Bitisanje „Borinih pozorišnih dana”



Nebojša Cvetković, direktor Pozorišta “Bora Stanković”

Naše pozorište predstavlja temelj, bazu kulture ovog grada, čiji su stubovi Ministrastvo kulture, lokalna samouprava, privredni i društveni subjekti koji imaju priliku da značajnim finansijskim ulaganjima omoguće da Festival i u narednom periodu bude stecište kulture u rodnom gradu Bore Stankovića



 



Nebojša Cvetković, direktor Pozorišta “Bora Stanković”Samospoznaja treba da se desi na način koji je duboko zajednički ljudima koji su nam manje ili više bliski, bez obzira na to koje su vere, rase, nacionalnosti ili kojem sloju društva pripadaju. Samospoznaja je univerzalna tema o kojoj su još pre mnogo godina pisali ljudi koje nazivamo klasicima.
Među njima je nesumnjivo i Borisav Stanković, čiji je stvaralački opus i danas, za teoretičare književnosti, književne kritičare, dramaturge, teatrologe, reditelje i glumce, veliki izazov. Zato ne čudi što su njegova dela, kroz različite forme pozorišnog izraza, postavljana na scenama srpskih teatara. Njegov rodni grad već trideseti put organizuje pozorišne svečanosti njemu u čast, a zahvaljujući upravo „Borinim pozorišnim danima“ Vranje je zauzelo posebno mesto na mapi kulture Srbije .

Radikalni zaokret u kreiranju repertoara Festival je doživeo prošle godine, kada je formiran selektorski tim koga čine trenutno najznačajnija imena srpske teatarske scene: Ksenija Radulović i Ivan Medenica, teatrolozi i Željko Hubač, dramaturg. Pod motom „Ženska stvar“ pored vešto odabranih predstava, umešno i znalački je priređen i prateći program, tako da je prema mišljenju nekih lokalnih medija, a pre svih publike, Festival proglašen za kulturni događaj godine .      
Ova godina je za pozorište „Bora Stanković“ i grad Vranje u znaku dvostrukog jubileja: 30 godina Festivala „Borini pozorišni dani“ i vek od objavljivanja Stankovićeve „Nečiste krvi“.

Jubilarni Festival je prilika da na sceni vranjskog pozorišta vidimo šest izuzetno kvalitetnih predstava i zanimljiv prateći program, koji će, siguran sam, privući veliki broj poštovalaca pozorišne umetnosti.

„Borini pozorišni dani“ bez sumnje, za grad Vranje kao i za srpsku kulturu, postaju, da se simbolično izrazim, jedan od onih „rekvizita“ bez kojeg pozorište ne bi imalo smisao bitisanja. Jer značaj ovog Festivala se može posmatrati i tumačiti kroz više aspekata: politički, ekonomski, sociološki, kulturološki, estetski…

Pozorište „Bora Stanković“ u Vranju predstavlja temelj, bazu kulture ovog grada, čiji su, pak, stubovi Ministrastvo kulture, lokalna samouprava, privredni i društveni subjekti koji imaju priliku da značajnim finansijskim ulaganjima omoguće da Festival i u narednom periodu bude stecište kulture u rodnom gradu Bore Stankovića. Breme svih naših čemera izraženo na Stankovićevom izboranom licu ostavilo je dubok trag u savremenoj svetskoj prozi. Vranjski teatar, koji s ponosom nosi njegovo ime, podseća na najdirljiviji detalj iz Stankovićeve biografije, kada je „prosio“ da bi objavio knjigu – dakle iskreno ukazuje na hronične finansijske probleme i otvara vrata svima koji žele i mogu da ulažu u pozorište, te da na taj način doprinesu da „Borini pozorišni dani“ budu još značajniji.

A za samospoznaju, valja se zagledati u sebe, u svoju dušu i intelekt. To, naravno, može da bude i teško, veoma teško…

… I bi reč.

 

Nebojša Cvetković, direktor Pozorišta “Bora Stanković”

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar