Jesenja rasprodaja

Eko Taxi Vranje

Si-market, za 3 godine 900 miliona manjka

Na osnovu javnog poziva koji je objavljen sredinom avgusta, u Vranju su prodati lokali kod škole „Radoje Domanović“, u soliteru na Trgu bratstva i jedinstva i u zgradi „Lepa Brena“. Na drugoj strani, šest objekata u Beogradu i Pančevu najverovatnije će uskoro preći u vlasništvo „Delte“ Miroslava Miškovića“Si-market“ polako nestaje. Kako „Vranjske“ nezvanično saznaju, devet prodavnica pomenutog „Simpovog“ zavisnog preduzeća dobiće nove vlasnike. Na osnovu javnog poziva koji je objavljen sredinom avgusta, u Vranju su prodati lokali kod škole „Radoje Domanović“, u soliteru na Trgu Si-market, za 3 godine 900 miliona manjkabratstva i jedinstva i u zgradi „Lepa Brena“. Na drugoj strani, šest objekata u Beogradu i Pančevu najverovatnije će uskoro preći u vlasništvo „Delte“ Miroslava Miškovića.

 

CINIZAM

 

Time je višegodišnji proces rastakanja „Simpove“ trgovinske mreže nastavljen (vidi okvir), a među zaposlenima teško možete da pronađete sagovornika raspoloženog za priču. Ljudi su zabrinuti za svoju budućnost, uplašeni, ali i nezadovoljni.

– Da smo sedeli kod kuće, i svake godine, od 1997. pa naovamo, prodavali po jedan lokal, bilo bi para za plate i doprinose. Pogledajte samo banke po gradu, gotovo sve su objektima koji su nekada bili naši, odnosno „Vemini“. Sada nam kažu da moraju da nas prodaju jer pravimo gubitke – kaže radnik „Si-marketa“.

Ipak, zvanični podaci govore da „Simpov“ maloprodajni lanac zaista očajno posluje. Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre, „Si-market“ je u prethodne tri godine napravio neto gubitak od 911 miliona dinara, što je više od knjigovodstvene vrednosti kapitala ovog preduzeća.

Drugim rečima, mnogi slični trgovinski lanci rade dobro i šire se, pa i neki na lokalu, dok „Si-market“ pravi gubitke i prodaje imovnu. Kako je to moguće, najbolje zna menadžment „Simpa“.

Zato priča o nastanku „Si-marketa“ iz današnje perspektive deluje više nego cinično. Naime, ovaj trgovinski lanac nastao je 1997, kada je moćna Kompanija pripojila trgovinsko preduzeće „Vemu“ da bi ga navodno spasla od propasti jer je bilo u problemima. Vranjski trgovci se nikada nisu pomirili sa tim iako im je obećana svetla budućnost. Samo 13 godina nakon toga, pokazalo se da su bili u pravu.

Od generalnog direktora Kompanije Slađana Disića pokušali smo da dobijemo odgovore na pitanja kome su i pod kojim uslovima prodati objekti u Vranju, u šta će biti uložen dobijeni novac, ali odgovori nisu stigli. Napomenimo samo to da je on pre nekoliko nedelja za „Vranjske“ rekao da „kupci pojedinih nekretnina neće preuzimati obaveze „Si-marketa““.

Ipak, kako „Vranjske“ nezvanično saznaju, ovih dana dva lokala prodata su preduzeću „Ljubisavljević“, dok će mu šest biti iznajmljeno. Vlasnik ovog lokalnog trgovinskog lanca Miroslav Ljubisavljević, međutim, samo je rekao da o svemu može da govori tek kada posao i formalno bude završen.

Lokal u „Lepoj Breni“ najverovatnije je prodat „Leonu“, ali ni vlasnik tog preduzeća Nenad Trajković nije želeo da kaže nešto više.

FAVORITI I GUBITNICI

 

Kako navodi naš sagovornik iz „Si-marketa“, zaposlenima je ponuđeno da pređu na rad kod novih poslodavaca ili da uzmu socijalni program, u okviru kojeg bi trebalo da im bude isplaćeno 200 evra po godini radnog staža. Trenutno je veliko pitanje da li će to biti i sprovedeno.

– Od 200 zaposlenih u Vranju, 140 se prijavilo za socijalni program. Sada nam iz „Simpa“ kažu da nema dovoljno novca i predlažu da se smanji broj onih koji žele da prekinu radni odnos ili iznos koji će se davati po godini staža. Videćemo šta će biti – kaže naš sagovornik.

Zaposleni u „Si-marketu“ ne mogu da spreče otuđivanje imovine jer to je stvar „Simpa“, koji je objavio oglas, u skladu sa zakonima, ali sagovornik „Vranjskih“ ističe da se u pozadini odvija još jedan, prilično maglovit proces.

– Pitamo se na osnovu čega će neki lokali biti iznajmljeni? Za tako nešto nije objavljen oglas – kaže ovaj čovek.

Prema njegovim rečima, kada je doneta odluka o prodaji „Si-marketa“ zaposleni su pozvani na sastanak u salu „Mlečnog restorana“ da bi se izjasnili o tome šta i kako dalje i tom prilikom popunili nekakave upitnike. Mnogi od prisutnih su bili zaintersovani da zakupe neke od lokala i da kao prekaljeni trgovci nastave sa radom, dok su ostali mahom podržali tu ideju, jer su želeli da rade – „sa svojim ljudima“.

– Direktori su pokupili te listove i odneli za Beograd. Onda su najverovatnije počeli da okreću telefone, da zovu njihove favorite, tako da su se javile mnoge vranjske firme. Kako bi inače znali da se lokali iznajmljuju kada nije bilo oglasa – pita se naš sagovornik.

Kako saznajemo, čitav posao oko prodaje, iznajmljivanja i regulisanja statusa zaposlenih trebalo bi da bude formalno gotov za najviše mesec dana. Na d rugoj strani, „Si-market“ sada praktično tavori. U rafovima ima malo artikala. Kupaca gotovo da nema.

– Izludeli smo od kako je počela prodaja ili „razgrabuška“, kako ja to zovem. Već dva meseca ne dobijamo robu. Prodajemo samo hleb i mleko. Sramota nas je od mušterija – kaže čovek iz „Si-marketa“.

 

 

OTIŠLO VIŠE OD POLOVINE

Koliko je tačno objekata „Si-marketa“ prodato poslednjih godina teško je precizno utvrditi, ali je izvesno da mnogi više nisu u sastavu ovog preduzeća. Prema podacima sa sajta „Simpa“, trgovina prehrambenom robom u Kompaniji otpočela je 1997. godine pripajanjem „Veme“ sa tadašnjih 79 prodajnih objekata. Početkom 2000, „Simpu“ je pripojena i „Srbijanka“ iz Beograda sa 70 lokala, a 2002. i „Tamiš“ iz Pančeva sa 29 prodajnih punktova. Drugim rečima, „Si-market“ je pre osam godina raspolagao sa ukupno 178 objekata.

Kada je pre nekoliko godina „Si-market“ ponuđen na prodaju kao celina, iz Kompanije je saopšteno da to zavisno preduzeće raspolaže 73 objekta u Beogradu, Pančevu i Vranju. Danas je, međutim, i taj broj verovatno manji.

 

DOGOVORI I PRODAJE

Pre tri godine do javnosti su doprle informacije da je „Delta“ postala strateški dobavljač „Si-marketa“, te da će „Istočnoevropski investicioni fond“, registrovan u Holandiji, iza kojeg navodno stoji Miroslav Mišković, kupiti ovo „Simpovo“ zavisno preduzeće.

Formalno, međutim, „Si-market“ je i danas u stoprocentnom vlasništvu „Simpa“, dok je „Delti“ 2007. prodata Robna kuću i deo Tržnog centra u Vranju, kao i Robna kuću u Bujanovcu. Rukovodioci Kompanije tada su rekli da su odluku o prodaji doneli organi upravljanja, i naveli da je cena transakcije poslovna tajna.

Vrednost objekata „Si-marketa“, pak, najbolje ilustruje činjenica da je pre tri godine lokal od oko 100 kvadrata, preko puta benzinske pumpe u naselju „Češalj“, prodat za gotovo 250.000 evra.

 

TREĆA PRODAJA SI-MARKETA

Generalni direktor “Simpa” Slađan Disić nedavno je za “Vranjske” izjavio da do sada nije bilo pokušaja prodaje zavisnog preduzeća „Si-market“. Činjenice, međutim, govore nešto dugo.

Naime, 2007. “Simpo” je pokušao da proda svoj trgovinski lanac Djorđu Nicoviću za 15 miliona evra, ali je ovaj biznismen ipak odustao zato što mu se, kako je tada rekao, “taj posao ne isplati”. Do transakcije nije došlo i zbog toga što Akcijski fond Republike Srbije, kao vlasnik blizu 40 odsto kapitala “Simpa”, nije bio upoznat sa namerom vranjskog preduzeća, niti je dao saglasnost.

Kada su formalne prepreke regulisane, objavljen je još jedan oglas za prodaju “Si-marketa”, prema kojem je potencijalni kupac trebalo da plati 15 miliona evra za kapital, da preuzme dugove od oko 10 miliona evra i da investira pet miliona evra. Tada se navodno javila “Delta”, ali posao nije sklopljen.

 

   • Ostavi komentar