Prvoborci i istomišljenici



Drugarski susret na poslednjem sajmu knjiga u Beogradu: Tadić i Mihailović

Posle godinu i po dana natezanja, Gradsko veće (GV) prošle nedelje je uputilo rešenje Književnoj zajednici „Borisav Stanković“ u kome stoji da su dužni da se u roku od petnaest dana isele iz Pribojčićeve kuće u kojoj bespravno borave dvadeset godina



 



Drugarski susret na poslednjem sajmu knjiga u Beogradu: Tadić i MihailovićPošto mu je uručeno rešenje, urednik KZ Miroslav Cera MIHAILOVIĆ  je reagovao “ko oparen” sazvavši odmah konferenciju za odabrane novinare  (“Vranjske”, kao ni dopisnike beogradskih medija uredno ne poziva). U prilogu koji je snimila ekipa RTV Vranje, Mihailović je izjavio kako “KZ, naravno, ovu odluku neće ispoštovati” i dodao da je o svemu obavestio predsednika države, resornog ministra i gradske čelnike (vidi okvir):

 

– Odluka je skandalozna i inspirisano od grupice ljudi iz gradske vlasti – kazao je Mihailović.

Podsećanja radi, GV je na svojoj sednici održanoj još 26. aprila jednoglasno donelo odluku o skidanju KZ sa budžeta, zbog toga što urednik MIHAILOVIĆ nije podnosio finanijske izveštaje o poslovanju.

UDRUŽENjE KNjIŽEVNIKA VRANjA

Povodom najnovijih dešavanja oko iseljavanja KZ iz Pribojčićeve kuće, zamolili smo Zorana S. NIKOLIĆA, predsednika UO Udruženja književnika Vranja, za komentar.
– Miroslav Cera Mihailović nije naš član, a Udruženje je početkom godine odlučilo na Skupštini da se ne oglašava u vezi sa njim – kazao je Nikolić.

Napominjemo da je ovu poslednju, kao i odluku o skidanju sa budžeta, jednoglasno donelo GV, telo koje je legitimno izabrano i u kome sede predstavnici svih stranaka vladajuće koalicije, uz “aminovanje” Miroljuba Stojčića, gradonačelnika.

U rešenju kojim se nalaže iseljenje KZ iz Pribojčićeve kuće stoji da će objekat,  jedna od najstarijih kuća u Vranju koja  je pod ingerencijom grada, biti namenjen održavanju kulturnih manifestacija sa različitim sadržajima, te da je u skladu sa tim za dalji rad KZ obezbeđen adekvatan prostor u Bloku pošta -banka, gde se već nalaze prostorije sličnih udruženja. Rešenje je potpisao Igor Andonov, zamenik gradonačelnika Vranja.

Međutim, Mihailović kao da ne haje za sve ovo. On je na konferenciji pokazao pismo podrške sa potpisima pisaca-istomišljenika kojim se traži da Književna zajednica ostane u Pribojčićevoj kući. Pokazivao je i nekakvu peticiju koji su, navodno, potpisivali građani, ali u nju nismo imali uvid.

Kako je njegovo insistiranje da ostane u kući, koju smatra svojom privatnom rezidencijom, već poprimilo oblik farse, reagovao je i Nebojša LjUBIĆ, načelnik Gradske uprave:

– Mihailović se na ovaj način ruga odlukama GV. Nije logično da on više tamo boravi,   jer KZ više nije na budžetu a Mihailović ne prima platu od Grada. Po toj logici sva udruženja imaju pravo da dobiju po jednu kuću i da ih Grad izdržava! Nadam se da će ispuniti  odluku koja je donesena. Ukoliko to ne učini, mi ćemo postupiti po zakonu i iseliti ga. Nadam se da do toga neće doći – jasan je Ljubić.

 

PISMO TADIĆU I DRUGOVIMA

“Dve godine već traje medijska i politička hajka na Književnu zajednicu „Borisav Stanković“ i njenog glavnog i odgovornog urednika Miroslava Ceru Mihailovića, koja je poslednjih meseci posebno intenzivirana. Osnovni cilj ove hajke jeste da se KZ „Borisav Stanković“ oduzmu svi uslovi za normalan rad, a da se Miroslavu Ceri Mihailoviću ugrozi i egzistencija i mogućnost da profesionalno deluje u svom rodnom gradu. Hajka koju, na jednoj strani vodi list Novine Vranjske a na drugoj deo lokalne vlasti, već od početka je bez premca po svom staljinističkom karakteru i predstavlja otvoreno ruganje samoj ideji demokratije i vrednostima koje ona podrazumeva. Svesni posledica koje ova hajka već ima i po Književnu zajedncu „Borisav Stanković“ i po Miroslava Ceru Mihailovića, ali i poatmosferu u našem javnom i kulturnom životu, tražimo da ona bude zaustavljena, da se Književnoj zajednici „Borisav Stanković“ omogući da ostvaruje programske ciljeve zbog kojih je osnovana, a Miroslavu Ceri Mihailoviću garantuju osnovna ljudska i građanska prava. Vreme za akciju ističe – pamet u glavu”!!!

 

ZAJEDNICA PO NOVOM ZAKONU
Kako saznajemo, organizovanje “Borine nedelje” preuzeće Grad. Projekat je urađen, a pored novog Stručnog žirija, Umetničkog saveta i Organizacionog odbora podrazumevaće i jedan značajan broj novina o čemu ćemo tek pisati.
Ali, to nije sve: Književna zajednica „Borisav Stanković“ moraće da reguliše svoj budući status u skladu sa Zakonom o udruženjima. Naime, po starom Zakonu oni su svrstani među umetnička udruženja, a u novom takva odrednica više ne postoji. Umesto toga, predviđeno je pripajanje, spajanje i podela udruženja (članovi 46, 47 i 48), prestanak rada i brisanje iz Registra (kod Agencije za privredne registre), čime se gubi status pravnog lica (član 49).
To faktički znači da KZ, koja je registrovana kao strukovna organizacija u rangu Udruženja književnika Srbije (UKS) i u svom Statutu napisala da su oni „dobrovoljna staleška organizacija književnika, naučnika i umetnika osnovana radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva“, tek treba da obavi registraciju jer više nema status pravnog lica (član 7).
Samim tim i UKS, čija Podružnica deluje u okviru KZ “Borisav Stanković“ i na koju se ovi stalno pozivaju, će morati da se registruje i da usaglasi svoj Statut sa novim odredbama Zakona o udruženjima. U još nezahvalnijoj poziciji je Srpsko književno društvo (SKD), čiji Ogranak takođe deluje u okviru KZ, a koje do danas nema čak ni status zakonske organizacije.

 

 

KONTRA STAV
Pismo podrške KZ potpisalo je 186, kako reče Mihailović, “uglednih književnika iz Beograda”, s tim što su za samo njih četrdeset navedeni matični brojevi. Većina su članovi Udruženja književnika Srbije (UKS), tu i tamo neko iz društva koje je nastalo odvajanjem od njih – Srpskog književnog društva (SKD). Zanimljivo je da je većina vedeta UKS, potpisnika peticije, bila u Internacionalnom komitetu za odbranu Slobodana Miloševića, sada su u članstvu Komiteta za istinu o Radovanu Karadžiću ili u različitim udruženjima koja otkrivaju planetarnu istinu o Hagu.
Potpisnici su, uzmeđu ostalih, Miroslov Toholj, Marko Nedić, Miljurko Vukadinović, Aleksandar Jerkov, Brana Crnčević, Svetlana Velmar – Janković, Slobodan Rakitić, Matija Bećković, Gojko Djogo, Predrag Bogdanović Ci, Rajko Petrov Nogo, Gojko Tešić, a iz Vranja – Sunčica Denić i Slađan Milošević.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar