Otac osumnjičen za zlostavljanje ukućana



Nisam nasilnik: Slađan S., Majka je u apatiji: Julija Stošić

Ocu Slađanu S. maloletna ćerka poručila da je ostala u drugom stanju jer želi da mu napakosti zato što je bio nasilan prema supruzi i deci – Ćerka želi da se uda za Ć.M. (20) sa kojim je zatrudnela, a ni on nema ništa protiv – U Centru za socijalni rad tvrde da je otac Slađan brutalni porodični nasilnik i da je devojčica u trudnoći videla put ka izlasku iz takvog okruženja – Majka i ćerka smeštene na sigurno mesto kao žrtve nasilja u porodici



Nisam nasilnik: Slađan S.– Novinari, pomozite, moja maloletna ćerka je trudna – ponavljao je čak i za vrlo neprijatne stvari naviknuto novinarsko uvo šokantnu rečenicu oniži muškarac srednjih godina kada je prošlog petka, držeći za ruke dva deteta koja nemaju više od po deset godina, ušao u redakciju „Vranjskih“.



Čovek koji se predstavio kao Slađan S. (33), meštanin jednog sela u okolini Vranja, hteo je da svoj kompleksan problem objasni novinaru u jednom dahu, saopštavajući da su mu supruga G. (28) i trudna ćerka, inače trinaestogodišnjakinja i najstarija od troje dece, nedavno napustile porodičnu kuću. A, navodno, nadležni organi nemaju sluha za njegova očinska i supružnička prava, pa bi da sve da u novine. 

POSLEDICE …

Priča je u startu i bez dileme vrlo osetljiva. Zahteva novinarsku opreznost, pa narednog dana potpisnik ovih redova i Slađan razgovaraju u četiri oka, u porodičnom domu u tom selu. Tamo zaista nema njegove supruge i trudne ćerke, najstarijeg Slađanovog deteta. Okolo trčkaju sinčić i mlađa ćerka.  

– Supruga i starija kći su u Prihvatnoj stanici (ekvivalent sigurnoj kući) u Vranju – objašnjava Slađan.

 

Logično novinarsko pitanje je – zašto su otišle od kuće?

– Prijavile su me policiji za nasilje u porodici. Supruga je tamo pokazivala da navodno ima modrice, da je tučem. Ali, u životu je nisam takao. Ni ćerku – garantuje Slađan.

Dodaje da, kao osoba koju su roditelji napustili u detinjstvu, prema supruzi i sopstvenoj deci postupa kao savestan muž i otac.

– Nezaposlen sam. Po ceo dan radim privatno samo da bih njima obezbedio normalne uslove za život. Najteži sukob sa suprugom bio je verbalni i to kada sam saznao da je ćerka trudna – ispoveda se.

MAJKA JE U APATIJI

Julija Stošić, starateljka devojčice, napominje da je osim detetovih važno zaštititi i interese majke kojaG. je u apatiji: Julija Stošić je primarna žrtva nasilja u porodici. Ona je, prema rečima naše sagovornice, svojevremeno pred predstavicima Centra izjavila da je saglasna sa tim da njena ćerka zasnuje bračnu zajednicu sa Ć.M.
– Posle toga je preživela pravu torturu od muža da povuče tu izjavu – otkriva Stošićeva i dodaje da je G. u trećoj fazi viktimizacije, „u jednoj vrsti apatije u kojoj negira svaku pomisao da za nju ima spasa“.
– Za nju je ovo dete snaga, jer je ono prvo reklo: „Ne, tako ne treba da živimo“. Ona je potvrdila da je otac pribegavao nasilju uglavnom noću, kada deca ne mogu da to vide, a da je devojčica majku spašavala tako što bi rekla da je boli stomak i zvala je da pređe u njen krevet. Ovo je tipičan slučaj kada dete preuzme onoliku odgovornost koliku ne može da podnese da štiti svog roditelja. I onda imamo ovakve posledice – zaključuje Stošićeva.

Ali, ako je porodica živela u slozi, bez trzavica i bilo kakve vrste socijalnog nemira, otkud devijantno ponašanje devojčice? Kako je tako mlada osoba ostala u drugom stanju?

– To ne znam – kaže otac – ali znam da su ćerka i supruga krile od mene da je trudna. Išle su kod lekara na preglede, a mene lagale da je to zbog prehlada.

Geneza dešavanja u poslednjih mesec dana govori da je Slađan još 5. oktobra ove godine ostao potpuno sam u kući. Supruga G. je sa troje dece pobegla u Prihvatnu stanicu za žrtve nasilja u Vranju. Slađanu, navodno, nije jasno od čega je pobegla.

– Vratila se sa decom kući posle nedelju dana – kaže naš sagovornik.

Slađan napominje da je bio potpuno šokiran kada je ćerkina trudnoća definitivno potvrđena 8. oktobra ove godine nakon ginekološkog pregleda u Dispanzeru za žene. Ispostavilo se da je devojčica u tom momentu trudna već šest nedelja.

Kada su se posle prvog bekstva od kuće vratili iz Prihvatne stanice, trudna ćerka je, prema očevim rečima, odmah taksijem otišla kod Ć.M. sa kojim je ostala u drugom stanju.

– Ljutito mi je odbrusila da odlazi od kuće, da će ostati da živi kod Ć.M, inače Roma poreklom iz Gnjilana, da ga voli i slično. Vratila se posle sat vremena. Vređala me, govorila da joj ne mogu ništa, da će se po bilo koju cenu udati. S tim kao otac ne mogu da se složim. Ona je maloletna – kaže Slađan.

Narednog dana, devojčica, navodno, opet odlazi kod Ć.M. Slađan prijavljuje policiji da je pobegla.

– Dragan Petković, dežurni socijalni radnik Centra za socijalni rad (CSR), uz pomoć policije vraća mi ćerku 14. oktobra uveče. Sačinjavaju zapisnik i saopštavaju mi da će ćerka biti smeštena u Prihvatnu stanicu. Prinudili su me da potpišem taj papir. Posle pet dana, 19. oktobra oko 6 ujutro, od kuće beži i supruga. Od tada su obe u Prihvatnoj stanici.

Slađan dodaje da potom počinje svakodnevno da obilazi Centar za socijalni rad, ali da tamo nemaju razumevanja za njegova prava.

– Govore mi da sam nasilnik, da će mi supruga i ćerka do daljeg biti u Prihvatnoj stanici, da će mi oduzeti i ostalo dvoje dece – kaže Slađan.

…I UZROCI TRUDNOĆE

U svakoj priči, posebno kada je ovako osetljiva i složena, mora se čuti „druga strana“, a posebno mišljenje stručnih ljudi. A tu se susrećemo sa stvarima nimalo povoljnim po oca.

Ć.M.

NISAM ZNAO DA JE MALOLETNA

Dvadesetogodišnji Ć.M, pristigao krajem devedesetih u Vranje kao raseljeno lice romske nacionalnosti iz Gnjilana, kaže da je devojčica njega prva kontaktirala pre dve i po godine preko SMS poruka.
– Nabavila je moj broj preko druga i dopisivanje je trajalo do pre tri meseca kada smo se prvi put videli i otpočeli vezu. Odlazio sam u njihovu kuću kada otac nije bio tu i njena majka G. nije imala ništa protiv naše veze. Čak nam je pružala podršku.
Ć.M. kaže da u početku nije znao da je devojčica maloletna, jer ga je ubeđivala da je maturantkinja Srednje ekonomske škole u Bujanovcu.
– I kad sam saznao pravu istinu, nisam se ljutio. Tačno je da je ona zatrudnela sa mnom, priznajem da sam ja otac. Ali, mi se volimo. Njena majka i moji roditelji žele da ona rodi to dete i da živimo zajedno.
Dodaje da je dobio dozvolu upravnice Prihvatne stanice da  svakodnevno viđa devojku.
– Nosim joj hranu i sve ostalo što treba. Priče da sam je na silu zaveo, da sam je iskoristio, samo su plod očeve mašte. Sve je bilo dobrovoljno.

 

Julija STOŠIĆ, socijalni radnik CSR (ovih je dana određena za staratelja maloletne trudne devojčice), kaže da je čak i devojčica u razgovoru s njom izrazila želju da govori za novine, ali da je zbog sudskog postupka koji je ovih dana zakazan protiv Ć.M. (zbog obljube nad maloletnim licem) u kome će svedočiti ona i njena majka, za devojčicu taj postupak prioritet zbog čega sve ostalo može da čeka.

– Otac, došavši u redakciju vaših novina – kaže Stošićeva – pokušava da pomeri fokus sa suštine priče. A suština je da je on godinama unazad ispoljavao nasilje prema svim članovima porodice. Tortura je trajala godinama. Supruga ima medicinsku dokumentaciju više lekara specijalista o zadobijenim povredama. Zbog toga je protiv njega podneta krivična prijava. I to ne samo za nasilje prema ženi, već i prema troje maloletne dece. Time što je devojčici postavljen neposredni staratelj iz CSR, njegovo je roditeljsko pravo stavljeno van snage.

Stošićeva dodaje da Slađan, zadržavši dva deteta kod sebe, „primorava suprugu na dalju saradnju, preteći joj da decu više nikada neće videti ako ne bude po njegovom“. Naša sagovornica iz CSR naglašava da su mnogi interesi devojčice u ovom momentu ugroženi. Ali i da ljudi iz sistema socijalne zaštite ništa ne prepuštaju slučaju, kako tvrdi otac, već brinu o svakom detalju. O tome govori činjenica da je pretporšle nedelje održan sastanak (tzv. „konferencija slučaja“), a prošle sedmice i revizija „konferencije“ u kojoj su osim stručnjaka CSR učestvovali predstavnici škole, Zdravstvenog centra, pravosuđa, Prihvatne stanice i policije.

– Napravljen je tim od profesionalaca u svojim oblastima koji je sagledao zdravstvene, obrazovne, socijalne, pravne interese i potrebe devojčice. Taj tim će joj biti puna podrška u zaštiti njenih interesa. On će odlučiti šta je za devojčicu najbolje, kao i da li će ona to dete roditi – naznačava Stošićeva.

Ona dodaje da otac pokušava da prikaže kako navodno problemi u njihovom domu počinju od ćerkine trudnoće.

– Međutim, reč je o nečemu što već dugo postoji u toj porodici i njegovom nasilnom odnosu prema ukućanima – zaključuje Stošićeva dodajući da se to ogleda u stavu devojčice koja je „umesto da od oca dobije toplinu i ljubav preko trudnoće potražila put izlaska iz te porodice“.

Stošićeva na kraju kaže da je i samu devojčicu pitala šta oseća prema ocu.

– Ne osećam ništa – prenosi nam reči trinaestogodišnjakinje njena trenutna starateljica.

 

G.S, MAJKA

TORTURA DUGA PETNAEST GODINA

Majka maloletne devojčice G.S. (28)  u telefonskoj izjavi za „Vranjske“ iz Prihvatne stanice kaže da je suprug fizički i psihički maltretirao od udaje, dakle poslednjih petnaest godina.
– Više nisam imala snage da podnesem batine i psihičku torturu. Prekipelo mi je poslednjeg puta kada mi je slomio zub. Tada sam pobegla od kuće sa decom i prijavila ga policiji i Centru. I deca znaju koliko me maltretirao.
G. objašnjhava da nema nameru da se vrati kući, ali je zabrinuta za sudbinu još dvoje dece koja se i dalje nalaze kod oca. Ona dodaje da nema drugi izbor nego da podrži ćerku i njenu vezu sa Ć.M, a da će o trudnoći odlučiti stručni ljudi.
– Ako se moja ćerka i taj mladić vole, ja tu ne mogu ništa – pomirljivo će G.

 

DRAGAN PETKOVIĆ

Ć.M. JE KOREKTAN

Socijalni radnik CSR koji je smestio devojčicu u Prihvatnu stanicu kaže da je bio u porodičnoj kući Ć.M. i da se tamo video s njegovim roditeljima.
– On je pred roditeljima rekao da želi da bude s tom mladom devojkom, ima pozitivan odnos prema njenoj trudnoći i ponaša se vrlo korektno. S druge strane, otac devojčice je u našoj ustanovi okarakterisan kao nasilnik i od takvih ljudi se i ne traži saglasnost, niti potpis da mu se dete smesti u Prihvatnu stanicu, tako da nema govora da je  on bilo šta potpisivao, posebno ne silom – kaže Petković.

 

TUŽBE I KRIVIČNE PRIJAVE

Policijska uprava (PU) Vranje podnela je krivičnu prijavu protiv Ć.M. (20) zbog osnova sumnje da je počinio krivično delo „obljuba nad detetom“ iz člana 180/2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika. U ovom slučaju istraga je počela juče (sreda) kada su saslušavani svi neposredni učesnici.
U PU Vranje takođe nam je potvrđeno da je podneta krivična prijava i protiv Slađana S.(33), oca, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo „nasilje u porodici“ iz člana 194 stav 1 Krivičnog zakonika.
Slađan nam je potvrdio da je u vezi krivične prijave protiv njega saslušavan u Osnovnom tužilaštvu. On sam tvrdi da je podneo krivičnu prijavu protiv ćerke i supruge za navodni nestanak nekih dragocenosti iz kuće.

 

SMILjA NIKOLIĆ, PSIHIJATAR

DEVOJČICA NIJE SPREMNA DA RODI

Načelnica Dispanzera za mentalno zdravlje, psihijatar Smilja NIKOLIĆ, kaže da je tročlani tim lekara ove ustanove, nakon detaljnih pregleda ukupnog stanja devojčice, zaključio da ona nije ni psihički, ni fizički spremna da rodi.
– Veliki je rizik da devojčica od 13 godina, koja je nedovoljno razvijena u pshofizičkom smislu, rodi dete. Pitanje je šta će reći ginekolozi, da li je njena karlica spremna da izdrži porođaj i mogu li nastati neke druge poteškoće.
Nikolićeva napominje da je imala samo jedan susret sa devojčicom i da je ona tom prilikom bila vrlo arogantna.
– Sa njom je bilo teško pričati. Samo je ponavljala da želi da živi kod tog momka. Devojčica je nesvesna da će ona tek biti naš pacijent, jer trudnoću kod tako mlade osobe, ako je ginekolozi odobre, treba ispratiti, što ne bi bio nimalo lak zadatak – kaže Nikolićeva.
Ona dodaje da su slični slučajevi u Vranju poznati samo kod romske populacije, ali naglašava da je reč o nešto starijim devojkama uzrasta od petnaest, šesnaest godina, te da fizička konstitucija kod Romkinja omogućava da se čak i u takvim situacijama iznese trudnoća bez većeg rizika.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar