Anonimni donator poklonio sedam miliona



ZORAN ANTIĆ, Ko je uplatio novac: Andonov, Razgibavanje: fudbaleri Dinama

Prema podacima Narodne banke Srbije, račun kluba je 28. septembra uključen u platni promet posle blokade koja je trajala skoro sedam godina. Međutim, ostaje otvoreno pitanje ko je uplatio novac ako se zna da lokalna samouprava nije to učinila



ZORAN ANTIĆŽiro račun Fudbalskog kluba Dinamo odblokiran je posle skoro sedam godina i, prema podacima sa sajta Narodne banke Srbije, od 28. septembra uključen je u platni promet. Ovu informaciju našem nedeljniku potvrdio je i Igor Andonov, zamenik gradonačelnika, ali je dodao da sredstva za deblokadu nisu uplaćena iz gradskog budžeta:



– Tačno je da je račun Dinama odblokiran, ali zaista ne znam ko je uplatio novac jer se nisam dublje upuštao u ovu problematiku. Jedino što mogu da kažem je to da Grad Vranje nije uplatio taj novac – kaže Andonov.

LjUBITELjI FUDBALA

Ljubitelji fudbala i brojni navijači kluba sa dugogodišnjom tradicijom sada mogu da odahnu jer je sada potpuno izvesno da Dinamo neće u stečaj kako je najavljivano. Problem je, međutim, u tome što je ovaj podatak jedina belodana stvar u čitavoj priči jer niko od nadležnih nije mogao ili želeo da kaže i objasni ko je tajanstveni altruista i filantrop koji je u ovo krizno vreme bio spreman da iskešira bar sedam miliona dinara, koliko se procenjuje iznos blokade koja, pema podacima NBS, traje od 25. februara 2003. Zaljubljenik u Dinamo i fudbal koji nije mogao više da gleda kako voljeni klub propada? Ili, možda neko ko se vodi ličnim interesima pa računa da će svoje mecenarstvo naplatiti? Na osnovu čega je uplaćen novac, obzirom da su propisi koji regulišu ovu oblast veoma strogi: donacija, vraćanje dugovanja ili je novac jednostavno greškom uplaćen na račun Dinama koji je od 28. septembra u Banci Inteza uključen u platni promet? Odgovora sa nadležnih mesta nema, što dodatno podgreva maštu ne samo poslovično zainteresovane čaršije. Zoran Antić, predsednik Sportskog saveza (vidi okvir) smatra da priča o deblokadi računa spada u domen poslovne tajne Dinama, kao da se radi o nečijem privatnom a ne klubu koji finansiraju svi građani Vranja:

– Poslovanje Fudbalskog kluba Dinamo i  način na koji on radi je ipak u domenu poslovne tajne te s toga organi upravljanja klubom za materijalno finansijsko poslovanje odgovaraju Nadzornom odboru i Skupštini kluba – doslovno je odgovorio Antić na naše pitanje ko je, ako već nije lokalna samouprava, uplatio pare za deblokadu računa Dinama.

Razgibavanje: fudbaleri DinamaDobri poznavaoci prilika navode da su ozbiljne dubioze počele 2002. godine kada je klub kao predsednik preuzeo pokojni Sveta Mihajlović u dogovoru sa tadašnjim čelnicima opštine. Mihajlović je zatekao klub u rasulu, bez trenera, publike, para i sa tek nekoliko fudbalerasa. Uplate koje su stizale iz opštinskog budžeta odmah su preusmeravane na račune poverilaca, pa je sa najvišeg mesta odlučeno da se račun blokira a poslovanje Dinama poveri Sporskom savezu, a da se finansijsksi tokovi odvijaju preko računa ove organizacije, pa je u tu svrhu otvoren poseban podračun.

Vraćanje u normalne tokove poslovanja je odlagano najpre iz dana u dan, pa iz godine u godinu, a svaka namera pojedinaca da se račun odblokira završavala se na ideji. Tako je, od početnih 2.902.752,68 dinara, iznos blokade sa kamatama i sudskim troškovima više nego dupliran. Prema rečima obaveštenih ljudi, račun Dinama je do pojavljivanja donatora bio u minusu između šest i sedam miliona dinara.

 

ZORAN ANTIĆ

IMA BLOKADE, NEMA BLOKADE

Predsednik Sportskog saveza Zoran Antić na naša pitanja o deblokadi Dinamovog računa dao je šture odgovore, ali je i to bilo dovoljno da se u njima primete izvesne nedoslednosti i nelogičnosti. Pa tako on, na pitanje kada je i na osnovu koje odluke odblokiran račun Dinama, odgovara:
– Tekući računi pravnih lica kod poslovnih banaka se ne mogu odblokirati nikakvom odlukom već izmirivanjem potraživanja poverioca, a račun  FK Dinamo je likvidan već duži vremenski period.
Na pitanje koliki je bio tačan iznos blokade, Antić kaže da zaista ne zna, a na ono što svakako najviše sve zanima – ko je, ako nije lokalna samouprava, uplatio novac za deblokadu, Antić kaže da „poslovanje FK Dinamo i način na koji on radi ipak spada u domen poslovne tajne“. Antić, koji je tražio da mu pitanja pošaljemo mejlom, dalje tvrdi da Dinamo nije preuzeo nikakve obaveze prema onome ko je dao pare za deblokadu, dodajući da će se deblokada „pozitivno, u svakom pogledu“, odraziti na poslovanje kluba.
Ako je, dakle, suditi po prvom Antićevom odgovoru, do deblokade nije ni moglo da dođe obzirom da je, prema njegovoj tvrdnji, račun Dinama likvidiran; ili je, ipak, račun odblokiran, ali darodavcu, ma ko on bio, nije obećano ništa zauzvrat. Na kraju, čitaoci neka odluče kome više veruju – Antiću, koji tvrdi da je račun kluba likvidiran, ili Narodnoj banci Srbije (www.nbs.rs) prema kojoj račun Dinama u Banci Inteza ne samo da postoji, već je i aktivan, uključen u platni promet.

Direktor kluba Dejan Ivanović, koji je u Gradskom veću veću zadužen za sport, na razgovor o deblokadi Dinamovog računa pismeno nas je uputio na Sportski savez kao jedini kompetentan za iznošenje detalja o FK Dinamo, budući da je račun kluba „u statusu podračuna ovog saveza“.

ZVEZDA NIJE IZUZETAK

Ivanović je, međutim, u 696. broju našeg nedeljnika, u tekstu „Naše Dinamo-njihov katanac“ koji se bavio mogućnošću da Dinamo zbog blokade ode u stečaj, rekao da je on još 2005. imao ideju kako da se ovaj problem reši, ali da za nju nije bilo sluha ni u klubu ni u lokalnoj samoupravi:

– Dovoljno dugo sam direktor u Dinamu i znam ceo istorijat blokade. Račun je blokiran prema mojim saznanjima zbog duga od oko 600.000 dinara. Kasnije se, dolaskom novih potraživanja, uvećao. Prvo, 2005. godine stiglo je na jedan od podračuna kluba obeštećenje za našeg Dejana Stefanovića, tada igrača engleskog Portsmuta, u iznosu od 43.000 evra. Odmah sam dao predlog da se račun tada odblokira, za šta je bila dovoljna polovina obeštećenja. Nije prošao moj predlog, pare su u međuvremenu otišle gde su otišle, a Dinamo je tu gde je. Drugo, nova uprava, koja klub vodi godinu i po, nije napravila nikakav novi dug. Naše poslovanje je transparentno i uskoro će biti obelodanjeno na Skupštini kluba. Problem treba da se reši, da se utvrdi ko je odgovoran za dugovanja i da Dinamo, kao klub koji okuplja preko 300 mladih ljudi, većinom dece, u svom pogonu, nastavi da normalno funcioniše – rekao je tada Ivanović.

Kada je krajem juna objavljen ovaj tekst, stečaj Dinama činio se neminovnim, pošto je nešto ranije Odeljenje NBS u Kragujevcu 15. aprila 2010. objavilo spisak pravnih lica koja su u blokadi duže od tri godine, a na kome se našao i FK Dinamo, uz rok za deblokiranje koji klub nije ispunio i obavezu uplate avansa od 50.000 dinara za pokretanje stečajnog postupka. U međuvremenu je beogradski Trgovinski sud odbio predlog da se u KK Crvena zvezda uvede stečaj, tako da sada svi sportski klubovi u zemlji čekaju odluku viših sudskih instanci po ovoj odluci jer je teško poverovati da će Zvezda biti izuzetak. Ovo je za naše novine potvrdio i Stanimir Marković, koji je u leskovačkom Trgovinskom sudu bio zadužen za Dinamo. Prema njegovim rečima, sud je iz ovog kluba dobio obaveštenje o deblokadi, ali Marković nije mogao da nam kaže ko je uplatio novac:

– Mi smo samo obavešteni da FK Dinamo nije više u blokadi, a podatak ko je uplatio novac jednostavno nemamo niti je to u našoj ingerenciji – kaže Marković, koji nas je uputio na Odeljenje NBS u Kragujevcu, gde nam je rečeno da takav podatak ima samo poslovna banka u kojoj je račun Dinama. Ovde je naše istraživanje zaustavljeno jer poslovne banke takve podatke ne daju.

ČARŠIJSKE SPEKULACIJE

Ko je uplatio novac: AndonovJasno je, dakle, da bi Dinamo izbegao stečaj čak i u slučaju da se nije pojavio anonimni dobrotvor. Zbog toga se u javnosti ispredaju najrazličitije priče, od kojih je najaktuelnija ona o nameri lokalne vlasti da od države dobije novac za obnovu i rekonstrukciju danas potpuno devastiranog Gradskog stadiona na Šaprancu koji je u vlasništvu Grada. Prema saznanjima nekih sadašnjih i bivših „sportskih radnika“, dođe li do realizacije ove ideje, deo kolača mogao bi, nekom vrstom konverzje dugova, da pripadne i anonimnom meceni. Zagovornici ove teorije kunu se da je u jednom ćošku stadiona već viđen sportsko-poslovno-rekreativni centar. Međutim, sve ovo je u domenu spekulacije jer potvrde ovakvog scenarija nema sa nadležnih mesta. Ako je za utehu, slično je u celoj Srbiji zbog toga što još uvek nema privatizacije sportskih klubova koja se dugo najavljuje. Naravno, pod uslovom da se o tome radi, nema ničeg lošeg u plemenitoj ideji da se ruglo od kultnog Gradskog stadiona dovede u red i da tu neko uloži novac i zaposli ljude, kao što je, u krajnjoj liniji, pozitivno i to što je neko uplatio novac za deblokadu računa FK Dinamo. Problem je, međutim, jedino u tome što bi javnost morala biti obaveštena o svemu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar