Među najboljima na svetu



Gimnazijalci

Šest zlatnih, tri srebrne i jedna bronzana medalja bilans je učenika Gimnazije “Bora Stanković” na prestižnoj smotri mladih prirodnjaka koja se svake godine održava u gradu na Nevi



GimnazijalciDjaci vranjske Gimnazije, u jakoj konkurenciji, ostvarili su veliki uspeh na BIOS Olimpijadi u ruskom Sankt Peterburgu. Na takmičenju mladih prirodnjaka iz celog sveta, održanom krajem septembra, oni su osvojili šest zlatnih medalja, tri druga i jedno treće mesto iz hemije i biologije. Zlatne medalje osvojili su Ivana Djorđević, Ana Stamenov, Miljana Stanojević, Aleksandra Trajković, Miloš Golubović i Mina Stojanović. Drugo mesto pripalo je Kristina Stošić i Nikola Jovanović,dok je treće mesto pripalo Jeleni Kostić.



Tim učenika, koji je u Rusiju otputovao u organizaciji Ekološkog pokreta Srbije, ispitivao je na takmičenju kvalitet mleka, određivali su prehrambenu vrednost repe, količinu mikro i makroelemenata u dunji.

– Na takmičenju je bilo oko 800 učesnika iz čitavog sveta koji su izlagali i po nekoliko radova. Ja sam radila temu polen kao uzročnik alergije kod dece u predškolskom uzrastu – kaže Ana Stamenov učenica četvrtog razreda.

Bios olimpijada trajala je tri dana, a žiri je bio sastavljen od univerzitetskih profesora iz celog sveta, po troje u svakoj grupi. Posle svečanog otvaranja, učenici su prezentovali radove, a poslednjeg dana deljena su priznanja.

– Ja sam radila uklanjanje mangana i gvožđa iz vode za piće pomoću zeolita. Radi se o novom ekološkom rešenju problema gradskih voda. Radove smo branili na engleskom jeziku pred tročlanom komisijom – kaže Ivana Djorđević.

Miljana Stojanović bavila se vinom i otkrila neka terapeutska svojstva ovog napitka:

– Ispitivala sam kako jedna vrsta enzima utiče na resveratrol, komponentu vina koja je dobra za bolesti srca. Zaključak je da povećanje resveratrola zavisi od količine enzima.Vino sprečava i stvaranje tumornog tkiva, lošeg holesterola, osteoporoze, herpesa – objašnjava Miljana.

Gimnazijalci naglašavaju veliku zahvalnost profesorima biologije Ivani Djujić, Stanislavu Mitiću i Snežana Ljubić, profesorima hemije Staniši Stojiljkoviću i Draganu Pešiću i Zavodu za javno zdravlje u Vranju. Naravno, učesnici takmičenja nisu propustili priliku da se upoznaju sa znamenitostima ovog čuvenog grada u Rusiji.

– Obišli smo muzej Ermitaž, Petergof, zatim basiljevska ostrva, Kazanski sabor i Ekaterinski dvorac u Carskom selu. Krstarili smo Nevom, posetili manastir Aleksandra Nevskog i crkvu Vaskrsenja na krvi. Uživali smo gledajući balet u Aleksandrijskom teatru i slušajući filharmoniju. Poslednji jedanaesti dan proveli smo u Moskvi, posetili Crveni trg, Kremlj i crkvu Hrista Spasa-objašnjavaju Ivana Djorđević i Jelena Kostić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar