… A može i ručak



Zar se i ručak prijavljuje: Slobodan Stamenković, Od rokovnika do šolja za kafu: poklon za gradonačelnika,

Po Pravilniku Agencije za borbu protiv korupcije, funkcioner je dužan da svaki poklon evidentira i prijavi pretpostavljenom – od umetničke slike do poslovnog ručka, koji takođe spada u prezent



 



Od rokovnika do šolja za kafu: poklon za gradonačelnikaMa koliko se tvrdilo suprotno, svakome od nas prijaju pokloni i ostali znaci pažnje. Ovde je nezamislivo kod doktora otići makar bez dvesta grama kafe, a na oči neke sekretarice od čijeg vam pečata i dobre volje mnogo toga zavisi pojaviti se bez dobrog parfema ili bar čokolade. Od primanja poklona niko nije imun, samo što su političari i drugi koji obavljaju neku javnu delatnost o trošku poreskih obveznika od 13. novembra ove godine dužni da te poklone prijave pošto je Agencija za borbu protiv korupcije donela Pravilnik o poklonima funkcionerima koji je tada stupio na snagu. Po tom dokumentu, koji razdvaja ljubaznost od korupcije, funkcioner je dužan da svaki poklon evidentira i prijavi pretpostavljenom – od umetničke slike do poslovnog ručka, koji takođe spada u prezent.

NISMO NI RAZGOVARALI

Međutim, lokalni političari kao da nisu najbolje upoznati sa ovim pravilnikom, ili ga tumače po svom nahođenju. Suprotno zakonu, niko u Gradskoj upravi ne vodi evidenciju o poklonima, a da stvar bude još gora, u problematiku nisu upućeni ni oni čiji je zadatak da u korenu saseku čak i pokušaj korupcije. Snežana Mišić, predsednica Saveta za praćenje etičkog kodeksa lokalnih funkcionera u Vranju kaže za naše novine da se o funkcinerskim poklonima nije ni raspravljalo:

– Ja nisam nekoliko meseci, iz ličnih razloga, bila u kancelariji. Trenutno radim, imam puno posla, ali nemam evidenciju o poklonima, ne znam da je neko prijavio neki poklon. Nismo to ni razmatrali – kaže Mišićeva.

KAZNE DO 150.000 DINARA
Iako je Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije propisano da evidencija sadrži datum prijema poklona, ime funkcionera koji je primio poklon, o kakvom poklonu je reč, ko je poklonodavac i kolika je vrednost poklona, u Vranju evidencije o tome nema. Funkcioner kome je ponuđen poklon koji ne sme da primi, dužan je da ponudu odbije i saopšti poklonodavcu da ako primi poklon on postane javna svojina. Isto tako dužan je da u najkraćem roku pisanim putem o navedenom slučaju obavesti pretpostavljenog i Agenciju za borbu protiv korupcije. Onaj funkcioner koji ne prijavi poklon kako Zakon nalaže, moraće po hitnom postupku da plati prekršajnu kaznu od 50.000 do 150.000 dinara.

Na drugoj strani, ljudi u Agenciji za borbu protiv korupcije nimalo se nisu šalili kada su usvajali pojedine odredbe Pravilnika, prema kome vrednost poklona ne sme da prelazi 1.700 dinara, ili pet odsto od prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa. Dalje, funkcioner može da primi protokolarni i prigodni poklon koji, prema Pravilniku o poklonima, dobija od države, njenog organa ili organizacije, međunarodne organizacije ili pravnog lica prilikom službene posete ili u drugim prilikama kada se tradicionalno razmenjuju pokloni. Pod poklonom se, prema Pravilniku o poklonima funkcionerima, podrazumeva novac, stvar, pravo i usluga izvršena bez odgovarajuće naknade i svaka druga korist data funkcioneru ili povezanom licu u vezi sa vršenjem javne funkcije, koji je moguće finansijski vrednovati. Poklonima se, po ovom Pravilniku, ne smatraju spomen plakete, značke, zastavice, učestvovanje na konferencijama, okruglim stolovima i seminarima koje finansiraju strane ili domaće organizacije, ali samo ukoliko „pravno lice u kojem funkcioner vrši javnu funkciju ne može doći u situaciju da odlučuje o interesu navedenih organa i organizacija“. Sve je, dakle, potpuno jasno, ali pored toga za pojedine odredbe Pravilnika veliki broj funkcionera nije čuo, ili ima sebi svojstven stav o tome. Na pitanje kako postupa ako, na primer, dobije poziv na ručak, Slobodan Stamenković, predsednik Skupštine Grada od sredine 2008. nije krio iznenađenje:
Zar se i ručak prijavljuje: Slobodan Stamenković– A, i ručkove li treba da prijavljujemo – uzviknuo je spontano.
– Da li ću prihvatiti poziv na ručak zavisi od toga ko me i sa kojim motivom poziva. A što se poklona tiče, nisam dobio ništa otkako se nalazim na ovoj funkciji – kaže Stamenković. Igor Andonov, zamenik gradonačelnika Vranja i Zoran Najdić, član Gradskog Veća zadužen za kulturu nisu mogli da pobroje poklone koje su dobili otkako obavljaju navedene funkcije jer, kako kažu, nisu dobili ništa.
– Nisam dobio ni jedan poklon – kaže Andonov.

KALENDARI I UMETNIČKE SLIKE

Vesna Miletić
GRADONAČELNIK VOLI UMETNIČKE SLIKE
– Radi se isključivo o simboličnim znacima pažnje, poput grbova gradova domaćina, povelja, priznanja i zahvalnica, i svi pokloni dobijeni na službenim putovanjima su gradska imovina i izloženi su u kabinetu. Umetničke slike koje je dobio, gradonačelnik nije odneo kući, već su okačene u kabinetu. Mi najčešće poklanjamo šolje sa grbom Vranja, knjige i rečnike lokalnih autora, jer za skupocenije poklone nema para. Ne vodi se stroga evidencija, ali mi u kabinetu znamo koje poklone je gradonačelnik do sad dobio – kaže Vesna Miletić šefica kabineta gradonačelnika.

Zlatnici, satovi, porcelanske vaze, umetničke slike, skulpture, ordenje fudbalski dresovi, dečiji crteži, neki su od preko 700 poklona koje je predsednik Srbije Boris Tadić dobio od kada je prvi put izabran na tu funkciju 27. Juna 2004. Kad su pokloni lokalnih funkcionera u pitanju, uglavnom se prema njihovim rečima radi o malim znacima pažnje poput kalendara, rokovnika, olovaka, gipsanih i drugih figurica sa simbolima gradova iz kojih dolaze, pa do umetničkih slika koje se nalaze u kabinetu gradonačelnika.
– Da dobijam poklone, ukoliko se pod poklonom podrazumevaju fascikle, sveske, diskete, privesci, a najčešće poklanjam prospekte grada Vranja, kalendare i sveske. Najdraži poklon mi je reprodukcija ikone Svetog Djorđa, inače moje porodične slave, koja se nalazi na mom radnom stolu – otkriva Nebojša Ljubić, načelnik Gradske uprave. U Kabinetu gradonačelnika već se vidi glamur: pored sitnih suvenira i figura, povelja i zahvalnica, tu su i umetničke slike lokalnih umetnika.
Da se zaključiti da lokalni funkcioneri od silnih obaveza ne idu na poslovne ručkove i ne prijavljuju poklone jer nemaju šta da prijave, ali znaju da i to što su do sada dobijali ne premašuje zakonski limit. Sve, međutim, mora da se prijavi (vidi okvir), pa ostaje otvoreno pitanje da li neko od domaćih funkcionera možda treba i kaznu da plati. Retroaktivno.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar