Pukla koalicija



Destani, Mustafa

Demokratska unija doline, nezadovoljna svojim položajem u koaliciji, napustila je vlast. Međutim, ostala dva partnera u vlasti, DUD-NPA, snašli su se veoma brzo



 



DestaniPredsedništvo Demokratske unije Doline (DUD) je jednoglasno zaključilo 23. Novembra  da Upravnom odboru partije, najvišem telu između dve skupštine, predloži da stranka izađe iz vladajuće koalicije u lokalnom parlamentu Preševa. Sledsećeg dana Upravni odbor je, opet jednoglasno, prihvatio stav svog Predsedništva. Istoga dana u javnosti je procurila vest da je u Preševu „pukla“ koalicija na vlasti.

– Nismo više u koaliciji jer ona nije funkcionisala na ravnopravnim i partnerskim principima, zapisanim koalicionim sporazumom. Vlast u ovoj opštini poslednjih nekoliko meseci vrši samo jedna partija i samo ona ima koristi od toga – potvrdio je novinarima lider DUD-a Skender Destani  dva  dana kasnije na konferenciji za štampu.

DOM ZDRAVLjA

Lider DUD je optužio Ragmija Mustafu da je apsolutno privatizovao kadrovsku politiku i politiku zapošljavanja. Istakao je da su svi konkursi i sva postavljenja u poslednje vreme „pripadali“ samo njegovoj partiji, a da pri tom apsolutno nije vođeno računa o uslovima konkursa ili zahtevima određenog mesta.

– Ipak,  kap je prelila čašu kada je, protivno koalicionom sporazumu, DUD-u oteto meso direktora Doma zdravlja i na tu funkciju, imenovan dr Bujar Zuljfiju – rekao je Destani.

MustafaPola sata posle konferencije, Orhan Redžep u svojoj kancelari je izjavio da „nije tačno da se koalicija raspala i da u Preševu ne postoji lokalna vlast“.

 – Koalicija se nije raspala. Lokalna vlast u Preševu funkcioniše normalno. Dva najviša organa DUD sve odluke su donosili u okrnjenom sastavu, što će se brzo pokazati tačnim – rekao je Redžepi.

Iste večeri, nešto posle 21 sat, on je pozvao nekoliko redakcija i saopštio im sledeće:

– Kako sam i najavio, mi smo ovog trenutka završili popsao. Imamo spisak sa 20 potpisa odbornika Skupštine, koji traže sazivanje nove sednice. Skupština je zakazana za 5. decembar, kada će biti formirana nova lokalna vlast u Preševu – bio je precizan Redžepi.

Neposredno pred zakkjučenje ovog broja „Veranjskih“ , to nam je potvrdio i prvi čovek koalicije, Ragmi Mustafa, kratkom informaciom da je nova sednica lokalnog parlamenta zakazana za 5. decembar.

Šta se tako brzo i bukvalno preko noći dogodilo? Kako su Mustafa i Redžepi „sakupili“ novu većinu? Da li je bilo trgovine? Šta kažu građani, birači? U privatnoj RTV „Aldi“ u Preševu razgovaramo sa kolegama.

– U Preševu je na sceni velika trgovina odborničkim mandatima. Trguje se na veliko. Koje su brojke u pitanju, to sada niko ovde ne zna. Građani su gnevni. Oni gledaju nemoćno šta im se događa pred očima – kaže vlasnik Isuf Memeti.

RIZA HALIMI

NEĆEMO U VLAST

Lider najjače albanske partije na jugu Srbe – opozicione Partije za demokratsko delovanje (PDD), narodni poslanik Riza Halimi. Iako se nalazio u Beogradu na sednici Skupštine, bio je podrobno informisan situacijom na terenu.
– Da, imam informacije iz Preševa. Ako je iz koalicije DPA-DUD-NPA izašla partija gospodina Destanija, onda u Preševu ne postoji lokalna vlast – konstatovao je Halimi i dodao da PDD ni po koju cenu neće ući u vlast.

 

KO JE PROMENIO DRESOVE

Uz sadašnjih 14 odbornika Ragmija Mustafe i dvojice Orhana Redžepija, potpisnici spiska su četiri dosadašnja odbornika dr Skendera Destanija: Leka Besim Abdulji, zamenik direktora OŠ u Preševu Mustafa Hasani, taksista Bekim Ćerimi i instruktorka Auto škole Nedžmije Mehmeti. Inače, SO Preševo ima ukupno 38 odbornika.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar