Od tri buke dva vretena



Od tri buke dva vretena

I ogrevno i tehničko drvo nemilice se seče i distribuira, samo je pitanje – preko kog i čijeg računa






Od tri buke dva vretena-Dugovanja “Masurice” A.D. prema Opštini Surdulica – kaže Zoran MITIĆ, zamenik predsednika Opštine Surdulica – u ovom trenutku iznose tačno 4.242.150 dinara. Zbog toga smo izvršili blokadu računa “Masurice”, i ona je u stečaju. Ali, i pored ovolikih dugova, oko 37 miliona dinara, “Masurica” i dalje radi!

– I ogrevno i tehničko drvo – nastavlja Mitić, inače po struci diplomirani šumarski inženjer – nemilice se seče i distribuira, samo je pitanje – preko kog i čijeg računa?

BRAK I RAZVOD

Jedan od najvećih skandala koji vazdan potresaju vranjsko šumarstvo, svakako je slučaj “Masurica”, kada je komisijskim zapisnikom br. 2495 od 23. oktobra 2008. godine utvrđena krađa 366 kubnih metara drveta, a šteta je iznosila 1.115.184 tadašnjih dinara, po presudi Opštinskog suda u Surdulici p.br. 690/06, samo o naknadi štete, bez utvrđivanja ko ju je napravio, i ko će to platiti. Opštinsko javno tužilaštvo u Surdulici je povodom toga sačinilo Zapisnik o primljenom obaveštenju građana, u kome “postoji osnovana sumnja” da je izvesni funkcioner Šumskog gazdinstva Vranje po osnovu ugovora o delu, koji je zaključio sa “Masuricom” A.D. umesto da vrši doznaku u šumama “Masurice”, izvršio doznaku u šumi kojom gazduje JP “Srbijašume”.

Inače, “Masurica” je osnovana 1992. godine kao društveno preduzeće, sa 68 zaposlenih, u stvari zemljoradnička zadruga, koja se bavila poljoprivredom i šumarstvom. Sredinom devedesetih, spaja se sa društvenim preduzećem “Zvezda”, koje se bavilo trgovinom i imalo niz lokala na atraktivnim lokacijama u Surdulici i Vladičinom Hanu. Ta se firma zvala “Vlasina produkt”, ali joj sudbina nije bila naklonjena, te se u postupku privatizacije “Masurica” transformiše u akcionarsko društvo, u kome od avgusta 2003. kao većinski vlasnik figurira izvesni biznismen Branko Kecman, “Zvezdu” takođe na aukciji kupuje dr Slađan Caka Marinković, u prethodnom mandatu predsednik Opštine Vladičin Han, a kao posebna preduzeća odvajaju se stočne farme na Vlasini, koje drži “Simpo” i Fabrika hleba i mleka u Surdulici, vlasnika Djorđa Nicovića, čije je ovo interesno područje. Što bi stara poslovica rekla – od tri buke, dva vretena.

Uglavnom, “Masurica”, pored svojih ostalih dugovanja, Opštini Surdulica duguje četiri i po miliona dinara. Šta je dotična opština preduzela povodom toga?

NEŠTO KAO DOGOVOR

-Tu su – kaže Mitić – porezi na zemljište, porezi na imovinu (osim na zemljište, akcije i udele) od pravnih lica, komunalna taksa za isticanje firme na poslovnom prostoru, nekoliko godina unazad “Masurica” Opštini ne uplaćuje ni dinara, i mi smo morali da reagujemo. Prvo smo letos inicirali razgovore sa direktorom Petkom Mašićem, i većinskim vlasnikom Brankom Kecmanom. Pregovarali smo o servisiranju duga, što je rukovodstvo “Masurice” načelno prihvatilo, ali se toga nikada nisu pridržavali.

Tada je, po rečima Mitića, razgovor vođen i o seoskim zadružnim domovima, koji su u postupku privatizacije pripali “Masurici” A.D. Bez obzira što su ih građani pravili sopstvenim sredstvima.

-I o tome je kao postignut dogovor – kaže Mitić – da se određeni broj zadružnih domova vrati Surdulici, jer su u katastrofalnom stanju, skloni padu, da bi Opština izvršila rekonstrukciju i predala ih građanima na upotrebu. Ali, posle toga, oni se nikada nisu javili. I zbog toga smo bili prinuđeni da izvršimo blokadu. Ali, oni i dalje rade! I dalje nemilice seku šumu, ta blokada se stalno povećava, a kome i preko kog računa idu ta sredstva, mi ne znamo.

Pretragom na internetu, međutim, ispostavlja se da “Masurica” ima tri računa, od kojih je jedan blokiran od strane Opštine Surdulica, ali ostala dva sasvim lepo funkcionišu (vidi okvir).

Gde i kome idu ove pare, ostaje “surduličkim mučenicima” (adresa “Mačkatice”), odnosno rukovodstvu, da provali. Pominju se i kojekakvi tajkuni, pa i neki van Srbije, sa velikim interesima u devastaciji šumskog blaga i rabljenju poljoprivrednog zemljišta na kome “Mačkatica” A.D. gazduje. Gazdo, kaže sarkastična narodna izreka – gazdo, gazile te mečke.

 

FANTOMSKI NOVAC

-Greška je države – kaže Novica Tončev, predsednik Opštine Surdulica – što je ovoliko šumsko bogatstvo i obradivo zemljište dodeljeno privatnicima, i što je pored tolikih resursa u stečaju; ali, firmu je vodio Petko Mašić, koji je preduzeće i doveo dovde. Šume se i dalje nemilice seku, seoski zadružni domovi propadaju, a novcu se fantomski gubi trag!
-Inicijativa Opštine je da se šume “Masurice” daju na gazdovanje JP “Srbijašume”, obradivo zemljište poljoprivrednicima, a zadružni domovi mesnim zajednicama, kako bi Opština Surdulica mogla da ih renovira, obnovi sadržajima, i vrati žiteljima, koji su ih i gradili, na korišćenje .
Inače, na internetu o imovini “Masurice” – ne postoje podaci; stavka “zemljište” – ne postoje podaci; objekti su tri poljoprivredna otkupna centra, strugara-pilana i plodno skladište za krompir.

 

KOJA DIVLjA SEČA?

-Ja sam – kaže sada bivši direktor “Masurice” A.D. Petko MAŠIĆ – od prvog oktobra na Tržištu rada, kada je i uveden stečaj u preduzeću. Inače, ja sa tim nemam veze; “Masuricu” je razgrađivalo rukovodstvo pre mene, pa kad je došlo do privatizacije, niko nije hteo da je kupi, jedva su se posle tri-četiri aukcije našli Branko Kecman i Radomir Živanović da je kupe.
-Koja divlja seča – nastavlja Petko Mašić – to pitajte predsednika opštine Surdulica, on najbolje zna ko seče nezakonito. U moje vreme ništa nezakonito nije urađeno, a ja imam neoborive dokaze da prijave koje je Novica Tončev podneo ne stoje, naprotiv! On je mene prijavio, a ja njega još nisam, što ne znači i da neću!
Pravni status preduzeća “Mačkatica” A.D. je da je ona trenutno u stečaju, i da se pred Privrednim sudom u Leskovcu vodi stečajni postupak. Stečajni upravnik, Miroslav Milić iz Leskovca, nije želeo da daje nikakve izjave, jer “nije ovlašćen”.

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar