Dinkić ima pare, Tomić ima glasove



Čekajući Italijane: Dinkić i Tomić sa saradnicima

Hoće li otvaranje nove fabrike uz Dinkićevu nesebičnu pomoć  pokazati konačni Tomićev ekonomski genije, ili će to biti samo još jedna prevara, kao što su bile one sa sa zajmovima za devastirana područja ili, recimo, sa „Zamberom“?<--break->“ title=“<--break-->“ class=“mceItem“ /></strong></p><div id=





Čekajući Italijane: Dinkić i Tomić sa saradnicimaSklonost Dragomira Tomića, prvog čoveka „Simpa“, da se približava onima koji odlučuju o novcu odavno je poznata. U tom svetlu ne čudi ni najnovije približavanje „Simpa“ i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića, koje bi moglo, koliko do kraja nedelje, da dobije i institucionalno pokriće u vidu grinfild investicije vredne više miliona evra, posle koje bi čak 1.500 ljudi moglo ovde da nađe novo zaposlenje. Prema svim dostupnim informacijama, „Simpo“ će, uz pomoć italijanskih partnera, ali i najmanje 3.000 evra po radniku koje nudi Dinkić, u Vranju otvoriti novu tapetariju, ili neku sličnu firmu.

REKA NOVCA

Prema našim saznanjima, prvobitno je planirano da se investicija izvede u nekom od praznih pogona „Jumka“, ali je onda dogovoreno da se ipak krene iz temelja. Da ne bude nikakve sumnje potrudio se Nikola Papak, savetnik ministra Dinkića i raniji glasogovornik G17 plus, koji je rekao da su u toku pregovori o zajedničkom ulaganju „Simpa“, „jedne od najvećih italijanskih fabrika nameštaja“ i Ministarstva ekonomije.

– Nadamo se da će sve biit u redu, ali to je sve što u ovom času možemo da saopštimo javnosti – rekao je Papak.

Naravno, nije čudno da se velika firma i ministar ekonomije negde nađu, na nekoj sredini, ali iza svega ostaje pitanje: menja li to „Simpo“, sa dobranim brojem glasova koje drži u džepu, stranačke boje i napušta li tradicionalne prijatelje iz SPS-a u potrazi za solventnijim partnerima? Razloga za sumnju ima, a klupko je počelo da se odmotava u času kada je ozvaničena saradnja „Simpa“ i države, kojoj je lice dao Dinkić, oko ŠIK „Kopaonik“ iz Kuršumlije (sada Simpo ŠIK) prošlog februara, kada je država Simpu za oživljavanje ŠIK-a plasirala oko 700 miliona dinara. Reka novca baš je toga časa preusmerena prema „Simpu“, a dalji tok događanja, čija je kruna zatvoreni sastanak Ministra i Predsednika u Tomićevom vranjskom kabinetu, samo potkrepljuje priču o zbližavanju Tomića i Dinkića.

IGOR ANDONOV
 „Simpo“ nije naša ciljna grupa

Komentarišući evidentno približavanje Dinkića i Tomića, što bi u političkom smislu moglo značiti jačanje G17 na lokalnom nivou, zamenik gradonačelnika Igor Andonov kaže da ne smatra to bilo kakvim političkim pritiskom na DS, niti vidi opasnost da bi ojačani G17 eventualno mogao da zahvati i deo demokratskog biračkog tela.
– Ne plašimo se preuzimanja od bilo koga, jer imamo stabilno biračko telo. To se tek ne može postići približavanjem „Simpu“, jer mi na te birače nikada nismo posebno računali. Radimo svoj posao i nemamo nameru da se bilo kome približavamo – kaže Andonov.J

 

Jelena Kojić iz piar službe SIEPE (državne agencije za promociju izvoza) kaže da će definitivne informacije o novom projektu „Simpa“ biti dostupne do kraja nedelje, što potvrđuje i predsednik UO Kompanije Milan Nikolić, ne želeći da detaljnije u ovom času ulazi u čitavu priču.

Lepo, samo pitanje je ima li ovde mnogo, ili sasvim malo politike? Papak ne želi da priča na tu temu, uz tvrdnju da se Ministarstvo isključivo bavi ekonomijom, pa kao sagovornika predlaže portparola G17 Marko Selaković, koji, opet, smatra da je Papak jedini validan izvor za političku priču. Bilo kako bilo, i ovo svojevrsno pranje ruku pokazuje da neke politike ovde ipak ima, a u G17, nezvanično, kažu da je sasvim prirodno da Ministarstvo pomaže jednu tako veliku firmu.

– Iza čitave priče uopšte ne stoje političke ideje. „Simpo“ realno solidno posluje, i realno je u dubiozama pre svega zbog nenormalnog širenja. Ali, ne možemo sada zbog dnevne politike da dozvolimo likvidiranje „Simpa“, nego obrnuto, moramo učiniti sve da zadržimo tu firmu – kažu u G17.

Ipak, izvor na direktno pitanje ima li približavanja Dinkića i Tomića kaže „ne da ja znam“.

Prema saznanjima „Vranjskih“, „Simpova“ Kućna izložba, na kojoj je Tomić uglavnom govorio o velikim uspesima Kompanije, poslužila je i za mnogo ozbiljnije stvari iako skupu nije prisustvovao Mlađan Dinkić, pa je Ivica Dačić bio glavna zvezda. Na nju su pozvani svi prvaci lokalne uprave, ali se tamo nije pojavio ni jedan demokrata. Prisutnim socijalistima Tomić je predložio da o trošku „Simpa“ prenoće u Beogradu, da bi sutra natenane mogli da prisustvuju brifingu nekadašnjeg gubernatora juga Srbije o planovima „Simpa“ i države za narednu godinu. Iz nepoznatih razloga do sastanka nije došlo, a zamenik predsednika Skupštine i prvi socijalistički operativac u Vranju Zoran Antić tvrdi da on nije ni bio planiran.

– Vratili smo se za Vranje odmah te noći. Tomić je uvek preduzimljiv i rekao mi je da je potrebna logistička podrška lokalne vlasti za taj posao. Ja sam spreman da svim svojim kapacitettima izađem u susret tom zahtevu – rekao je Antić.  

– Saradnju Dinkića i „Simpa“ shvatam kao poštovanje institucija sistema, i ne vidim tu ništa loše. Tomić je izuzetan privrednik i sam Dačić je rekao da je on svojom visprenošću uspeo da prevaziđe sve zamke i probleme – smatra Zoran Antić.

KO JE OŠTEĆEN

A koliko „Simpo“ zaista ceni vranjsku lokalnu vlast pokazuje i izjava lokalnog ministra za privredu i preduzetništvo Perice Jankovića (DS), koji kaže da ga niko nije kontaktirao povodom nove fabrike, i da ne zna zašto je lokalna vlast zaobiđena po tom pitanju. I zamenik gradonačelnika Igor Andonov (DS) kaže da postoji ideja da Tomić napravi prezentaciju tog projekta, ali da njega još uvek po tom pitanju niko nije kontaktirao.

– Daj Bože da bude 1.500 novih radnih mesta ovde. Ali, o tome ćemo pričati kad bude. Reč je o niskorpofitnim granama industrije, i svaki takav projekt, a naročito tako veliki, u stvari je poslovni rizik – smatra  Andonov.

I ovde se otvara pitanje opravdanosti tako velike „Simpove“ investicije, budući da je i sam Tomić potvrdio da se svi u svetu čude ogromnosti „Simpa“, i da je to jedan od razloga zašto bi se menadžment firme u budućnosti mogao odlučiti da fabriku proda iz delova, a ne kao celinu. Postoji bojazan da je plan da se od Dinkića uzme tri do pet miliona evra, a da se pri tome ne zapošljavaju novi radnici, već da se papirnim mahinacijama sadašnji radnici „Simpa“ pretvore u novozaposlene, i tako firma dođe do neophodnog svežeg kapitala. No, to su nagađanja, a za sada treba reći da je čitava priča ustvari osuđena na uspeh. Dinkić ima državni kapital neophodan „Simpu“ – „Simpo“ ima radničke glasove neophodne Dinkiću. Ovakva kombinacija jednostavno nema šanse da propadne. „Simpo“ pliva, i to uspešno, na ideji očuvanja sabilnosti juga Srbije, Dinkić drži Ministarstvo kao finansijsku ispostavu svoje stranke, i razumevanje dve strane ne treba potpisivati pred novinarima da bi ono javno i bilo. Ali, nema dobrog posla a da neko u njemu nije oštećen. Ko bi to mogao biti, može se samo nagađati, ali sa velikom preciznoću se već sada može reći da je to građanin, onaj čijim se parama moćnici igraju kao da su njihovo vlasništvo.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar