Ulaganje u budućnost



Na redu su investicije

Istim Sporazumom, Koordinaciono telo preuzima obavezu da intenzivira napore koji će dovesti do brže integracije Albanaca u institucije sistema



Na redu su investicije– Multietnička lokalna vlast je izuzetna poruka za građane Bujanovca. Zajedničke odluke, saradnja i razumevanje, jedini je način da život ovde ima perspektivu. Ovo je i poruka budućim invstitorima. Ja ih pozivam u Bujanovac, jer je ovde potpuno stabilna politička situacija, ovde je odgovorna lokalna vlast, koja ima podršku države i svih njenih programa.



EVROPSKE INTEGRACIJE

Ovako se prisutnima u bujanovačkom Pres centru obratio Milan Marković, predsednik Koordinacionog tela za tri opštine juga Srbije, pošto je stavio potpis na Sporazum o dugo očekivanom ulasku Srba u lokalnu vlast. Ovim su, dve i po godine posle lokalnih izbora maja 2008. godine, Srbi u Bujanovcu napokon dobili svoje predstavnike u lokalnoj valsti. Ovih dana biće poznata i kadrovska rešenja za pomoćnika predsednika opštine Šaipa Kamberija, i zamenika predsednika Skupštine, Jonuza Musliua. Osim ova dva mesta, Srbi će prema sporazumu dobiti četiri od 11 mesta u Opštinskom veću, tri načelnička mesta u Opštinskoj upravi, zatim mesto zamenika direktora Doma zdravlja, mesta direktora u Apotekarskoj ustanovi i Biblioteci. Istovremeno, Srbima pripada i većina mesta u upravnim odborima ovih ustanova.

 

KO ČINI NOVU VLAST U BUJANOVCU?

Koaliciju na vlasti u Bujanovcu čine: Partija za demokratsko delovanje Rize Halimija (13 odbornika), Pokret za demokratski progres Jonuza Musliua (6), Demokratska unija Albanaca (3), Grupa građana dr Stojanča Arsić i Miodrag Milković (3) i koalicija “Za evropsku Srbiju” (3). U Skupštini opštine, koja ima 41 mesto, sede 23 predstavnika albanskih stranaka, 17 srpskih i jedan predstavnik Roma. Albanska strana ostala je pri ranijem stavu da neće nikakvu saradnju sa socijalistima, radikalima i DSS, strankama koje imaju 11 odborničkih mandata.

 

– Ovim činom vladajuća koalicija najpre izražava svoju privrženost evropskim integracijama zapadnog Balkana. Samim sporazumom stvaramo bolju perspektivu za život svim građanima Bujanovca i otvaramo vrata svima koji imaju interes ovde da investiraju – rekao je Šaip Kamberi.

Istim Sporazumom, Koordinaciono telo preuzima obavezu da intenzivira napore koji će dovesti do brže integracije Albanaca u institucije sistema. Politički lideri obeju strana kažu da je to zaokret koji će imati dalekosežne pozitivne efekte po budućnost svih građana ovog tenzijama nabijenog regiona. Pverenik lokalnog odbora Demokratske stranke (DS) Saša Pešić kaže da je ovo za građane Bujanovca “dan velike nade, a Stojanča Arsić, sef Grupe građana ističe da je Sporazum samo dobra osnova za nastavak srpsko-albanskog dijaloga koji će konačno definisati principe formiranja lokalne samouprave.

– To je početak stvaranja političke formule koja, posle svakih sledećih izbora, neće više postavljati dilemu koji deo kolača lokalne vlasti pripada srpskoj, albanskoj i romskoj zajednici – kaže Arsić, jedan od potpisnika Sporazuma.

OEBS JE VEROVAO

Albanski lideri i potpisnici sporazuma Riza Halimi, Šaip Kamberi, Jonuz Musliu i Mejdi Zećiri, su takođe ocenili da je dijalog bio koristan, a da je dokument pobeda volje i želje svih strana da multietnička zajednica mora da ima istu takvu vlast. Ali, prema njihovim rečima, ona se ne može i ne sme završiti samo u lokalu. Ona mora da zahvati institucije sistema države Srbije, jer tamo ima i potrebe i mesta za pripadnike albanske zajednice.

Podsetimo da je process integracije inicirao OEBS uključivanjem Abanaca u policiju i pravosuđe. Dimitros Kipreos, ambasador Misije OEBS u Beogardu rekao je da čin formiranja multietničke vlasti u Bujanovcu prevazilazi lokalni i regionalni značaj:

– OEBS je sve vreme čvrsto podržavao pregovarački proces Srba i Albanaca koji nije bio ni malo lak i koji će ovoj sredini doneti političku stabilnost i brži ekonomski razvoj.

Riza Halimi očekuje veće interesovanje investitora za ovaj region:

– Nadam se da ćemo nešto slično uskoro uraditi i u Preševu. Time ćemo dati podstrek centralnim vlastima da smelije krenu u integraciju Albanaca u institucije sistema i da daleko efikasnije rade na planu ekonomske revitalizacije ovog područja, jer je naša situacija izuzetno teška. O tome najbolje govori činjenica da je stopa nezaposlenosti u Preševu i Medveđi oko 70 odsto.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar