Slike Mediterana



U Galeriji Narodnog univerziteta prošle nedelje otvorena je izložba „Uzmi jedan deo putovanja Mediteranom“ Ivane Davidović.



– Primećujemo, od dela do dela, da sazreva pokušaj povratka neikonične forme u sliku. Mada je taj povratak, koju umetnica želi da postigne, kroz nenasilnu formu spontanog ispovedanja. Ona pažljivo beleži opažaje na platno, ne one koji iritiraju mrežnjače, već one koje se sjedinjuju u sećanju i preobražavaju se u ličnu, intimnu mitološku priču. Jedan ikonostas osećanja, koji čuva ono dragoceno što je vredno spašavanja. Jednostavne slike, ogoljene od nepotrebne retorike i jednog vida zvuka mirno i odlučno ulaze u koštac sa teksturom bojenih površina preciznošću matematičkih aksioma. U žiteljima vekova utopljeni su mitovi Mediterana. Mit o moru, mit o putovanju, mit o Bogu – zapisao je u katalogu Elefretis Mistakas. 

 



 

PROFIL

Ivana Davidović (1978), diplomirala na FPU u Beogradu, odsek zidno slikarstvo. Završila dve poslediplomske specijalizacije iz slikarstva u klasi Atanasiosa Hristakisa (2007) i dve godine kasnije kod Elefretisa Mistakasa na Akademiji lepih umetnosti u Atini. Magistrirala 2009. na Nacionalnom tehničkom univerzitetu, takođe u Atini. Ovo joj je osma samostalna izložba.

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar