Vranjanac u najboljoj petorci Evrope

Eko Taxi Vranje

Janković - Košarkaški lider u Evropi

Za FMP Železnik igrao sam Evroligu za juniore u Parizu. To je selekcija do 18 godina, iako imam 16. Tu sam izborio mesto u prvoj petorci turnira
Janković - Košarkaški lider u EvropiNikola Janković (16) ponikao je u školi KK Ekonomac, a danas je standardan reprezentativac Srbije u svojoj selekciji i član juniorske ekipe FMP Železnik. Igra na poziciji krilnog centra, odlikuje se skočnošću, brzinom, okretnošću i dobrom realizacijom.

– U FMP sam napredovao i mnogo postigao. Košarkom se bavim profesionalno, i znam da me tek očekuje naporan rad i odricanje – kaže za „Vranjske“, Nikola Janković.

Košarku je počeo da igra u Vranju, u KK Ekonomcu.

– KK Ekonomac je bio poznat po radu sa mlađim selekcijama i košarkašku azbuku sam tamo savladao. Za svoj razvoj zahvalan sam trenerima Nenadu Petroviću i Cvetku Simonoviću, kao i Marjanu Stanojkoviću koji je sada trener u KK Panteri – kaže Janković.

U FMP Železnik je prešao 2007. godine, nakon međusobnih susreta ekipa regiona.

– Bio sam na razvojnom trenažnom kampu u Požarevcu i tada smo igrali mečeve između regiona u Srbiji. Igrajući za region istočne Srbije zapažen sam i pozvan da pređem u FMP Železnik. U dogovoru sa ocem, krenuo sam put Beograda i nisam pogrešio. Došao sam u najbolju košarkašku školu u Evropi. U pionirima me je trenirao Milovan Bulatović, u kadetima Milan Mandarić, a sada u omladincima Vanja Guša. Sve su to vrhunski treneri – navodi Janković.

Mladi košarkaš, igrajući za mlađe selekcije Železnika odmah je skrenuo pažnju na sebe i dobio poziv da igra za reprezentaciju Srbije.

– Igrao sam za kadetsku reprezentaciju Srbije na evropskom prvenstvu u Baru u Crnoj Gori. Izabran sam u prvu petorku šampionata. Potom sam nastupio za reprezentaciju Srbije do 17 godina na Svetskom prvenstvu u Hamburgu u Nemačkoj. Za FMP Železnik igrao sam Evroligu za juniore u Parizu. To je selekcija do 18 godina, iako imam 16. Tu sam izborio mesto u prvoj petorci turnira – ističe Janković.

PROFIL

Ime i prezime: Nikola Janković
Mesto rođenja: Vranje
Klub: KK Ekonomac, FMP Železnik
Mesto u timu: krilni centar
Visina/težina: 202 cm. /105 kg.

 

Svakom igraču u sećanju ostaju neke utakmice. Svoju briljantnu igru protiv kadeta Partizana ne može da zaboravi.

– Bilo je to na završnom turniru za prvaka Srbije. Partizan smo pobedili sa 20 koševa razlike, a ja sam postigao 37 poena.

Očekuje da nastavi sa napredovanjem i postane profesionalni košarkaš. Nikola ne krije da sanja o američkoj NBA.

– Moj jedini cilj za sada je da budem prvotimac FMP, kluba u kome sam postao to što sada jesam. A, trenutno sam među prvih pet igrača u Evropi za svoje godište. Uspeo sam zahvaljujući talentu, ali ništa ne bi bilo bez svakodnevnog treniranja i profesionalnog odnosa prema košarci. Dnevno treniram šest sati i to valjda sve govori – završava priču Janković.

 

 

EVROPA – TOP 5 – 1994. god.

1.Darijo Šarić (KK Zagreb, Hrvatska)
2.Albert Hams /Huventud, Španija)
3.Nikola Janković (FMP Železnik, Beograd)
4.Burak Jildizi (Efen pilsen, Turska)
5.Vasilije Micić (Mega Vizura, Srbija).

 

 

 

 

 

 

 

 

   • Ostavi komentar