Šta se desilo u Tirani



Prošle subote je u Tirani, u Sali nacionalnog baleta, promovisana „Lista za prirodnu Albaniju“, čiji je autor tamošnji univerzitetski profesor Kočo Danaj. Izveštači kažu da je skupu prisustvovalo nekoliko stotina javnih ličnosti iz Albanije, zatim Albanci „delegati“ iz Grčke, Makedonije, Crne Gore, Srbije, sa Kosova i iz dijaspore.



Prema izveštaju agencije JUGpres, promoter „Liste za prirodnu Albaniju“ profesor Kočo Danaj je rekao:

– Lista za prirodnu Albaniju“ zalaže se za jedinstvenu državu svih Albanaca na Balkanu. Do tog cilja doći će se isključivo mirnim putem uz pregovore sa balkanskim susedima. Komitet za prirodnu Albaniju i istoimena izborna lista, zatražiće od Međunarodnog suda pravde reviziju Londonskog sporazuma iz 1913. i stavova Berlinskog kongresa koji su nepravedno razdvojili Albance u nekoliko balkanskih država. Nova albanska država obuhvataće teritorije sadašnje Albanije, delove zapadne Grčke, zapadne Makedonije, južnu Srbiju, Kosovo i Metohiju i istočne delove Crne Gore. Za ulazak u novu državu svi Albanci bi se izjašnjavali referendumom gde god da žive. Ovakva država svih Albanaca može da bude formirana do kraja 2013. godine.



Međutim, ovdašnju javnost uznemirile su agencijske vesti o reakcijama na ovaj predlog albanskih delegata sa juga Srbije. Na skupu u Tirani učestvovali su predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, zamenik predsednika Skupštine Orhan Redžepi i predsednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliu.

 

KO JE KOČO DANAJ?

Kočo Danaj je profesor i doktor političkih nauka Univerziteta u Tirani i tamošnji politički analitičar. Direktor je nacionalnog Instituta za regionalne prognoze. Agencije saopštavaju da je bio politički savetnik trojice poslednjih premijera Albanije: Fatosa Nana, Pandela Majka i Ilira Mete.

 

– Za Albance u Preševskoj dolini veoma je važno što ova ideja dolazi iz Tirane. Mislim da je moguće ujedinjenje Albanaca mirnim putem, bez upotrebe sile. Ja očekujem da će ova lista vremenom imati sve veću podršku – rekao je Mustafa, koji nije mogao da potvrdi da li će se ova lista naći na sledećim izborima u Preševu.

Za razliku od njega, zamenik predsednika skupštine Orhan Redžepi je siguran da će na sledećim izborima Albanci u Preševu moći da glasaju za ovu listu.

– Preševska dolina je najokupiraniji deo albanske teritorije. Zato sam se ja čitavog života borio da Preševo i Bujanovac budu sastavni delovi Kosova, a samim tim i Albanije“, bio je precizan Redžepi.

Skup u Tirani, sve što je tamo rečeno i poruke koje su otuda upućene ne samo Albancima u susednim državama, naišle su na burne reakcije u Srbiji. Skoro da nema medija koji se proteklih dana nije bavio ovom temom. Ipak, do zaključenja ovog broja „Vranjskih“, nije se oglasio niko od srpskih državnih političkih zvaničnika.

Na pitanja novinara nisu reagovali Kancelarija evropske komisije u Begradu i Misija OEBS. Riza Halimi, narodni poslanik iz Preševa i lider Partije za demokratsko delovanje, skupu nije prisustvovao jer, kako se izrazio, on i njegov autor „nemaju političku težinu“, pa im zbog toga i ne treba pridavati značaj.

– Ovde je reč o jednom konceptu čiji autor u Albaniji nema političku težinu. Taj skup je više jedan politički marketing za manje stranke. Organizaciju skupa nisu podržale najveće političke partije u Tirani i Prištini pa je sve to u tamošnjim medijima propraćeno veoma skromno – rekao je Riza Halimi.

Slično je u Prištini reagovao i Bajram Redžepi, potpredsednik Demokratske partije Kosova. On je novinarima rekao da ideja o „prirodnoj Albaniji“ i ujedinjenju teritorija na kojima žive Albanci, „nije realna“ i ocenio da je to „iluzija koju promovišu neke male političke stranke“.

Vranjski socijalisti, koji predvode vladajuću koaliciju u lokalnom parlamentu, imaju potpuno drukčiji stav. Na konferenciji za novinare njihov generalni sekretar Zoran Antić je rekao da su stavovi i poruke skupa u Tirani ozbiljan atak na državu Srbiju i jene institucije. Zato on očekije da se učsnici skupa sa juga Srbije uskoro nadju u pritvoru.

– Nije mi jasno da država Srbija nije odmah reagovala. Da se ja pitam, Ragmi Mustafa, Jonuz Musliu i Orhan Redžepi već bi bili u zatvoru – bio je jasan čelnik vranjskog SPS.

 

 TUŽILAŠTVO ĆE REAGOVATI

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić, rekao je „Politici“ da će Tužilaštvo u granicama svojih ovlašćenja reagovati na izjave dvojice čelnika lokalne vlasti u Preševu, Ragmija Mustafe i Orhana Redžepija.
– Proverićemo šta su i u kom kontekstu rekli na promociji ’Liste za prirodnu Albaniju’. Ukoliko se, po dobijanju potrebnih informacija utvrdi da u njihovim nastupima ima elemenata krivičnog dela, nadležno tužilaštvo će inicirati pokretanje postupka – rekao je Zorić

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar