očigledno je da se ne radi o velikom novcu. Biblioteka „Bora Stanković“ treba da od Grada dobije sredstva predviđena finansijskim planom za 2010. godinu, tako da ćemo deo duga koji se odnosi na nabavku knjiga za Biblioteku isplatiti vrlo brzo.

Za razliku od Papića, Popović Irić  navodi da je, s obzirom na to da je finansijska kriza, zadovoljna prodajom, ali da će Biblioteka,  iako je ispunila sve uslove koje je „Laguna“ postavila, biti prinuđena da nešto menja u poslovanju kako bi se povećao profit.

NOVA KNjIŽARA

– „Laguna“ prodaju knjiga radi kroz Klubove čitalaca. Takvi klubovi iziskuju posebne uslove prodaje i mi smo te uslove ispunjavali. Članovi Kluba čitalaca mogu da ostvare popust od čak 30 posto, s tim što se popust odobrava od procenta koji mi ostvarujemo. Posao bi svakako bio isplatljiviji kada bi promet bilo bolji, a ovako Biblioteci ostaje vrlo malo para od te prodaje. S druge strane „Laguna“ je veliki izdavač i svakako je dobro imati njihove naslove u ponudi, tako da ćemo sigurno napraviti dogovor koji će biti prihvatljiv za obe strane. Sa drugim izdavačima ostvarujemo rabat od 40 do 50 posto i ti uslovi su sasvim dobri, tako da ćemo nastaviti sa radom kao i do sada – iznosi Popović Irić.

Međutim, vlasnik „Lagune“, ima drugačije planove. U izjavi za „Vranjske“  Papić kaže da će njegova firma uskoro otvoriti sopstvenu knjižaru u Vranju.

– “Laguna” već godinama vodi bitku za knjigu i popularizaciju čitanja. Čini mi se da mogu dodati – sa uspehom. U ovoj borbi ponekad dolazi do poteškoća, ponekad se stvari vrate korak unazad, ali mi se nikada ne predajemo i zato pobeđujemo. To što je došlo do poteškoća u saradnji sa našim Klubom čitalaca u vašoj knjižari ne znači da se “Laguna” zauvek povlači iz Vranja. Naprotiv! Ova situacija nas stimuliše da nađemo adekvatno rešenje u svojoj režiji i da otvorimo sopstvenu knjižaru po standardima koje smo postavili i u drugim gradovima. Sada krećemo u potragu za atraktivnim lokalom u Vranju gde bismo voleli da otvorimo jednu reprezentativnu knjižaru, kako smo to već uradili u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Valjevu i Sremskoj Mitrovici, a za nekoliko nedelja i u Kragujevcu – otkriva Dejan Papić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar