Pola miliona dolara za mlade preduzetnike



MILICA ANDjELKOVIĆ JOVANOVIĆ

MILICA ANDjELKOVIĆ JOVANOVIĆKancelarije za mlade u Vranju, priključila se programu jačanja ekonomske sigurnosti mladih koju sprovodi Američka agencija za razvoj (USAID) kroz  obuke u praktičnim veštinama koje su neophodne za tržište rada ili pokretanje sopstvenog biznisa. O tome razgovaramo sa Milicom Anđelković Jovanović, koordinatorkom Kancelarije.



Koji je najveći problem mladih u Vranju?

– Suočavanje sa neizvesnom budućnošću, odnosno nezaposlenost. Ona je kod mladih do 30 godina u Srbiji čak 3,5 puta veća nego u zemljama EU. U nacionalnoj Strategiji za mlade, mladi su sami identifikovali tri ključna problema: nezaposlenost, neinformisanost i nedostatak kvalitetno provedenog slobodnog vremena. Ja bih dodala i pasivnost i siromaštvo. Primetila sam da u našoj sredini oni skoro da ne žele da volontiraju, nisu obavešteni o dosta stvari, nemaju kompjutere ni pristup internetu… 



Na koji način će im ovaj projekat pomoći?

– USAID podržava stotinak Kancelarija za mlade širom zemlje i obezbedio je obuku za oko hiljadu mladih ljudi u oblasti poslovanja i preduzetništva. Ovaj projekat je vredan pola miliona dolara, a osmišljen je tako da unapredi poslovne veštine mladih i poboljša njihov položaj na tržištu, kao i položaj njihovih preduzeća među konkurencijom. Naša kancelarija je predvidela rad sa grupom od 20 do 50 mladih koji će proći obuku, od pisanja poslovne biografije, popularnog ci-vi-ja, pa do pravljenja biznis planova.

Kom sektoru bi mladi trebalo da se okrenu?

– U Srbiji se najdinamičnije razvija sektor malih i srednjih preduzeća, s tim što su mala preduzeća jedan od najvećih izvora zapošljavanja. Ova kancelarija može mladima da pomogne i da odrede i razviju svoje strateške ciljeve, ali i da im pruži alate, znanja i sredstva kojima to mogu da ostvare.

Da li se tako problem rešava na duže staze?

– Mislim da je tu stvar slična kao sa “Bolonjom”. Mladi moraju da se školuju i obučavaju za zanimanja koja su nam potrebna, a ne za ono što imamo previše ili nam jednostavno ne treba. Znači, potrebno je izvršiti reformu obrazovanja, za šta naša država još uvek nije spremna iz različitih razloga. Što se tiče smisla za biznis, čovek ga ili ima ili nema.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar