Skandal ili nesporazum



Zašto je DSS čekao: Gazikalović, Obavešteni su pre dva meseca: Kamberi

Da bi na prvi sprat zgrade bivšeg Komiteta uselila Nacionalni savet Albanaca, lokalna vlast je iselila DSS, SPS i borce. U DSS tvrde da su iseljeni brutalno i protivzakonitio, a u lokalnoj vlasti kažu da je toj stranci istekao ugovor i da proizvodi probleme



 



Radnici Komunalnog preduzeća iz Bujanovca prošlog petka su, po nalogu Komunalne inspekcije, iz zgrade bivšeg Komiteta prinudno iselili Opštinski odbor Demokratske stranke Srbije (DSS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i SUBNOR, a njihov nameštaj i dokumentacija su do daljeg smešteni u opštinsku garažu. I dok su Socijalisti i borci su ovu odluku primili mirno, u DSS optužuju albansku vlast za bahato i siledžijsko ponašanje.

Zašto je DSS čekao: Gazikalović– Ne mogu da verujem! Čelnici lokalne albanske vlasti su nas iselili bez ikakvog rešenja ili obrazloženja iz prostorija u koje smo se uselili još 2001. godine. Brutalno i bahato su iselili jednu parlamentarnu stranku i ostavili nas na ulici da bi se oni dalje širili – gnevan je Miroslav Tašković, predsednik OO DSS u Bujanovcu.

BRUTALNO I BAHATO

On kaže da su u DSS svi zatečeni ovakvom „radikalnom merom“ koju je inače Opštinsko veće donelo pre dva meseca, ali ističe da je upućenima jasno odakle “vetrovi duvaju”.

– Ništa se u Bujanovcu ne događa slučajno. Sadašnja lokalna vlast sve radi polako, strpljivo, ali temeljito, a ciljeve ostvaruje jedan po jedan. Pošto su deo Srba kao dekor  uključili u nekakvu multietničku vlast, sada smo mi na redu jer im smeta naš stav da je Kosovo Srbija – kaže Tašković i dodaje da ima pouzdane podatke da je ova zavera realizovana uz blagoslov Milana Markovića, predsednika Koodrinacionog tela.

U petak, kada je DSS iseljena, medijima je stiglo saopštenje Koordinacionog tela u kome se kaže da je „potez opštinskih vlasti nepromišljen i da loše utiče na ukupnu političku atmosferu u Bujanovcu“, demantujući da je ovo vladino telo na bilo koji način učestvovalo u donošenju odluke o iseljenju srpskih političkih partija.

 Sima Gazikalović, jedan od potpredsednika KT kaže za “Vranjske” da je neko namerno hteo da se stvari ovako odvijaju i da se napravi problem kojim ćemo se sada baviti jedno vreme.

– Mislim da su u DSS želeli da proizvedu problem, da sve ovo iskomplikuju i u tome su uspeli. Oni su imali dva meseca vremena da drugačije reaguju na rešenje Opštinskog veća o iseljenju. SPS i borci su razumno postupili, jer niko nije imao za cilj da nekoga izbaci na ulicu. U DSS to nisu uradili, oni nisu nikoga kontaktirali, ćutali su i valjda čekali da se dogodi ovo što se dogodilo, – kaže Gazikalović. 

 Šaip Kamberi, predsednik opštine kaže da su te kancelarije DSS, SPS i borci neovlašćeno koristili, ali da lokalnoj vlasti i pored toga nije bio cilj da nekoga izbaci naulicu.

 Obavešteni su pre dva meseca: Kamberi– U lokalnoj vlasti smo napravili dogovor da albanski Nacionalni savet smestimo na prvi sprat zgrade bivšeg Komiteta. Zato smo uredno, pre dva mesca obavestili DSS, SPS i borce da je potrebno da se oslobode te kancelarije. SPS i borci su razumeli zahteve i sa njima smo probleme rešili, ali su u DSS verovatno planirali da naprave ovo što su napravili – kaže Kamberi.

STIŽE TUŽBA

On kaže da rukovodstvo DSS želi da proizvodi probleme, pogotovo sada jer im smeta lokalna multietnička vlast, i to obrazlaže na primeru boraca.

 – Vidite, oni su primili rešenje, razumeli naše namere, podneli Opštinskom veću zahtev za novu prostoriju i na sledećoj sednici Opštinskog veća taj zahtev će biti pozitivno rešen.

– Nadam se  – dodaje Kamberi – da je dobro poznato da imovinom na teritoriji opštine Bujanovac gazduje lokalna vlast. Dakle, mi nemamo potrebe da bilo koga pitamo ili konsultujemo za naše odluke, pa prema tome ni Koordinaciono terlo. Zašto bi taj državni organ u ovom slučaju bio naš revizor – pita se Kamberi.

U Opštinskoj upravi u Bujanovcu ukazuju na jedan, kako ističu važan momenat ovog spora. Kažu da lokalna vlast svim parlamentarnim strankama iz budžeta mesečno plaća po 36.000 dinara za zakup 16 metara kvadratnih poslovnog prostora za sedište stranke, pitajući se da li je pošteno da neko uzima pare, a besplatno koristi prostor mnogo veći od ovog.

Miroslav Tašković, međutim, otkriva naredne poteze:

– Tužićemo lokalnu vlast zbog ovakvog gesta prema jednoj parlamentarnoj stranci.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar