Više od politike, manje od fer-pleja



Ovo nisu čista posla: Grozdana Bliznakovska, V.D. sa 10 odsto časova: Slaviša Anđelković

Ili, zašto Grozdana Bliznakovska, kandidatkinja koju je protežirao lokalni DS, nije dobila saglasnost ministra Žarka Obradovića da na funkciji direktora nasledi Branislava Janjića Biridžika – Da li je razlog njene „nepodobnosti“ zaista podatak da bi u toku mandata ispunila uslov za penzionisanje ili je, pak, reč o osveti i ružnoj podvali nekih kolega kojima zbog nečega nije simpatična



Ovo nisu čista posla: Grozdana Bliznakovska



Srednja tehnička škola u Vranju promenila je tri direktora u poslednja dva meseca. To dosad i nije bio baš uobičajen način izbora rukovodilaca u obrazovanju i u tom smislu vest jeste čudna, imajući u vidu da su svi politički dogovori unutar vladajuće koalicije (SPS-DS-NS-G17) uoči početka nove školske godine govorili da je, barem kada je reč o ovoj obrazovnoj ustanovi, postignut konzenzus da na mesto Branislava Janjića Biridžika (doveden svojevremeno za direktora kao kadar DSS, sada opozicione stranke) dođe pedagogica Grozdana Bliznakovska (favorit DS), osoba sa iskustvom rukovodioca jer je već bila direktorka pre Janjića.

Iako je Janjića podržao kolektiv škole na Nastavničkom veću (od prisutnih 95 članova kolektiva dobio 65 odsto glasova, Bliznakovska 28 procenata, 6 odsto nevažećih listića), poslednju reč kod davanja konačnog predloga ministru za imenovanje direktora ima Školski odbor (ŠO) u kome vodeću ulogu imaju demokrate.

Koliko smena direktora nije bila iznenađujuća, imajući u vidu da su iz redova demokrata još  ranije stizali signali da su nezadovoljni direktorskim učinkom Janjića, utoliko je čudnije što je, kada je izbor Bliznakovske već bio gotova stvar, ministar Žarko Obradović odbio da podrži takav predlog ŠO Tehničke škole. Iz Ministarstva je stiglo samo kratko obrazloženje iz koga, recimo, samoj Bliznakovskoj ništa nije jasno. Na tom papiru, ispostavlja se, samo je citiran član 60, stav 10, Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

MINISTAR NE DAJE SAGLASNOST

Kako nam je prenela Bliznakovska u tom dopisu bukvalno piše: „Akt o odbijanju saglasnosti donosi ministar ako se u postupku utvrdi da odluka (ŠO, p.a.) nije doneta u skladu sa zakonom ili se njenim donošenjem dovodi u pitanje nesmetano obavljanje delatnosti ustanove“.  

 

– Ako vi iz ovoga vidite pravi razlog nedavanja saglasnosti, onda ga vidim i ja. Zanimljiviji momenat je da je to davanje ili odbijanje saglasnosti trebalo da, prema propisma, stigne u roku od trideset dana. Kako reakcije ministra u tom pereiodu nije bilo, ja sam po odluci ŠO postavljena za direktora. Samo tri dana nakon toga iznenada je došlo rešenje o nedavanju saglasnosti iz ministarstva. Posle takvog raspleta događaja, ja vrlo ozbiljno sumnjam da tu nisu čista posla – kaže Bliznakovska.

Ona potencira da uopšte nije važna nezvanična priča koja se ovih dana pominje u javnosti da je nedavanje saglasnosti direktna posledica ukazivanja prethodnog direktora Janjića ministarstvu na podatak da je Bliznakovska pred penzijom.

– To je priča bivšeg direktora. On je pominjao i insistirao da ja treba da odem u penziju. Međutim, razmišljajte logički, da li sam uopšte mogla biti kandidat za ŠO ako sam pred penzijom? Ne bi li me oni u tom slučaju eliminisali kao kandidata?! – razmišlja glasno Bliznakovska.

Nebojša TRAJKOVIĆ, potpredsednik GrO DS koji pokriva resor obrazovanja, kaže da je Bliznakovska za ovu stranku bila dobar kandidat nakon što je pažljivo analizirano ono što je ona radila kao direktor u ranijem mandatu.

SLAVIŠA ANDjELKOVIĆ, V.D. DIREKTORA
V.D. sa 10 odsto časova: Slaviša Anđelković
U prosvetnim krugovima je prilikom izbora demokrate Slaviše ANDjELKOVIĆA za v.d. direktora Tehničke škole zamerili što je izbor pao na čoveka koji ima mali fond časova.
– Jeste da sad imam mali fond časova, nekih deset odsto, ali sam na trideset odsto fonda časova primljen 2002. godine. U školi sam dakle osam, devet godina. Predlog je bila Grozdana, ali ministarstvo nije dalo saglasnost i tako sam ja postavljen. Od kako sam na novoj dužnosti funkcionišemo bez problema, nema zastoja u nastavi, u kolektivu vlada korektna atmosfera i nema turbulencija – kaže Anđelković.

– Ispostavilo se da bi jedan deo novog mandata mogla da radi, a drugi ne jer bi u toku mandata ispunila uslove za penziju. Takvo je bilo tumačenje ministarstva u telefonskom razgovoru kada smo tražili opširniju informaciju nakon što je ministar prosvete poslao prvobitno šturo objašnjenje. To je zvaničan stav, sve ostalo je na nivou pretpostavki – ukazuje Trajković.

On objašnjava da je u nastavku DS morao da ponudi drugog kandidata i da je izbor pao na tridesetsedmogodišnjeg Slavišu Anđelkovića, profesora fizičkog vaspitanja u ovoj školi. On je u nastavku i postavljen za vršioca dužnosti do izbora novog direktora.

– Reč je o mladom, korektnom čoveku, ali i iskusnom profesoru. On preuzima školu na jedno izvesno vreme, a najduže ako se ne varam na šest meseci. Tačnije, dok se neke stvari u školi ne srede i iskristalizuju. Velike su šanse da on bude naš kandidat kod postavljanja novog direktora nakon v.d. stanja, ali da ne žurimo sa tom pričom – kaže Trajković. 

Bilo kako bilo, izbor Bliznakovske sprečen je na nadasve čudan način, nakon najverovatnije najkraćeg direktorovanja jedne osobe u istoriji vranjskog obrazovanja. Za to je, naravno, valjalo pripremiti „teren“, a šuška se da je svemu kumovao neko iz škole. Bivši direktor Janjić nije baš bio raspoložen da o ovoj temi govori za novine.

– Na odmoru sam. Bilo je dosta pritisaka i trauma. Sada sam van te priče i mislim da nema smisla da bilo šta komentarišem. Čestitao sam novom v.d-u, imam svoje časove i nakon odmora se vraćam redovnom poslu nastavnika fizičkog vaspitanja. Mislim da sam se s jedne strane „spasio“, a sa druge smatram da nije u redu što se politika meša u škole – nije baš ravnodušan Janjić.

NEKO JE BIO TUŽIBABA

Uglavnom, prema pismenoj dokumentaciji kojom raspolažu „Vranjske“, Janjić je, ne zna se da li na svoju inicijativu ili na zahtev ministarstva, 30. avgusta u Beograd poslao pismenu potvrdu (vidi kopiju) u kojoj piše: „Grozdana Lazara Bliznakovska, rođena 18.5.1950. godine u selu Katun, zaposlena je u Tehničkoj školi na radnom mestu pedagoga. Obavljala je poslove direktora od 2002. do 2006. i stekla jedan od zakonom predviđenih uslova za penziju, što znači da na dan 31. avgust 2010. ima 35 godina i 11 meseci radnog staža i 60 godina i četiri meseca života“.

USLOVNA OSUDA

Srboljub MILOSAVLjEVIĆ, portprarol Osnovnog suda u Vranju, nakon uvida u sudsku arhivu, potvrdio nam je da je Grozdana Bliznakovska 1981. godine bila uslovno osuđena pred ovim sudom.
– Ne mogu da vam kažem za koje delo, ali je ta presuda brisana iz kaznene evidencije – kaže Milosavljević.
Brisanje presude se tretira kao da Bliznakovska nikada nije ni osuđivana.

 

Međutim, nagađa se da je ministru Obradoviću neko dostavio još neke informacije koje žešće kompromituju Bliznakovsku kao kandidata.

– Najniži udarac je to što je neko upoznao ministra sa podatkom da je Bliznakovska 1981. godine kao pedagog škole, navodno, osuđena za zloupotrebu položaja i falsifikovanje nekog dokumenta u školi (vidi okvir). Navodno je tim papirom sebi dala za pravo da obavlja neke druge dužnosti na poslu za koje nije bila ovlašćena. Neko je dojavio i da je tadašnji SUP protiv nje podneo krivičnu prijavu. Dostavljen je podatak o otvorenoj istrazi protiv nje u predmetu sa oznakom Ki.636/81, te da je potom izrečena i presuda u predmetu pod oznakom Kbr. 799/81.

I to nije sve. Neko se, izgleda, potrudio da do ministarstva stignu dva zapisnika Prosvetne inspekcije od 28. decembra 2005. i 20. marta 2006. godine (na njima su potpisi Bliznakovske i prosvetnih inspektora Slavke Stojanović i Dobrija Stevanovića) u kojima se nakon nadzora u školi Bliznakovskoj zameralo zbog više propusta. Najpre, zbog za navodne propuste u organizovanju ekskurzije treće godine u školskoj 2005/2006. godini (planiranje nije uradila stručna komisiji, ekskurzija trajala duže od tri radna dana, nije bilo vođe puta, izveštaj o ekskurziji nije usvojilo Nastavničko veće, ni ŠO što je suprotno važećim propisima). Zapisnikom iz 2006. konstatovan je da direktorka nije postupila po naloženim merama, što je, navodno, bio razlog za njeno razrešenje. U zapisniku se dodaje i da će takva mera biti predložena Skupštini opštine na razmatranje.

I tako je neko ovim papirima „nakitio“ Bliznakovsku, a posledicu smo videli. Samo, da ne zaboravimo, ovakvi i slični diretorski grehovi dešavali su se i u drugim školama, pa su rukovodioci „pokrivani“ i gledalo im se kroz prste. No, ipak je Grozdana iz DS, a front koji je uspostavljen protiv nje očigledno dolazi iz druge političke „kuhinje“. A i ministar je socijalista. A Grozdana nije.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar