Simpovci protiv reformista



RASKOL MEDjU VRANjSKIM SOCIJALISTIMA, SINIŠA MITIĆ

Sve karte se slažu kako to žele Antić i njegovi, pa nije čudo da na izborima ta ekipa i nema protivkandidate. Ako, naravno, u testo ruke ne umeša lično Dragan Tomić



 



RASKOL MEDjU VRANjSKIM SOCIJALISTIMAIzborna konferencija vranjskog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS), zakazana za nedelju 28. decembra, očekivano je donela lomove u ovoj stranci i na videlo iznela sve od javnosti dugo sakrivane nesporazume i sukobe. Naglo ojačana „gradska“ struja, predvođena Zoranom Antićem, izgleda kreće u konačni obračun sa demodiranim kadrovima koje među socijalistima poglavito drži a ko bi drugi do „Simpo“. Tu „komunističku“ liniju predvodi, prema raznim izvorima, načelnik okruga Budimir Mihajlović. Ove dve strane, krajnje pojednostavljeno shvaćene, samo su vrh ledenog brega omeđenog  ličnim ambicijama, klanovskim, kompanijskim i porodičnim interesima, te na kraju partijskim kombinatorikama koje bi na lokalnu političku scenu mogle doneti mnogo toga novog, ali i grad, u jednom zamahu, vratiti nekoliko godina unazad.

– Svima je dosta „Simpovog“ tutorstva, i to se oseća i među članstvom. Nedisiplina, do sada njima potpuno neprimereno ponašanje, sada je vrlo prisutna, ima tu i mnogo soliranja i ličnih kombinacija, pa „Simpov“ položaj u SPS-u nikada nije bio slabiji. Gube i uporište u drugim strankama, pa se sada čeka njihov protivudar, jer nije realno očekivati da će se Kompanija odreći baš svake dostupne poluge političke moći – kaže jedan od izvora „Vranjskih“ iz vrha SPS-a.

POGLEDI KA BEOGRADU

TRENUTNI RASPORED FUNKCIJA U SPS-u
Predsedništvo stranke: Milan Nikolić

Članovi GO SPS-a: Nikolić, Negovan Stanković, Zoran Antić, Dragan Ilić i Branimir Stojančić
Član IO GO SPS-a: Zoran Antić

Aktivisti ovih dana ubrzano obilaze partijske mesne odbore, ide široko kandidovanje za najviše partijske funkcije, ali i otvorena borba za primat na nedeljnoj Skupštini. Provereni „Simpovi“ aktivisti tu i tamo rovare protiv aktuelnog rukovodstva, na partijskim skupovima otvoreno problematizujući njegov učinak nudeći kao alternativu svoje kandidate, pre svega Budimira Mihajlovića i Sinišu Mitića. Posle mnogo izbegavanja frontalnog sudara sa „Simpom“, čini se da je došlo vreme da vranjski socijalisti izađu iz čeličnog zagrljaja kompanije, što naravno ne može proći bez snažnih potresa i otvorenih lomova.

MOGUĆI RASPORED FUNKCIJA
Predsedništvo stranke: Novica Tončev
Članovi GO SPS-a: Negovan Stanković, Zoran Antić i Branimir Stojančić, uz još jednog omladinca i predstavnicu žena
Član IO GO SPS-a: Zoran Antić

Sve u svemu, 37 mesnih odbora i tri partijska tela trenutno, u širokoj stranačkoj raspravi, predlažu kandidate za Glavni odbor stranke, Statutarnu komisiju i Nadzorni odbor, te kandidate za predsednika stranke, članove Predsedništva, potpredsednike i članove IO GO. Sledi Kongres zakazan za 11. decembar, a potom još jedna vranjska Izborna konferencija, na kojoj će, izborom novog lokalnog rukovodstva, ono što se sada priprema biti sprovedeno u delo. Prema informacijama „Vranjskih“ sa terena, najslabije stoji aktuelni predsednik GO SPS-a Dragan Ilić, a kod birača slabije nego inače prolazi i Milan Nikolić. Stabilna je pozicija Miroljuba Stojčića, Negovan Stanković se bolje kotira nego prošli put, dok kolo vode Antić i Branimir Stojančić. „Simpovih“ kadrova, bar u predlozima članstva, retko gde ima. Prema nezvaničnim podacima „Vranjskih“, u utorak uveče održan je sastanak pojedinih „Simpovih“ direktora i rukovodstva SPS, na kome je ovo potonje dobilo punu podršku, nauštrb proverenih „Simpovaca“. Može se čak dogoditi da i najvažniji „Simpov“ čovek u SPS-u, Milan Nikolić, ostane bez funkcije, jer za njegovo sadašnje mesto člana Predsedništva SPS-a ima čak četiri kandidata odavde – Negovan Stanković, ali i braća Tončev, Dačićev savetnik Ivica i Novica, predsednik Surdulice, za koje se priča da su čak u međusobnom sukobu zbog ove funkcije. Da će biti tesno, u to uopšte ne treba sumnjati.

IZBORNI RIVALI
FUNKCIJA                              GRAD                                    SIMPO
Predsednik GO SPS-a         Zoran Antić                            Siniša Mitić
Predsednik OO SPS-a         Negovan Stanković                Buda Mihajlović
Sekretar SPS-a                     Branimir Stojančić            Snežana Stanković

Ko bolje stoji u beogradskoj centrali strankecentrali, taj će i vladati Vranjem, to nije sporno ni na jedan način. A ko se bolje pozicionira u lokalu, taj će bolje stajati i u Beogradu. Ta se utakmica ovde trenutno igra, ali ostaje nejasno da li je u toku sukob SPS-a i „Simpa“, ili samo SPS-a i pojedinih „Simpovih“ direktora sa prevelikim apetitima.

SINIŠA MITIĆ
FUNKCIJE NISU TEMA

SINIŠA MITIĆ
U SPS-u nisu bili preterano raspoloženi za priču na temu izbora. Zoran Antić i Branimir Stojančić odbili su da govore na temu izbora, jer imaju partijsku zabranu da govore za „Vrajnske“. Ta zabrana odnekud ne važi za Sinišu Mitića.
– Trenutno nije reč o raspodeli funkcija u SPS-u, nego o programskim dokumentima i kandidatima za Kongres. Funkcije sada nisu tema – rekao je Mitić na pitanje da li zaista želi da preuzme vranjski odbor SPS-a.
Dobro, ali postoji li sukob „Simpovih“ i gradskih kadrova?
– Uvek ima zlobnika koji govore šta im se dopada. Ne bih to da komentarišem – kratak je Mitić.
Budimir Mihajlović do zaključenja broja nije odgovorio na pozive, iako je prethodno obećao da će se javiti.

Budimir Mihajlović, kome je Tomić na poslednjem sastanku poverio novi „Simpov“ posao „jer i tako ništa ne radiš tamo u Okrugu“, pojavljuje se niotkuda, i ozbiljno preti da uz oprobanu kompanijsku mašineriju krene u osvajanje najvažnijih gradskih fotelja, sve gledajući u onu gradonačelničku. Teško je verovati da je on prvi Tomićev izbor, ali mu trenutna pozicija otvara mnogo prostora. Naime, „Simpo“ nije rad da izgubi uticaj u SPS-u, a boljeg kandidata od Mihajlovića nema. Opet, Buda je neomiljen u sadašnjem rukovodstvu SPS-a, koje je spremno da se sa njim obračuna, što ih opet vodi u direktan sukob sa „Simpom“. Kompaniji, opet, ostaje mogućnost ili da čvrsto drži Mihajlovića i tako se izloži nezahvalnom poslu sa malo izgleda na uspeh, ili pak da opere ruke i pusti Mihajlovića da sam pliva, što bi pokazalo slabost Kompanije, na šta pa tek niko tamo nije spreman.

Tomić, kažu, još uvek direktno ne interveniše, ima prečih briga, a i uvek mu ostaje mogućnost puča, ako stvari ovde krenu u neželjenom pravcu.

VELIKI APETITI

Sve u svemu, može se oceniti da je na delu čistka i ono malo preostalih kadrova u SPS-u preostalih iz doba Slobodana Miloševića. Posle pomeranja dva Božidara, Ilića i Djorđevića, marginalizacije Stojadina Stankovića i Krste Janjića i pacifikacije Zorana Kneževića, malo je onih u SPS koji ne razumeju ko je danas šerif u gradu. U tu malu grupu svakako spadaju Mitić i Mihajlović, koji, začudo, izgleda nisu u dobrim međusobnim odnosima. Nije za verovati da oni uopšte imaju ideju da nastupe kao slobodni strelci, što je još jedan razlog uzbudljive izborne konferencije.

Naravno, uvek je pitanje gde je tu gradonačelnik Stojčić. Prema dostupnim infromacijama, on se polako pretvara u diplomatu, i trenutno kulira partijske zavrzlame, mereći kojoj će se privoleti strani, uz samo jedan uslov – da je ona obavezno dobitnička. Ostali su nahranjeni, i nema razloga da se bune. Iliću ostaje Gimnazija, Dušanu Aleksiću Bolnica, Kneževiću EPS… Sve karte se slažu kako to žele Antić i njegovi, pa nije čudo da na izborima ta ekipa i ne dobije protivkandidate. Ako se, naravno, u testo ne umeša lično Dragan Tomić. Druga će se tada pesma pevati, i drugi će je pevači izvoditi. Ali, za sada nema indicija da bi se tako šta moglo dogoditi. Sve u svemu, SPS ide ka još jednom ozbiljnom prelomu. Da li bi on ovoga puta, mogao biti u korist Vranja i Vranjanaca?

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar