Žele da nas disciplinuju



Mi radimo po najvišim profesionalnim i evropskim standardima. Ako nas u tome neko bude sprečio, imaće posla i sa naših slušaocima i gledaocima koji imaju iskustvo u odbrani ove medijske kuće



 

– U četvrtak, 04. novembra 2010. godine, po nalogu Višeg tužilaštva iz Beograda, nekoliko inspektora Policijske uprave u Vranju, počelo je  “istragu“ u RTV „Spektri” u Bujanovcu, koja emetuje program na albanskom jeziku” – stoji u prvoj rečenici saopštenja za javnost, koje je u ime ove meijske kuće potpisao direktor Jeton Ismaili.



PO PORUDžBINI

Saopštenje o “represivnoj akciji policije” sutradan je prosleđeno kabinetima predsednika Srbije i predsednika Vlade, kancelariji Koordinacionog tela za jug Srbije, Ministarstzvu kulture, Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL), novinarskim udruženjima, domaćim  i inostranim medijskim organizacijama i ambasadama nekoliko zapadnih zemalja u Beogradu. Povod za ovu iznenadnu „posetu” bila je prijava RATEL-a, jer ova medijska kuća, navodno, emituje program bez dozvole. Zato inspektori nisu imali nimalo lak zadatak. U policijskom nalogu je stajalo da „pročešljaju” poslovanje RTV „Spektri” u poslednje tri godine, da provere dokumenta o registraciji i da provere sadržaje iz programske šeme.

PU VRANjE BEZ ODGOVORA

Zoran KRSTIĆ, načelnik Odeljenja kriminalističke policije PU Vranje nije u ovom momentu mogao da komentariše kontrolu u TV Spektri:
– Policija će imati svoj stav za naredni broj baših novina – rekao je Krstić

– Smatramo da su se ovakvim poručenim zahtevima, inspektori i njihovi nalogodavci, grubo obrušili na naš status i uređivačku politiku , što je protivno svim zakonima Republike Srbije – kaže direktor Ismaili.

U redakciji ovog najuticajnijeg albanskog elektronskog medija kažu da policijsku akciju doživljavaju kao nameru države usmerenu ka diskriminaciji Albanaca, posebno njihovog prava da budu informisani na maternjem jeziku.

– Umesto da državne strukture i kompetentne agencije, shodno evropskim standardima, stvore mogućnost Albancima da imaju još jedan radio na maternjem jeziku, one se ponašaju obratno – traža način da zatvore i postojeće albanske medije, bez obzira što u ovoj opštini  živi oko 60 odsto Albanaca – kažu u ovoj redakciji.

Nedžat Beljulji, vlasnik RTV „Spektri” i poznati albanski biznismen, kaže da zna odakle „duvaju vetrovi”. On kaže da je javni interes osnovna formula na kojoj ova medijska kuća zasniva svoju programsku politiku, a da se taj cilj ostvaruje visokim profesionalnim standardima i retorikom bez dlake na jeziku. On primećuje da takvi standardi ne odgovaraju političkim vodonošama i mediokritetima ne samo u albanskim strukturama lokalne vlasti. Klevete i laži su realnost ove televizije, a to, kaže Beljulji, vide i građani čiji su servis.

– Upad policije dokaz  je da određena politička grupacija promenila taktiku obračuna, jer je umorna od dosadašnjeg načina borbe. Sa verbalnih pretnji telefonom, SMS, elektronskom poštom, ličnim kontaktima najpre su prešli na fizičke upade i obračune, a sada je formirala front borbe protiv TV u koji su uključene i neke institucije sistema.

VELIKI ALBANCI

On, kao primer navodi dobru saradnju RTV „Spektri” sa tek formiranim Nacionalnim savetom Albanaca i Partiom za demokratsko delovanje na svim nivoima – od predsednika Rize Halimija do poslednjeg direktora u nekom javnom preduzeću.

– Mi u našoj misiji najveće probleme imamo od takozvanih velikih Albanaca kojima je patriotizam – zanimanje. Onih, kojima su usta puna pravde, a gde god stignu na državu Srbiji bacaju drvlje i kamenje. To su političke strukture koje učestvuju u vlasti a nisu iz redova srpske zajednice – ističe Beljulji.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar