Jao, mama, ja sam u drugom stanju



Omladina nije svesna rizika: Smilja Nikolić

Mlade devojke, nesvesne rizika seksualne aktivnosti, ulaze u odnose bez korišćenja preventivnih mera – Posledice su često neželjene trudnoće i još češće opasne polne bolesti – Drastični primeri pokazuju da u Vranju ima trudnica čak mlađeih od četrnaest godina – Rešenje je u edukaciji, roditeljskom angažmanu i korišćenju zaštite



Omladina nije svesna rizika: Smilja NikolićMladi u Vranju ne znaju dovoljno o seksualnoj kulturi i reproduktivnom zdravlju. Na to ukazuje porast seksualne aktivnosti u adolescenciji, posebno izražen od 2000. godine do danas, što je za posledicu, između ostalog, imalo porast broja broja maloletnih trudnica koje se javljaju dispanzerima za žene i mentalno zdravlje, odnosno ginekolozima gradske bolnice. Međutim, činjenica je veći broj njih izbegne registrovanje tako što se za prekid trudnoće javljaju privatnim ginekolozima i nadrilekarima, tako da je teško uspostaviti validnu statistiku.



Na ozbiljnost problema posebno ukazuje porast broja trudnih maloletnica uzrasta od trinaest do sedamnaest godina. Imamo, recimo, vrlo svež primer trudnoće trinestogodišnjakinje iz jednog sela u okolini Vranja (o kome su „Vranjske“ pisale u prošlom broju) koja potiče iz porodice gde se dešava nasilje. Dete je, navodno, svesno ušlo u seksualni odnos. Usput želi da rodi dete i čak da se uda za svog dečka.

RIZICI I POSLEDICE

Psihijatar Smilja NIKOLIĆ, načelnica Dispanzera za mentalno zdravlje, oslanjajući se na vlastito profesionalno iskustvo, upozorava da vranjska omladina, posebno izrazito mlade osobe, nisu svesne rizika koji nosi prerana seksualna aktivnost.

– Kao rezultat toga poslednjih godina imali smo u Dispanzeru tri maloletnice koje su nam se javile zbog trudnoće. Znatno je veći broj devojaka koje dolaze sa istim problemom, a samo što su postale punoletne, dakle uzrasta osamnaest, devetnaest godina – kaže Nikolićeva.

Simptomatično je da većina devojaka dolazi iz problematičnog porodičnog okruženja.

– One – otkriva naša sagovornica – uglavnom dolaze iz porodica koje imaju krizne situacije. Ili je reč o nekakvom vidu nasilja, ili je otac alkoholičar, narkoman, pa se vrlo često dešava da mlada devojka ciljano zatrudni želeći da pronađe izlaz iz takve porodice. Devojke, međutim, na taj način greše jer, ispostavlja se, tek tada za njih kao majke ili mlade supruge počinju problemi zbog kojih u nastavku priče postaju naši pacijenti. Obično usledi razvod, a posledice snose deca tih nezrelih osoba.

Načelnica Dispanzera za mentalno zdravlje naglašava da mlade devojke vrlo često ulaze u seksualne odnose da ih ne bi ismevali u društvu jer su „nevine“.

– Kada mlada trudna devojka dođe ovde, obično sija od sreće i vrlo je otvorena. Eto, kao njoj se desilo nešto lepo, priča kako voli partnera i on nju, o tome kako će se udati, završiti vanredno srednju školu i slično. Uglavnom lete u oblacima – kaže Nikolićeva.

Nataša MILOSAVLjEVIĆ, psiholog NVO “Nexus“, kaže da sve kreće iz našeg društva u kome vlada sistem poremećenih vrednosti.

– Mladi u Vranju sve masovnije žive život svojstven starijima. Oblačenje, šminkanje, izlasci, način provoda. Prihvataju njima neprimerene obrasce ponašanja, uče imitiranjem i ponašaju se po usvojenim modelima. Sistem kontrole prezauzetih ili nezainteresovanih roditelja, sa isto tako poremećenim sistemom vrednosti, ne postoji ili je vrlo slab i tu se krug zatvara – kaže Milosavljevićeva.

– Istovremeno – nadovezuje se Nikolićeva – danas imamo mnogo više devojaka sklonih alkoholu nego nekada. Vrlo često u takvom stanju naprave glupost, a posle se pitaju: „Jao, šta sam to uradila?!“ Tada je obično već kasno za sve.

 

DVA BRAKA SA 19 GODINA

– U Dispanzer za mentalno zdravlje dolazila je jedna devojka od devetnaest godina. Krenula je da mi priča o silnim problemima koje ima, a ja sam je upitala šta će kasnije da radi kada tako mlada ima sve te poteškoće u životu. Tada mi je saopštila da ima dva neuspela braka za sobom. Jedan vrlo kratak sa šesnaest godina, a onda se udala za znatno stariju osobu, pa je opet došlo do nekih problema. Dakle, dobili smo jako mladu osobu koja ne zna šta će sa sobom. Posle sam saznala da je osnovni uzrok njenih preuranjenih brakova bio alkoholizam u porodici. Nije umela na adekvatana način da se izbori s tim i pronašla je u brakovima način da odatle pobegne – opisuje jedan slučaj načelnica Dispanzera za mentalno zdravlje Smilja Nikolić.

Milosavljevićeva, pak, kaže da je problem u tome što mladi obično o ovoj vrsti problema ne razgovaraju ni sa roditeljima, ni sa lekarima.

– Kao da svi čekaju da se „sretno neosetno“ pređe u godine kada se to podrazumeva – kaže Milosavljevićeva – a opet se ni tada ne razgovara. Problem je kad se javi problem, kao što je npr. neplanirana trudnoća. Tada jedan broj mladih to prećuti i rešava problem kod nadrilekara ili, nemajući kud, saopšti problem roditeljima. Onda se traga za urgentnim rešenjem.

Psiholog „ Nexus -a“ smatra da je „znanje“ jedini način zaštite mladih od neželjenih posledica njihove seksualne aktivnosti.

– Mi smo tokom odrastanja mladih kao društvo potpuno nespremni da im pomognemo. Tretirajući ih kao decu, a ne kao osobe koje rastu, prepuštamo ih same sebi i nesvesno okrećemo njima dostupnim izvorima – internetu, novinama, pričama vršnjaka – napominje Milosavljevićeva.

Roditelji moraju biti inicijatori razgovora i seksualnom životu njihove dece, smatra načelnica Dispanzera.

– Kad je dete tužno, potišteno, to je signal da se nešto dešava s njim. Treba odvojiti pola sata, sat, porazgovarati o problemima. Majka ili otac moraju stalno da o tome razgovarati sa detetom, ne samo jednom, jer se ono ono neće odmah otvoriti. Međutim, roditelji se pravdaju prezauzetošću, zaboravljajući da deca i njihovi problemi moraju uvek biti na prvom mestu – ukazuje Nikolićeva.

ULOGA RODITELjA I EDUKACIJA

Ona smatra da je neophodno uvesti edukaciju u školama kao oblik prevencije.

– Pričamo godinama o seksualnom vaspitanju, a nema ga ni u srednjim školama, a kamoli osnovnim. U Vranju nema ni seksologa. Kada sam svojevremeno tražila tu specijalizaciju, jer je reč o oblasti gde ima mnogo problema čak i kod odraslih osoba, moji „pretpostavljeni“ su se smejali. I to nešto govori – kaže Nikolićeva.

NVO ” Nexus” u partnerstvu sa CARE-om i NVO “Generator” već tri godine sprovodi projekat namenjen zaštiti reproduktivnog zdravlja mladih.

– Mi smo – napominje Milosavljevićeva – ušli u same zajednice, radili i u školama sa mladima. Mladima se informacije prosleđuju na radionicama po principima vršnjačke edukacije (edukovani vršnajci prenose info svojim vršnjcima), forum teatra, deljenjem propagandnog materijala. Pomažemo u razvijanju i radu savetovališta za mlade. Ključ je u edukaciji.  

– Svi mi jurimo, a zaboravili smo na decu. Svaka promena izraza lica vašeg deteta nešto znači i treba mu posvetiti punu pažnju. Sve mora krenuti iz porodice – zaključuje Nikolićeva.

ALEKSANDAR MILENKOVIĆ, GINEKOLOG

HORMONSKA RAVNOTEŽA

Vlasnik privatne ginekološke ordinacije „Gineka“, Aleksandar MILENKOVIĆ, kaže da je sa naučnog aspekta, nakon što devojčica uđe u menstrualni ciklus, uspostavljena hormonska ravnoteža između mozga, jajnika i materice.
– Devojčica bi hipotetički od tog momenta mogla ostati trudna, jer se formiraju jajne ćelije. Ali, to ne znači da je ona spremna da odmah iznese trudnoću onako kako je to potrebno. Treba da prođe par godina da ta osovina „mozak-jajnik-materica“ sazri.
U životu jedne mlkade osobe trudnoća ne izaziva toliko fiziološke koliko etičke, odnosno psihološke probleme. Milenković naglašava da ginekološka praksa u našoj sredini govori da izrazito mlade devojke radije prekidaju trudnoću, ukoliko je to moguće, nego što se odlučuju da rode bebu.
– To su uglavnom neželjene trudnoće. Dešava se ređe da devojčica ne kaže roditeljima iz straha i onda dođe do situacije da mora da rodi.
Milenković ističe da vrlo mlade devojke mogu da rode dete, ali da ima razlike od slučaja do slučaja.
– Svaka osoba je individua za sebe. Neke devojke dobiju ciklus već sa osam, devet, a neke tek sa petnaest godina. U tom smislu se ne može govoriti o nekoj donjoj starosnoj granici na kojoj devojka može ili ne može da rodi bebu – zaključuje Milenković.

 

GIMNAZIJALCI

SVE JE TO DANAS NORMALNO

Evo nekih razmišljanja o ovoj problematici vranjskih gimnazijalaca sa kojima smo razgovarali u dvorištu škole:
– Moje vršnjakinje prerano ulaze u seksualne odnose, neke malo kasnije, a premalo njih na vreme. Devojke najčešće imaju seks sa momcima sa kojima su duže vreme u romantičnoj vezi.
– Znam nekoliko devojaka koje su ostale trudne jer su imale seks bez zaštite.
–  Imam jednu drugaricu koja je ostala u drugom stanju. Posledica je bila brak.
– Droga i alkohol su često razlog seksa bez zaštite. Ali kada ljudi ne bi koristili opojne supstance, u Srbiji bi vladala bela kuga.
– Drugarice često imaju seksualne odnose sa mnogo starijim momcima.
– Devojke iz mog okruženja imaju seks već sa trinaest, četrnaest, petnaest godina. To je postal normalno.
– Sa roditeljima ne pričam o seksu. Uglavnom pričam sa starijom sestrom.
– Dešavalo mi se da mama pita da li imam dečka i koliko smo zajedno. Seks nikada ne pominje.
–  Mislim da se trudnoće kod mladih devojaka dešavaju slučajno. Ko bi sebe ,,zarobio” u najboljim godinama.
– Seksa pod dejstvom alkohola ima sigurno, uglavnom vikendom. Za seks pod dejstvom droge, ne znam, ali ga verovatno ima.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar